Wygląda na to, że najlepsze będą dla Ciebie cisy Wojtki
BTW, ja przy przesuwnej bramie mam żywopłot z pęcherznicy posadzonej około metra od ogrodzenia. Na długości bramy przycinam tam mocniej niż na pozostałej części.
Ja mam pół działki obsadzone żywopłotem z cisa i nie wiem na jaki się zdecydujesz, ale on nie rośnie jakoś spektakularnie szybko, ja też mam chyba za rzadko posadzone i ciągle są między sadzonkami szpary. Jak wysoki chcesz mieć ten żywopłot? Rozglądałeś się już za sadzonkami? Kiedyś mijałam zimą dom z pięknym żywopłotem liściastym i zimą również stanowił osłonę dzięki suchym liściom. Danusia polecała też żywopłot z buka.
Z cisa chciałbym tak 1,20-1,50 m na froncie. Sadzonki małe w P9 (co ledwo je widać) to koszt od 8 do 12 zł. Większe, bo 30-50 cm to koszt rzędu 25 zł. Później to policzę, bo w pracy jestem.
Najmniejsze sadził bym co 35 cm, a większe co 50 cm.
W teorii mniejsze były by lepsze, bo można od dołu gęsto mieć. A przy tych wyższych może długo trwać zrośnięcie się dołu żywopłotu.
Buk mi się nie podoba i dodatkowo ma więcej szkodników i chorób.
Jeśli chcesz to odszukam zdjęcia sadzonego u siebie cisa i jak teraz wygląda. Przyrasta, nie można powiedzieć, że nie, ale na pewno jest to dłuższy proces.
Chętnie obejrzę Twoje zdjęcia Dario. Również się zastanawiam nad grabem, ale widzę spro głosów za cisem. Czy z cisu można w miarę łatwo pozyskać kolejne sadzonki?