Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 20:42, 04 lut 2024

Marcin szmaragdy szybko urosna. Grunt to woda i nawozy. Po 4 latach mają 2.5 m. Mialam sadzone co 80 cm i jeszcze sie nie stykają. Delikatnie im skoryguje czubki w tym sezonie żeby zgrubły. Teraz bym posadziła co 65 cm.

Sadzone w 2020 roku 40 cm pypki. Foto z października 2023. Wiec zasadniczo mają 3 lata.

P.s. to jest mój widok z salonu z bocznych okien.
Zdjęcie zrobione przez szybę.
LIDKA 20:44, 04 lut 2024

U mnie rodki a Ty daj graby. Ja mam rodki bo to północna strona domu.
DariaB 20:45, 04 lut 2024

A nie myślałeś w najwęższych miejscach o drzewach prowadzonych na płasko, takich ekranach? Nie zajmują dołem dużo miejsca, mógłbyś zrobić normalną rabatę na dole, a przesłona by była.
Marcin89 21:02, 04 lut 2024

Ogólnie ja nie jestem uprzedzony do thuji. Raczej po stronie brata będą thuje, to by było podobnie.

O drewnianych płotach raz pomyślałem, bo faktycznie oszczędność miejsca. Ale drewno nie jest do końca trwałe. Na panele musiał bym puścić coś cieniolubnego. A kolejnej ściany z bluszczu nie chcę.

Ekrany z drzew by tutaj pasowały, ale są bardzo drogie i pracochłonne potem. Nie chcę się w to pchać.

Cały czas myślę o żywopłocie, a zakończeniu w kierunku ulicy z 3 serbów, bo jeden by nie pasował. Trochę by to zgubiło nierówny bieg granicy. Może trochę cienia dla samochodu na podjeździe. Głośno myślę
DariaB 21:09, 04 lut 2024

A żywopłot z thuj nie jest wymagający? Trzeba nawozić, ciąć. Jak się zestarzeje to też średnio wygląda. Może jestem uprzedzona bo ja za thujami nie przepadam.
Marcin89 21:09, 04 lut 2024

W ogóle przy tak bliskiej odległości domu mojego i sąsiedniego ciężko będzie się zasłonić. Dość skuteczne były by ekrany i drzewa o koronie w literę "V", ale całkiem zasłonić się nie da. Musiał bym chyba jakiś 6 metrowy ekran mieć albo mur. Więc muszę wyluzować
Wiolka5_7 21:32, 04 lut 2024

Graby daj spokojnie
Też je mam na tle tuji

Co byś nie posadził z roślin na żywopłot ,to przesłona będzie za kilka lat
U mnie to trwało jakoś 7 lat aż tuje się połączyły i nie było prześwitu pomiędzy.

Judith dobrze radzi z tymi panelami

U mnie też ludziska podglądają jak siedzę na tarasie a niby mam żywopłot na 2,2m i drzewa nad nim
Sąsiad ma okno centralnie na mój ogród i nie dało się tam wtyknąć drzewa
Anda 21:46, 04 lut 2024

Na panele drewniane możesz puścić hortensję pnącą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MagdaLenka 21:50, 04 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
drzewa o koronie w literę "V"

Wiśnie Kanzan.
Nieuciążliwe, szybko przyrastają, a podczas kwitnienia dają niesamowity spektakl.
DariaB 21:54, 04 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Wiśnie Kanzan.
Nieuciążliwe, szybko przyrastają, a podczas kwitnienia dają niesamowity spektakl.

Mam trzy, potwierdzam rosną bardzo szybko. No jedyny minus, że zimą nie mają liści ale zimą to się głównie w domu siedzi