Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 20:37, 31 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Ostnica pasuje mi do konkretnej rabaty, tej z brzozami i zestawu roślin jaki wybrałem. I tam miała być posadzona w masie, a jak nie w masie to w grupach po 3, 5, 7 sztuk. Do brzóz mi pasuje, ale tak samo pasuje każda rozplenica. Stąd moje wahania

Drugi typ zamiast ostnicy to sesleria jesienna, choć wystraszyły mnie te pędraki, które ją lubią.

A kolejny to hakone, te dwie odmiany co kupiłem. Tylko nie wiem jak u mnie będą rosły, nigdy nie miałem.

Ciekawe czy rozplenice dadzą radę potem z brzozami ,bo one jednak wody potrzebują i słońca aby obficie zakwitnąć.

Hakone + brzozy - mam u siebie i to był najlepszy wybór

Jak nie masz pędraków w ziemi to się nie bój seslerii
Wiolka5_7 20:40, 31 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Posadziłem dziś 128 cebulek. W niedzielę były sadzone do doniczek, w poniedziałek 100 krokusów pod orzechem, a reszta dziś

Przydała by się jakaś sadzarka albo otwornica. Zeszło mi do ciemności... Standard.

Rabata między tarasami dostała 12 czosnków Gladiator i 20 tulipanów różowych, pełnych.

Na froncie w środkową rabatę poszło 11 czosnków Purple Sensation i 15 tulipanów białych. W dwie węższe rabaty poszło po 5 tych samych czosnków. Muszę przetestować, czy to nie za mało i czy suche liście mnie nie zniechęcą. Póki co gęsto nie będzie, ale zawsze coś kwitnącego

A do donic tarasowych poszło 60 tulipanów różowych, czyli po 15 sztuk na każdą "L"-kę. Tu liczę na fajny efekt.

Zazro ,bo ja jeszcze nic nie posadziłam a ma być ochłodzenie ,więc tym bardziej mi się nie chce

Do cebul polecam świder do wkrętarki na aku
Muszę swój znaleźć
MagdaLenka 20:53, 31 paź 2024

Właśnie miałam pisać, że zamiast stipy może być hakone pod brzozami - jak u Wioli. Piękna kompozycja. Do Twoich nasadzeń też będzie pasować. Na piachu powinna dać radę lepiej niż w glinie.
Marcin89 21:15, 31 paź 2024

Wiola, odpowiem w miarę w jednym poście. Nadal rozważam tę ostnicę, mam na to całą zimę. Ogólnie wyczesuję, ale w tym roku się wysiała i tak. Werbenę pewnie gdzieś wcisnę.

Hakone mam, tylko nie wiem jak one zniosą mój piach i jakby zgrały się z "moim" zestawem.

Pędraki się trafiają. Zwłaszcza tam gdzie była darń. Jedna sesleria była nadjedzona, latem łatwo wyszła z ziemi. Myślałem, że słabo ukorzeniona była. A ostatnio przy plewieniu przy grabach się trafił.

Dobry patent z tą wkrętarką. Ja to się cackałem, żeby ziemi nie nasypać na kartony i korę/zrębkę. Niektóre kartony już i tak prawie przerobione. Szybko, bo kładzione w tym sezonie

Marcin89 21:20, 31 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)
Właśnie miałam pisać, że zamiast stipy może być hakone pod brzozami - jak u Wioli. Piękna kompozycja. Do Twoich nasadzeń też będzie pasować. Na piachu powinna dać radę lepiej niż w glinie.
Widziałem foty tych rabat u Wioli, pięknie jest wiadomo. Cały czas krążę z myślami o 3 dużych rabatach, a coś nie mogę zrobić planu chociażby na kartce. Pewnie niedługo wrzucę na forum co tam sobie wymyśliłem
AgaBoso 22:23, 31 paź 2024

Kartony szybko się rozkładają, u mnie dziś pan glebogryzarkę przemielił położone miesiąc temu. Myślałam, że będą się wkręcać a tu niespodzianka.

U mnie też pojedyncze pendraki a posadziłam seslerię w miejscu gdzie ich nie było, ciekawe czy tam dotrą.
Wiolka5_7 22:24, 31 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)

Dzięki!
Wiolka5_7 22:26, 31 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Wiola, odpowiem w miarę w jednym poście. Nadal rozważam tę ostnicę, mam na to całą zimę. Ogólnie wyczesuję, ale w tym roku się wysiała i tak. Werbenę pewnie gdzieś wcisnę.

Hakone mam, tylko nie wiem jak one zniosą mój piach i jakby zgrały się z "moim" zestawem.

Pędraki się trafiają. Zwłaszcza tam gdzie była darń. Jedna sesleria była nadjedzona, latem łatwo wyszła z ziemi. Myślałem, że słabo ukorzeniona była. A ostatnio przy plewieniu przy grabach się trafił.

Dobry patent z tą wkrętarką. Ja to się cackałem, żeby ziemi nie nasypać na kartony i korę/zrębkę. Niektóre kartony już i tak prawie przerobione. Szybko, bo kładzione w tym sezonie

Marcin spróbuj z tą stipą , zawsze można zmienić
Ja brzozową zmieniałam kilka razy

Coś będzie trzeba zastosować na te pędraki.

Patent dobry ,ale tak jak u mnie przy gołej ziemi fakt kora i tektura by przeszkadzały w wierceniu dziury
Wiolka5_7 22:28, 31 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Widziałem foty tych rabat u Wioli, pięknie jest wiadomo. Cały czas krążę z myślami o 3 dużych rabatach, a coś nie mogę zrobić planu chociażby na kartce. Pewnie niedługo wrzucę na forum co tam sobie wymyśliłem

Dzięki!

Wrzucaj ,zawsze im więcej głów do myślenia, tym lepiej
Patrycja_KG_Lu 08:18, 01 lis 2024

Marcin89 napisał(a)
Ostnica pasuje mi do konkretnej rabaty, tej z brzozami i zestawu roślin jaki wybrałem. I tam miała być posadzona w masie, a jak nie w masie to w grupach po 3, 5, 7 sztuk. Do brzóz mi pasuje, ale tak samo pasuje każda rozplenica. Stąd moje wahania

Drugi typ zamiast ostnicy to sesleria jesienna, choć wystraszyły mnie te pędraki, które ją lubią.

A kolejny to hakone, te dwie odmiany co kupiłem. Tylko nie wiem jak u mnie będą rosły, nigdy nie miałem.

Widziałam filmiki na insta jak ogrodnicy marudzili na niektóre rozplenice, że mnóstwo siewek w ich okolicy, często w kamyczkach.

P.S. A gdzie masz zeszłoroczne pomylone czosnki?