Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:22, 04 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jaka zapadła? Taka, żeby oba - ten z przodu i tyłu czy tylko jeden?

P.S. Widziałeś mój wpis z 24 stycznia? Są w nim linki działające. Tu się przy kopiowaniu nie dodały.
Taka, że na froncie będzie cis. Jedynie on pasuje do dostępnej szerokości i grysu. Grab zdyskwalifikowany za niepełną osłonę w zimie i śmiecenie liśćmi (na kamień), thuja też by śmieciła, a laurowiśnia zbyt ryzykowna w kwestii przemarzania i konieczności tworzenia żywopłotu od nowa. Mogła by być jeszcze irga błyszcząca lub ostrokrzew Meservy, ale nie przekonałem się do nich.

Z tyłu grab z sadzonek z gołym korzeniem. Pas pod żywopłot planuję przygotować na początku marca i wykopać rowek. Tak by było gotowe na czas zakupu sadzonek

Trawki obejrzałem, ale coś mi nie pasowały. Bardziej spodobała się molinia

Wybacz, czasem zapomnę odpisać. Tym bardziej, gdy odczytam post w pracy.
Marcin89 19:12, 04 lut 2024

Przypomnę, bok działki u mnie, gdzie mam dylemat z żywopłotem i doborem drzew.

Taki był rysunek i tak teraz wygląda to miejsce.

Czyli przy ogrodzeniu żywopłot z jednego gatunku - raczej thuja Smaragd cięta na 2-2,2 m. Na wysokości domu 3 graby kolumnowe i w najszerszym miejscu w rogu działki od frontu iglak jako soliter, czyli świerk serbski lub jodła koreańska

Było wiele głosów, że ten iglak pojedynczy tam nie pasuje. Zaczynam rozważać inne możliwości cdn.
Marcin89 19:25, 04 lut 2024

Opcja nr 1:
Świerki serbskie wzdłuż ogrodzenia. Ale mam obawy, że ciężko będzie utrzymać w jakiejś wysokości to strzeliste drzewo. Myślę, czy nie było by zbyt blisko domu, a korzenie blisko kostki brukowej. Druga sprawa to zacienienie - świerki będą dawać cień na rabatę. To jest południowa ściana domu. Na pewno też w domu będzie ciemniej.
Danusia niby takie żywopłoty robiła, ale pisała też, by nie męczyć drzewa, które z natury rośnie wysoko.
Marcin89 19:29, 04 lut 2024

Opcja nr 2:
Powstanie żywopłot mieszany z thuji, a miejscu ściany domu będą 3 świerki serbskie (zamiast grabów). Tak by zasłonić się od sąsiada domu. Minusy takie same jak w przypadku pełnego żywopłotu z serbów (cień).

Coś jak w książce znalazłem:

Aaa, graby kolumnowe mogły by pójść w miejsce bliżej frontu, wzdłuż podjazdu. Albo wcale ich nie będzie.
Marcin89 19:37, 04 lut 2024

Opcja nr 3:
Żywopłot mieszany jak ten wyżej. Tylko świerki były by przy tarasie i przy podjeździe (po 3 sztuki). Pomiędzy thuje. Na wysokości domu znowu 3 graby, przed żywopłotem. Głównie chodzi o zasłonięcie brzydkich widoków za ogrodzeniem. Przy podjeździe zaś oszczędność miejsca, bo świerki cofnięte do ogrodzenia, a nie przed żywopłotem. Wtedy nie jest ciasno.

Poniżej trochę prymitywne obrazki. Ale zobaczcie jakie mam widoki z różnych miejsc:

Z tarasu

Z okna balkonowego w połowie domu (z salonu)

Z podjazdu
LIDKA 19:39, 04 lut 2024

Marcin posadź jednolity żywopłot z tuji. Będzie elegancko.
Ładne tło dla kwiatów, wcale tak dużo nie śmieca.
Tu masz wąsko i nie ma miejsca na mieszany żywopłot sprawiajacy wrażenie bałaganu.

Świerki są piękne 10 lat. To drzewo jednak mające swoje wymAgania.

Mam po sąsiedzku tuje ok 15-letnie. Nadal są ładne. Nie cięte.
I zielone od samej ziemii.
Wiolka5_7 20:05, 04 lut 2024

Popieram Lidkę.
Tuje będziesz ciął bez problemu i utrzymasz w ryzach. Moim zdaniem świerki serbskie są piękne ,tylko w naturalnej formie ale wtedy rosną wysokie i tutaj by bardzo zacieniały. A na swobodny wzrost za blisko domu.

Nie ma co kombinować ,lepiej posadzić jednolity żywopłot.

Świetna decyzja na cisa na froncie i graba na tyłach !
Marcin89 20:17, 04 lut 2024

Ale te 3 kolumnowe graby mogę dodać?

W ogóle siedząc na tarasie, ciężko będzie nie widzieć podwórka obok. No chyba, że te 2 metry mnie uratują - tylko ile to lat!

A kolejna rzecz to front - tam mi brakuje drzew. Jeśli na środku przed naszymi segmentami nie będzie kulistego, tylko magnolia, to jest słabo. Może w rogu działki u brata i u mnie drzewo z szerszą korona? Może świdośliwa nawet?

W ogóle miałem tego nie wspominać. Dziwny uskok mi powstanie w rogu działki pomiędzy thują, a cisem. Czy tylko mnie to będzie drażnić?
Judith 20:21, 04 lut 2024

Cokolwiek posadzisz, na efekty (czyli przesłonę) będziesz czekał kilka dobrych lat.
A może zatem drewniane panele, które przy okazji stworzą ładne tło dla roślin i jednocześnie pozwolą na zaoszczędzenie miejsca? Do tego szczepione drzewa tu i ówdzie jako przesłona ponad panelem - np. klony Globosum lub wiśnie Pissarrdi, lub inne…
Rojodziejowa 20:25, 04 lut 2024

Ja mam graby przed thujami właśnie i to w dwóch miejscach. Też jestem za ta opcją.

Co do wyboru thujek to może poszperaj za odmianami. Smaragdy zanim Cię zasłonią faktycznie chwila minie. Ładne są, zieleniutkie, geste, ale pokrój mają mocno strzelisty i dość długo im schodzi, żeby stworzyć ścianę i szczelną osłonę.