Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

Anda 08:24, 12 lut 2023

An_na napisał(a)
Tak się zastanawiam, czy mogę teraz przesadzić cisy.
Mam takie dwa bidoki wciśnięte w kąt przy kompostowniku, marnują się tam bo ciasno i słońca malo.Chciałam je dać na przód i formować w stożki

Możesz, skoro ziemia nie jest zmarznięta. Po przesadzeniu przytnij je porządnie. Im starsze egzemplarze, tym mocniej powinnaś je przyciąć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
An_na 11:05, 12 lut 2023

Anda napisał(a)

Możesz, skoro ziemia nie jest zmarznięta. Po przesadzeniu przytnij je porządnie. Im starsze egzemplarze, tym mocniej powinnaś je przyciąć.

Ooo.. Dziękuję, że zajrzałaś
Lecę w takim razie przesadzać. Dziś już u mnie czuć wiosnę
An_na 16:31, 12 lut 2023

No i przesadziłam
Przy okazji poszerzyłam rabatę, teraz ma 1,7m
Urobiłam się jak dziki osioł ale jestem szczęśliwie zmęczona

Teraz pytanie do mądrzejszych ode mnie.
Jak te drapaki przyciąć? Anda pisała, że mocno ale czy z nich da się zrobić stożki?
Pierwszy

Drugi
An_na 16:54, 12 lut 2023

Tak sobie planowałam, konstrukcja z bambusów to cisy (jak się uda to stożki) kolorowe doniczki to kulki cisowe (do kupienia)
Tu już poszerzone i posadzone, zielony trójkąt to cis, którego jeszcze nie ma ale będzie Czy to dobra miejscówka dla jeszcze nieobecnego? Gdzieś wyczytałam, że dobrze zimozielone sadzić w trójkąty. Zastanawiam się czy nie za mocno rozjechany mi ten trójkąt wyjdzie...

Na bałagan nie patrzymy, za miesiąc będą przęsła
An_na 16:59, 12 lut 2023

Widok z okna kuchennego, już lubię te rozczochrańce, nawet jak się nie uda z nich zrobić stożków (ale wolałabym, żeby się udało)
Rojodziejowa 17:47, 12 lut 2023

Ja lubię jak jest nie całkiem symetrycznie, więc tego, który ma być jeszcze dokupiony ciut przesunęłabym w lewo
An_na 18:17, 12 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Ja lubię jak jest nie całkiem symetrycznie, więc tego, który ma być jeszcze dokupiony ciut przesunęłabym w lewo

Asiu,
o którym lewo mówisz? Na którym zdjęciu?
Ja właśnie też niekoniecznie chciałam trójkąt równoramienny
I tak starałam się te cisy ustawić. Może na zdjęciu nie widać
Agatorek 18:53, 12 lut 2023

Aniu, Wiolka ma doświadczenie w cięciu cisów, widziałam, że byłaś u niej. Możesz ją zapytać.

Ja widzę (szczególnie w tym drugim) piękną kulę .
An_na 19:21, 12 lut 2023

Agatorek napisał(a)
Aniu, Wiolka ma doświadczenie w cięciu cisów, widziałam, że byłaś u niej. Możesz ją zapytać.

Ja widzę (szczególnie w tym drugim) piękną kulę .

Faktycznie drugiemu bliżej do kuli, ale to są chyba jakieś kolumnowe cisy (kupione dawno temu jak jeszcze do głowy mi nie przyszło, żeby pytać o odmianę) i obawiam się, że jak będę chciała z niego na siłę zrobić kulę to wiecznie będą mu u góry wyrastały rogi.
Na kulki zakupię cis Baccata.
U Wioli właśnie się nimi zaraziłam
Rojodziejowa 19:23, 12 lut 2023

An_na napisał(a)
Widok z okna kuchennego, już lubię te rozczochrańce, nawet jak się nie uda z nich zrobić stożków (ale wolałabym, żeby się udało)

Myślę o tej fotce. Ten który ma się pojawić, a aktualnie jest bambusową konstrukcją przesunęłabym ciut w lewo bliżej tego środkowego. Może być też tak, jak piszesz, że tego na fotografii nie widać