Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:52, 27 paź 2024

JoanNa napisał(a)

No kurcze dziwna sprawa,bo ja weszłam w dział trawy ozdobne i tam nie było. Jeszcze przed odpisaniem sprawdziłam..ale nic to, fajnie że jest
Ja wpisuję w wyszukiwarce "hakonechloa" i wyskakują wszystkie. Jedna miała status wyprzedane. Reszta jakby dostępna
Marcin89 18:46, 28 paź 2024

Zrobiłem sobie przegląd miskantów.

Kleine Silberspinne

Graziella

Herman Müssel

Marcin89 18:48, 28 paź 2024

Morning Light

Gracillimus

Marcin89 18:50, 28 paź 2024

Oczywiście Herman Müssel i Gracillimus to te kłosy tylko z przodu. W tle ogromne kępy Morning Light. Te z kolei z jednej strony kompostownika kwitną, z drugiej nie.
AgaBoso 19:27, 28 paź 2024

Jak duże sadzonki Morning Light i Gracillimusa sadziłeś i kiedy? Jak wysokie i szerokie urosły?
Marcin89 20:03, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Jak duże sadzonki Morning Light i Gracillimusa sadziłeś i kiedy? Jak wysokie i szerokie urosły?
Będzie mi ciężko znaleźć, chyba w starym telefonie znajdę. Zresztą rosną za gęsto i jeden na drugim jest.

Jak już się ogarnę, to poszukam foty po zakupie i zmierzę. Ale nie tak prędko, bo mam sporo zajęć przed pracą w tym tygodniu
Marcin89 19:29, 29 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Zobacz proszę jak urosły miskanty ML. Pierwsze zdjęcie to maj 2023 (sadzonki były robione jesienią 2022 roku). A drugie to wrzesień 2024, z tej jesieni.

Z lewej strony była najmniejsza sadzonka, nadal jest najmniejsza, ale dogania inne.

Jak wyglądały sadzonki - to dosłownie kilka źdźbeł większych. Teraz oceniam wysokość na 120-150 cm. Podstawa kępy to spokojnie 30-40 cm średnicy.

Edit: Szkoda, że te małe ledwo widać, a wyrośnięte nie są dobrze wykadrowane, ale nie mam innego zdjęcia chyba.
Marcin89 19:33, 29 paź 2024

A tu zdjęcie z późnego lata 2023, znalazło się.

Marcin89 19:38, 29 paź 2024

A tu Gracillimus. 5 sadzonek z jednej doniczki kupionej.

Zakup lipiec 2023. Tu zdjęcie po posadzeniu - ledwo po 2-3 źdźbła miały. Pewnie ciężko będzie zobaczyć (to duże z lewej to sesleria, miskanty po prawej).

Zdjęcie z września 2024 (wysokość do 120 cm). Szerokość kępy na dole do 20 cm.
Marcin89 09:24, 31 paź 2024

Hej, jaka jest alternatywa dla ostnicy Pony Tails?

Szczerze mówiąc bardzo mi się podobała, urzekła też mojego brata. Rozmnożyłem jej dosyć dużo, ale teraz... Jak widzę te siewki to mi się odechciało. Cała gleba pokryta puchem i siewkami. Przy gołej ziemi można to usunąć, ale z kory to już nie bardzo. Zostanie skubanie

Zrezygnowałem już z sadzenia w rabatach blisko kostki brukowej. Ma być tylko w jednym miejscu. Ale tuż obok będzie ścieżka z grysu i mam obawy, że się wysieje (a przecież i tak nasiona wyczesuję).

Albo spróbuję iść według planu i zobaczę jak będzie? Tylko jak narobi bałaganu to będzie przerąbane...

Druga gwiazda to werbena patagońska, która jest w wielu miejscach i to takich, że się nie spodziewałem. Jeśli ktoś nie lubi efektu przypadkowo rosnących, naturalnych łanów werbeny to odradzam. Na tyle dużo jest chwastów, że nie mam ochoty dokładać sobie roboty z plewieniem siewek.