Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

An_na 19:10, 06 lut 2023

Dziewczyny,
czy trawy na przedpłociu (np.Miskant silberspinne i sesleria) w przypadku obsikiwania przez psy, mają szansę na ładny wygląd?
LIDKA 20:38, 06 lut 2023

Jak ja poukorzeniam szałwie z gałązek to kiedy to robić i kiedy ona ładna będzię?

Trawy obsikane przez psy chyba bedą brzydkie. Siki psa na teawniku robią żólte plamy. Tak tylko gdybam
NowaKiKi 17:02, 07 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Jasne Proszę bardzo:

I znowu sie zakochałam i najchetniej juz bym zamawiała A ja w planach przeróbke ogrodu mam i muszę się powstrzymywać.
Może w końcu odważe się założyć swoj wątek to mi coś doradzicie w moich zmiananch
An_na 17:16, 07 lut 2023

NowaKiKi napisał(a)

I znowu sie zakochałam i najchetniej juz bym zamawiała A ja w planach przeróbke ogrodu mam i muszę się powstrzymywać.
Może w końcu odważe się założyć swoj wątek to mi coś doradzicie w moich zmiananch

Klaudia, zakładaj i to szybko
Dobrze mądrych posłuchać i uniknąć błędów. Ja założyłam za późno i nie przygotowałam gleby pod rabaty jak trzeba, rośliny rosną ale mogłyby lepiej, bardziej
Tu jest tak fantastyczna atmosfera, że naprawdę nie masz się czego bać. Tu nikt nikogo nie obraża, a ewentualna krytyka jest konstruktywna
An_na 17:20, 07 lut 2023

LIDKA napisał(a)
Jak ja poukorzeniam szałwie z gałązek to kiedy to robić i kiedy ona ładna będzię?

Trawy obsikane przez psy chyba bedą brzydkie. Siki psa na teawniku robią żólte plamy. Tak tylko gdybam

Nie wiem kiedy ukorzeniać, zrobię "na czuja"
Trochę wiosną i chyba po pierwszym kwitnieniu bo i tak trzeba ją ściąć, wtedy spróbuję.

Tak myślałam w sprawie obsikanych traw, ale chyba i tak posadzę. Jak się nie przekonam, będzie mnie to męczyć
Mieszkam przy mało uczęszczanej, wewnętrznej drodze, psów niewiele się tu kręci. Może nie będzie tak źle
LIDKA 21:39, 07 lut 2023

NowaKiKi napisał(a)

Klaudia zakładaj. Mi to i praca własnych dało radość i efekty.
Będziemy kibicować zmianom.
Rojodziejowa 21:40, 07 lut 2023

NowaKiKi napisał(a)

A czego tu się bać? Dajesz Nowa!
Dorii 09:34, 08 lut 2023

LIDKA napisał(a)

Myślę że nie ma znaczenia kiedy pobierzesz gałązki do ukorzenienia. Zauważyłam że te grubsze mają większa szansę powodzenia.

Jak masz spore kępy i nie żal ci ich nieco uszczuplić to można też odlamać galązkę jedną lub kilka (w zależności jak duża jest sadzonka matka) u podstawy. Delikatnie oderwać od kępy tak by miała choć odrobinę korzenia.
Tak robiłam u siebie. Wsadzałam od razu w docelowe miejsce. Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu Takie sadzonki caradonny bardzo szybko nabrały masy.
An_na 16:31, 11 lut 2023

Dziś już nie wytrzymałam i poszalałam z sekatorem W końcu jest temperatura na plusie, chociaż śnieg jeszcze nie do końca stopniał i na rabatach bardzo mokro.
Hortensje bukietowe, hakuro i tawułka japońska przycięte.
Czas już był, bo hortkom nabrzmiały pąki liściowe i cebulowe pod śniegiem sobie pięknie ruszyły.
Sztobry hortensjowe wsadzone, ciekawe czy coś się ukorzeni
Jedna hortka NN, taka, która nie do końca mi się podoba sama postanowiła się rozmnożyć. Gałązka przysypana ziemią ma piękne korzonki. Zostawiłam, może mi się odmieni i ją polubię skoro tak bardzo chce być w moim ogrodzie
Moje sztobry

I hakuro
An_na 16:36, 11 lut 2023

Tak się zastanawiam, czy mogę teraz przesadzić cisy.
Mam takie dwa bidoki wciśnięte w kąt przy kompostowniku, marnują się tam bo ciasno i słońca malo.Chciałam je dać na przód i formować w stożki