Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Anda 10:14, 31 paź 2024

Zamiast Stipa tenuissima warto posadzić Stipa capillata. Nie wiem, czy dostaniesz w handlu. Ja moją wysiałam. Nasiona są bardziej dostępne, tu u mnie przynajmniej. Ładnie wygląda też Sporobolus heterolepis, ale wydziela zapach, który nie każdy lubi - pachnie kardamonem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiolka5_7 15:56, 31 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Hej, jaka jest alternatywa dla ostnicy Pony Tails?

Szczerze mówiąc bardzo mi się podobała, urzekła też mojego brata. Rozmnożyłem jej dosyć dużo, ale teraz... Jak widzę te siewki to mi się odechciało. Cała gleba pokryta puchem i siewkami. Przy gołej ziemi można to usunąć, ale z kory to już nie bardzo. Zostanie skubanie

Zrezygnowałem już z sadzenia w rabatach blisko kostki brukowej. Ma być tylko w jednym miejscu. Ale tuż obok będzie ścieżka z grysu i mam obawy, że się wysieje (a przecież i tak nasiona wyczesuję).

Albo spróbuję iść według planu i zobaczę jak będzie? Tylko jak narobi bałaganu to będzie przerąbane...

Druga gwiazda to werbena patagońska, która jest w wielu miejscach i to takich, że się nie spodziewałem. Jeśli ktoś nie lubi efektu przypadkowo rosnących, naturalnych łanów werbeny to odradzam. Na tyle dużo jest chwastów, że nie mam ochoty dokładać sobie roboty z plewieniem siewek.

Dlatego stipę wywaliłam oo jednym sezonie
No i nie jest pewne , że po zimie odbije w 100% W tym roku dużo ludziom wypadło po mokrej zimie.

Do dziś mam siewki w kamieniu

Chyba nie ma na nią zastępstwa , żeby była aż tak podobna

A werbienie daję rosnąć prawie wszędzie nawet sobie przesadzałam wiosną kolejne siewki
Nawet przy malinach miałam piękne sadzonki ,które same się wysiały
Wiolka5_7 15:57, 31 paź 2024

Anda napisał(a)
Zamiast Stipa tenuissima warto posadzić Stipa capillata. Nie wiem, czy dostaniesz w handlu. Ja moją wysiałam. Nasiona są bardziej dostępne, tu u mnie przynajmniej. Ładnie wygląda też Sporobolus heterolepis, ale wydziela zapach, który nie każdy lubi - pachnie kardamonem.

A mój sporobolus o dziwo nie ma tego zapachu mam go od zeszłego roku ,więc bym poczuła
Marcin89 18:54, 31 paź 2024

Anda napisał(a)
Dziękuję, muszę to przegadać z rodziną
Marcin89 18:56, 31 paź 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Dlatego stipę wywaliłam oo jednym sezonie
No i nie jest pewne , że po zimie odbije w 100% W tym roku dużo ludziom wypadło po mokrej zimie.

Do dziś mam siewki w kamieniu

Chyba nie ma na nią zastępstwa , żeby była aż tak podobna

A werbienie daję rosnąć prawie wszędzie nawet sobie przesadzałam wiosną kolejne siewki
Nawet przy malinach miałam piękne sadzonki ,które same się wysiały
Właściwie myślę, czy nie spróbować z tą ostnicą i przekonać się jak będzie.

Z werbeną to może przesadziłem. Chyba tak całkiem jej nie wywalę. Czy zdąży się wysiać, jak będę ścinał kwiatostany we wrześniu, gdy zbrązowieją?
LIDKA 19:39, 31 paź 2024

Marcin ja nie wiem co ludzie widzą w tej stipie. Pasuje może do naturalistycznych ogrodów i dużych , gdzie się może siać.

Jakoś nigdy mnie nie urzekła.
Wg mnie do mojego i Twojego ogrodu nie pasuje bo my lubimy porządek i uporządkowane nasadzenia.

Mi się sieją orliki na potęgę, a jak mi zależało na orlayi to zanikła.
Werbene chce i na dużej środkowej może sie siać . Jeszcze teraz jest ładna.
Marcin89 19:45, 31 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin ja nie wiem co ludzie widzą w tej stipie. Pasuje może do naturalistycznych ogrodów i dużych , gdzie się może siać.

Wg mnie do mojego i Twojego ogrodu nie pasuje bo my lubimy porządek i uporządkowane nasadzenia.

Ostnica pasuje mi do konkretnej rabaty, tej z brzozami i zestawu roślin jaki wybrałem. I tam miała być posadzona w masie, a jak nie w masie to w grupach po 3, 5, 7 sztuk. Do brzóz mi pasuje, ale tak samo pasuje każda rozplenica. Stąd moje wahania

Drugi typ zamiast ostnicy to sesleria jesienna, choć wystraszyły mnie te pędraki, które ją lubią.

A kolejny to hakone, te dwie odmiany co kupiłem. Tylko nie wiem jak u mnie będą rosły, nigdy nie miałem.
Marcin89 19:53, 31 paź 2024

Posadziłem dziś 128 cebulek. W niedzielę były sadzone do doniczek, w poniedziałek 100 krokusów pod orzechem, a reszta dziś

Przydała by się jakaś sadzarka albo otwornica. Zeszło mi do ciemności... Standard.

Rabata między tarasami dostała 12 czosnków Gladiator i 20 tulipanów różowych, pełnych.

Na froncie w środkową rabatę poszło 11 czosnków Purple Sensation i 15 tulipanów białych. W dwie węższe rabaty poszło po 5 tych samych czosnków. Muszę przetestować, czy to nie za mało i czy suche liście mnie nie zniechęcą. Póki co gęsto nie będzie, ale zawsze coś kwitnącego

A do donic tarasowych poszło 60 tulipanów różowych, czyli po 15 sztuk na każdą "L"-kę. Tu liczę na fajny efekt.

Wiolka5_7 20:34, 31 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Właściwie myślę, czy nie spróbować z tą ostnicą i przekonać się jak będzie.

Z werbeną to może przesadziłem. Chyba tak całkiem jej nie wywalę. Czy zdąży się wysiać, jak będę ścinał kwiatostany we wrześniu, gdy zbrązowieją?

Próbuj

No ja ścinam dopiero po nowym roku ,więc zdąży się wysiać i przemrozić
Wiolka5_7 20:35, 31 paź 2024

LIDKA napisał(a)

Mam to samo zdanie