Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

LIDKA 20:56, 01 lut 2023

Ania obejrzałam wątek i foty. Patrzac z tarasu w prawym rogu dzialłki masz blaszak i trejarz chyba z drewna a pod nim miskanty.

A jakby tam zrobic różankę. Tło już masz trawy też. Poszerz rabatę i przesadź i dosadź tam róże. Dodasz szałwie i co tam zechcesz. I chyba tam jest slońca dużo.
LIDKA 21:10, 01 lut 2023

An_na napisał(a)
Tak to wygląda patrząc z tarasu

A tak z drugiej strony

Tu mi się widoki podobają.
An_na 11:30, 03 lut 2023

Lidka
A Ty wiesz, że to całkiem fajny pomysł z tą różanką, do rozważenia. Fajnie jak ktoś rzuci świeżym okiem. Ma całkiem inne spojrzenie
Jakby jednak różanka została w pierwotnym miejscu to byłoby ją widać na drugim zdjęciu, na tle tych małych tujek i trochę by się wychylała zza tych większych, które rosną przy tarasie. Myślę, że też by to mogło fajnie wyglądać.

Przy tarasie chcę posadzić trzy wysoko szczepione drzewa (patrząc od donicy do rogu domu).
Rozważam marikeny, klony globosum, wiśnie umbraculifera lub platany Alpehen's globe.
Pod nimi trawki i hortensje (chyba, że mi coś innego wpadnie do głowy)
Pamiętam, że Ty masz platany. Jesteś z nich zadowolona?
Późno ruszają czy raczej wcześnie?

LIDKA 15:20, 03 lut 2023

An_na napisał(a)
Lidka
A Ty wiesz, że to całkiem fajny pomysł z tą różanką, do rozważenia. Fajnie jak ktoś rzuci świeżym okiem. Ma całkiem inne spojrzenie
Jakby jednak różanka została w pierwotnym miejscu to byłoby ją widać na drugim zdjęciu, na tle tych małych tujek i trochę by się wychylała zza tych większych, które rosną przy tarasie. Myślę, że też by to mogło fajnie wyglądać.

Przy tarasie chcę posadzić trzy wysoko szczepione drzewa (patrząc od donicy do rogu domu).
Rozważam marikeny, klony globosum, wiśnie umbraculifera lub platany Alpehen's globe.
Pod nimi trawki i hortensje (chyba, że mi coś innego wpadnie do głowy)
Pamiętam, że Ty masz platany. Jesteś z nich zadowolona?
Późno ruszają czy raczej wcześnie?

Ładne są platany.
lubię ich grube takie jędrne liście i łuszczącą się korę. choć późno startują ale też późno opadają liście. Mam je w szpalerku z klonami crimson.
Jak klony kwitną to platany jeszcze łyse a jak klony łyse to platany jeszcze zielone.

Teraz być może wybrałabym same klony czerwone ale platany nadal kocham. Można je ciąć a Danusia kiedyś pokazywała aleję z nich w jakimś mieście. i tam corocznie były ogławiane.

Żeby mieć cień na tarasie wybierz jakieś drzewa zwykłych rodzimych odmian co nie chorują i nie śpią do 2 połowy maja.

Z której strony jest wejście do garażu ? czy różanka na tle tuji nie będzie tam przeszkadzać w wejściu i wyciąganiu gratów typu taczka.
An_na 17:12, 05 lut 2023

LIDKA napisał(a)

Z której strony jest wejście do garażu ? czy różanka na tle tuji nie będzie tam przeszkadzać w wejściu i wyciąganiu gratów typu taczka.

Wejście jest od strony hipotetycznej różanki ale będzie tam dość miejsca

Zima daje czadu, wieje i sypie śniegiem
A ja planuję, przeglądam strony z roślinami i wrzucam do koszyka
Mam chęć wysiać szałwię, jak się uda to będzie na różankę
Rojodziejowa 17:24, 05 lut 2023

An_na napisał(a)

Wejście jest od strony hipotetycznej różanki ale będzie tam dość miejsca

Zima daje czadu, wieje i sypie śniegiem
A ja planuję, przeglądam strony z roślinami i wrzucam do koszyka
Mam chęć wysiać szałwię, jak się uda to będzie na różankę

Będę podejmować próby wysiewu szałwii Ona jest tak ładna i bezproblemowa, że może być wszędzie
An_na 18:01, 05 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Będę podejmować próby wysiewu szałwii Ona jest tak ładna i bezproblemowa, że może być wszędzie

Oj tak, jest piękna
Posadziłam jesienią sadzonkę Caradonny, spodobała mi się u Wioli
Asia możesz wrzucić tutaj zdjęcie Twojej pashminy z rozplenicą?
Rojodziejowa 18:10, 05 lut 2023

Jasne Proszę bardzo:

An_na 19:01, 05 lut 2023

Dziękuję
Piękna jest, już w ubiegłym roku chciałam ją kupić ale nie było.
Teraz już mam zamówioną, bardzo się cieszę Twoje zdjęcia potęgują moją radość
LIDKA 19:43, 05 lut 2023

Dziewczyny,
a ja Wam zazdroszczę tego zapału do siewu. Ja nie mam ani zapału ani talentu. Warunków trochę też mi brakuje. Mam tylko jedno okno na południe.

Zeszłego sezonu posiałam jeżówki. Na jesień wsadziłam do gruntu. Byc moze źle zrobilam trzymając je całe lato w doniczkach. Ciekawe czy cokolwiek wyjdzie mi po zimie.