Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Rojodziejowa 22:08, 04 lut 2024

Ale wiśnia rośnie ogromna... Przynajmniej, jak ja zobaczyłam okaz Kanzana na żywo, to stwierdziłam, że muszę moją koniecznie przesadzić.
Marcin89 22:14, 04 lut 2024

Wszystko fajnie, póki człowiek nie popatrzy jak tam wąsko. Nie chciałbym mieć gałęzi po stronie sąsiada

Jeśli pamiętacie, to wzdłuż szarej tkaniny na płocie, stało drewno kominkowe na szerokość 80 cm. Wtedy widziałem ile zostaje przestrzeni przed żywopłotem. Niewiele. A żywopłot może zająć 100-120 cm.
Rojodziejowa 22:15, 04 lut 2024

No tu jest fajnie pokazane w porównaniu do sylwetki człowieka, jak zmienia się pokrój i wielkość wiśni. Co prawda model 3d niekoniecznie jest zawsze poprawny, ale tutaj dokładnie pokazuje, to co widziałam na własne oczy
Marcin89 22:19, 04 lut 2024

Asia, dobre to jest
Judith 23:36, 04 lut 2024

Ja na moje drewniane panele nie puszczam żadnych roślin. Są ozdobą samą w sobie . A robota będzie ze wszystkim - z drewnem co kilka lat, z żywopłotem co roku .
Drzewa szczepione można ciąć tak, by gałęzie nie przechodziły na stronę sąsiada i można je posadzić w oddaleniu od ogrodzenia, dalej niż sadzony byłby żywopłot. Pomiędzy drzewa wybrane rośliny czyli rabata marzeń bez ograniczeń.
Nie namawiam, pokazuję inne opcje .
Marcin89 08:33, 05 lut 2024

Judith, to drewno mi tu nie leży. A nie myślałam w taki sposób, żeby odkryte było. Jednak rośliny wygrywają

Drzewa z ładnymi koronami były by ok w normalnych warunkach, ale u mnie odsunięcie od ogrodzenia i korona z 5 m to gałęzie w salonie
Anda 08:47, 05 lut 2024

Czyli nad pnącą hortensją też się nie zastanawiałeś?

https://www.fassadengruen.de/fileadmin/_migrated/pics/hydrangea_petiolaris_570.jpg

Rośnie wąsko, kwitnie długo i drewniane panele zakryłaby całkowicie. Przed nią miałbyś miejsce na drzewa lub krzewy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 09:17, 05 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
Judith, to drewno mi tu nie leży. A nie myślałam w taki sposób, żeby odkryte było. Jednak rośliny wygrywają

Drzewa z ładnymi koronami były by ok w normalnych warunkach, ale u mnie odsunięcie od ogrodzenia i korona z 5 m to gałęzie w salonie

W niektórych drzewach korona może mieć średnicę, jaką chcesz dzięki cięciu (właśnie pisałam o tym Angelice u mnie ).
Ale podstawa to fakt, że nie chcesz tu drewna . No i git .
Marcin89 09:24, 05 lut 2024

Anda napisał(a)
Czyli nad pnącą hortensją też się nie zastanawiałeś?

https://www.fassadengruen.de/fileadmin/_migrated/pics/hydrangea_petiolaris_570.jpg

Rośnie wąsko, kwitnie długo i drewniane panele zakryłaby całkowicie. Przed nią miałbyś miejsce na drzewa lub krzewy.
Nie biorę jej pod uwagę, bo nie będzie paneli drewnianych. A nawet mam jedną hortensję pnąca, tylko małą, nie kwitła mi jeszcze Więc tu nie o hortensję chodzi.
Marcin89 09:28, 05 lut 2024

Judith napisał(a)

W niektórych drzewach korona może mieć średnicę, jaką chcesz dzięki cięciu (właśnie pisałam o tym Angelice u mnie ).
Ale podstawa to fakt, że nie chcesz tu drewna . No i git .
Wygrał żywopłot zimozielony Co do drzew - z jednej strony korony powinny być jak największe i drzewa daleko od siebie (by jak najwięcej zasłonić). Ale gdy ten sam wymiar utrzymam w kierunku domu to miałbym je na ścianie już. No nie da rady. A rabata zrobiła by się raczej cienista, choć teraz ciężko mi sobie to wyobrazić. Od zawsze tu jest patelnia