Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

Urszulla 21:47, 25 sty 2023

Przyszedł mido głowy pomysł na fajną osłanę tarasu magnolią lub magnoliami. Można je ciąć, kształt dopasować do potrzeb. Teraz jest tyle fajnych odmian niekoniecznie dużych. Są na słońce, latem tworzą liściaste osłonę. Piszę bo u Madzi w Wilczym siedzimy w towarzystwie klonów palmowych i szczepionych wiązów ( tylko szpeciele ...odbierają urok) i magnolia też jest, Madzia zawsze mówi że jeszcze jedną Susan dokupi. Stąd moje wywody się wzięły
An_na 19:24, 29 sty 2023

anuska2507 napisał(a)

Hihi, to często jest kluczowy etap realizacji pomysłów
Mój em zapytany, czy coś (np. drewniane skrzynie na warzywa) mu się podoba, to zawsze odpowiada: taaak, wszystko piękneeee, tylko kto to zrobi

Taaak, znam to
Chciałam huśtawkę, rzuciłam hasło, myślał... myślał.Powiedzial, że zrobi... to zrobi. Nie trzeba co pół roku przypominać

Zebrał się chłop w sobie i zrobił jak obiecał i puchnie z dumy, bo żona zadowolona i chwali

Huśtawka w elementach, wersja zrób to sam
An_na 19:34, 29 sty 2023

Urszulla napisał(a)
Przyszedł mido głowy pomysł na fajną osłanę tarasu magnolią lub magnoliami. Można je ciąć, kształt dopasować do potrzeb. Teraz jest tyle fajnych odmian niekoniecznie dużych. Są na słońce, latem tworzą liściaste osłonę. Piszę bo u Madzi w Wilczym siedzimy w towarzystwie klonów palmowych i szczepionych wiązów ( tylko szpeciele ...odbierają urok) i magnolia też jest, Madzia zawsze mówi że jeszcze jedną Susan dokupi. Stąd moje wywody się wzięły

A wiesz, że też o magnoliach myślałam

Ale co zerknę do Justyny to mi serce drgnie na widok tych jej platanów kulistych...
No i marikeny do mnie przemawiają.Szczepione.
Pojadę wiosną jak się liście na drzewach rozwiną, do szkółki i będę na żywo decydować

An_na 21:45, 31 sty 2023

Plany, plany
W zaznaczonych strzałkami miejscach rosną róże, czerwona (NN pnąca) i różowa (NN, ma wysokie wyprostowane pędy) pomiędzy nimi posadzę pashminę (już zamówiona)
Chcę je odsunąć od tui i posadzić za nimi trawy. Myślę o miskantach. Chciałabym aby trawa się przewieszała a kwiaty róż wyglądały spomiędzy niej. Przed różami szałwia (jeszcze nie wiem jaka odmiana ale kolory to róż i fiolet, albo sam fiolet) No i teraz jak to sobie wizualizuję to mi ta czerwona róża nie pasuje (ach, te spontaniczne zakupy sprzed czasów Ogrodowiska) chyba będzie mus ją wymienić (ale na jaką?)
I nie wiem czy posadzić za różami morning light czy gracillimus a może całkiem inną trawę.
Czy szałwię przemieszać jeszcze z inną niższą trawą np. hakone
Czy to już będzie za dużo i zrobię bałagan (a mam do tego zdolności, oj mam )
Za bardzo nie mogę poszerzyć tej rabaty bo musi zostać przejście do blaszaka.
Krzewuszka nr35 pójdzie jakiś metr lub półtora w kierunku tarasu
Ehh... te rozterki i rozkminki

An_na 21:57, 31 sty 2023

Zdjęcie poglądowe miejsca.
Badylek pomiędzy różami do wykopania. W prawym dolnym rogu rzeczona krzewuszka.
Jakoś mi łatwiej tak na płasko. Szkoda, że nie mam innego zdjęcia tylko takie zaśnieżone.
Jeżeli zajrzycie do mnie i macie jakieś pomysły to będę wdzięczna jeśli zechcecie się nimi ze mną podzielić
anuska2507 22:36, 31 sty 2023

Przed różami możesz pomieszać jedną odmianę szałwii ze stipą.
Myślę, że oba miskanty pasują. Gracillimusy podobno bywają często pomylone.
I wydaje mi się, że jeśli dosadzasz tylko Pashminę to ta czerwona róża nie wprowadzi bałaganu, raczej bedzie się wyróżniać na tle jasnych róż.
Rojodziejowa 23:55, 31 sty 2023

Tak Gracki są mylone, ale różnią się od prawidłowej odmiany w zasadzie tylko tym, że zakwitają. Morning light mają inny kolor - odcień zieleni jest chłodniejszy przez to że liść ma nerw i ramkę jasną. Zależy jaki wolisz Pokrój mają podobny

A szałwię pomieszałabym bardziej ze stipą, jak pisze Ania albo seslerią.

A nie masz fotki tej czerwonej róży?
An_na 12:14, 01 lut 2023

Dzięki dziewczyny
Coś mi się klaruje.
Za róże chyba dam gracki bo nie jestem pewna czy srebrzystość ML mi pasuje w tym miejscu.
Czerwona róża pójdzie jeszcze nie wiem gdzie, a na jej miejsce posadzę pomponellę.
Szałwia raczej fioletowa i stipa albo faktycznie sesleria to wiosną szybciej się zazieleni
Jeszcze pomyślę
An_na 12:21, 01 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

A nie masz fotki tej czerwonej róży?

mam tylko takie, oszroniony kwiatek, kolor trochę przekłamany, na żywo była bardziej malinowa czerwień.

A może ją zostawię, bo teraz mi zdjęcie przypomniało, że ładna jest.
Dołożę pomponellę do pashminy i różowej NN a ta faktycznie będzie takim akcentem.... Hmm i chyba jednak stipa z szałwią.
Widzę to w głowie, ładnie jest, tylko potem na rabatach niekoniecznie chce to wszystko wyglądać jak w mojej wyobraźni
An_na 12:37, 01 lut 2023

Dubelek