Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 21:03, 23 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Jestem zdania żebyś sadził teraz. Roslinom zwłaszcza hortkom lepiej w ziemi niz w donicach. Zwłaszcza zimą
Zostaw miejsce na żywopłot.
Jak bedziesz sadził to ziemie na taczkę z dolków lub do wiadra i nie ma bajzlu na rabatach.

Marcin plany fajnie robic ale nawet po sadzeniu wg planu bedą zmiany bo wszystkiego nie przewidzisz.

Zimą można co miesiac zrobic jakieś zamówienie na roślinki w necie, zjadą wiosną i posadzisz. W czerwcu już bedą całkiem fajne i bedą cieszyc kwiatami. No i nie odczuwam tak mocno wydatku bo kupuje małe.
Ja tak robie z bylinami. Kupuje głównie zimą.
W tym roku sie nastawiam na szałwie. Chce duźo bo mi lawenda kiepsko rośnie a lubie fiolety bardzo.
To chyba wszystko zależy od charakteru Gdyby mnie ktoś zapytał, od razu bym wiedział, że Ty wybierzesz opcję nr 1

Hortki to te moje w doniczkach już 3 lata zakopane. Ta nowa mi strasznie obsycha.

Z tymi miskantami się cackam, bo kiedyś tylko Morning Light i Gracillimus chciałem, a teraz te z miotełkami. No i o miejsce chodzi, bo te pierwsze to olbrzymy. Ale ich nie wyrzucę, gdzieś je i tak dam.

Rośliny generalnie mam. Bardziej bałagan w głowie.
Marcin89 21:08, 23 paź 2024

Na rabacie z platanami miały być rozplenice Hameln i rozchodniki Autumn Joy. Ale u mnie rozchodniki słabo rosną i się waham, czy sadzić. Do tego coraz bardziej inne rozplenice kradną moje serce, a nie Hameln

Bo sadzonki w sumie są.
Wiolka5_7 21:23, 23 paź 2024

Ja zazwyczaj jesienią szykowałam sobie glebę a wiosną sadziłam

Hortensje mogłyby pójść jesienią do ziemi ,to by się fajnie ukorzeniły do wiosny.
JoanNa 21:23, 23 paź 2024

Marcin, ja też planowałam na zimę zdarniowac i przygotować rabaty pod wiosenne nasadzenia, żeby się przegryzły juz takie wyzrębkowane. No wszystko ladnie pięknie, tylko samo zakladanie trawnika rypneło się o dobre 2miesiące jako efekt domina po opoźnionych brukarzach. Warzywnik tez na tym mocno ucierpiał,bo nie było czasu. Także plany planami a ja np hortki i róże, to co wiedzialam gdzie będzie rosnąć,to wolałam kupic teraz i wsadzić teraz. Niech juz się oswajają przez zimę. Mam zadołowane rozplenice Red Head i tu się waham czy dzielic je teraz czy dopiero wiosną...laurowiśnie też wiem że koniecznie chcę żeby już na zimę otaczały taras. Także u mnie cykl mieszany trochę planuję i trochę sadzę.
Patrycja_KG_Lu 21:54, 23 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
[…]
Opcja 2:
Zacząć nasadzenia dopiero po zimie. Zrobić przez zimę konkretny plan nasadzeń. Tu ciut gorszy termin na dzielenie traw. Ale więcej czasu na przemyślenia w kwestii roślin, odległości itd.

To nie było na odwrót? Tzn. że lepiej dzielić jak są w spoczynku wiosną?
Marcin89 22:00, 23 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ups, nie wiem. Czyżbym sobie to ubzdurał? Myśląc, że jesienią wszystko lepiej się przyjmuje, bo jest chłodno i mokro
Wiolka5_7 22:26, 23 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Tak większość zaleca trawy dzielić wiosną
Polon 09:07, 24 paź 2024

Marcin, skoro masz rośliny i przygotowane miejsce, a nie sadzisz, to znaczy, że sam czujesz, że obecny plan nasadzeń już nieaktualny i sadzic nie chcesz
Zaufałabym wewnętrznemu “ja” i poczekała do wiosny, bo to nie ważne jak lepiej, ważne że chyba sam nie chcesz teraz

Wysłałam priv w innym temacie, ale albo nie dotarł, albo nie sprawdzasz, albo olałeś , bo brak odzewu
Marcin89 10:28, 24 paź 2024

Polon napisał(a)
Marcin, skoro masz rośliny i przygotowane miejsce, a nie sadzisz, to znaczy, że sam czujesz, że obecny plan nasadzeń już nieaktualny i sadzic nie chcesz
Zaufałabym wewnętrznemu “ja” i poczekała do wiosny, bo to nie ważne jak lepiej, ważne że chyba sam nie chcesz teraz

Wysłałam priv w innym temacie, ale albo nie dotarł, albo nie sprawdzasz, albo olałeś , bo brak odzewu
Do tej pory nie rozrysowałem tych rabat z rozmieszczeniem roślin i ilością sztuk. Jeszcze lepiej jest, gdy porozkładam doniczki w realu.

Masz rację - nie chcę tego robić w pośpiechu. Ale na zasadzie wyższe piętro teraz, reszta potem było by ok

To nie tak, że nie chcę sadzić. Bo pogoda jeszcze jest. Gorzej z czasem, po pracy jest coraz szybciej ciemno. Przed 2 zmianą coś tam jeszcze porobię Zbyt dużo czasu pochłonęło robienie drzwi i zamurowywanie ściany, a i tak miałem pomoc.

Faktycznie jest wiadomość, chyba musiałem kliknąć w tego plusika, a nie przeczytałem. Odpiszę po pracy. Musisz mi wybaczyć
Angelika95 11:52, 24 paź 2024

Marcin, druga opcja, zaraz przyjdzie zima, wszyscy będziemy mieć więcej czasu to Ci pomożemy takie rabaty zaplanować, że od stycznia będziesz sprawdzał, kiedy wiosna