Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 20:04, 27 lis 2024

AgaBoso napisał(a)
To wszystko to sadzonki do podrośniecia, tak? Sporo ich
Tak, do podrośnięcia albo już do przesadzenia na rabaty
Marcin89 20:06, 27 lis 2024

An_na napisał(a)

Samo się nazbierało
Tak przez przypadek, niechcący
Oj akurat trafiły się okazje A to ładna hortensja, a to dobra cena za budleję i hakone, a to nowa jeżówka. A jeszcze i maliny dla dzieci i się tak zbiera xd
JoanNa 01:07, 08 gru 2024

Marcin, teraz doczytałam, że związałeś wszystkie trawy..na rozsadniku miales stipy, prawda? Nie chcę Cie martwić, ale ja tak straciłam moje już całkiem spore kępy stipy. Generalnie wszystkie trawy zawsze wiązałam-i miskanty i rozplenice i nawet takie cienkie trzcinniki-żeby tak nie śmieciły podwórka. Wszystkie poza stipami. A w ubiegłym roku nie wiem co mnie podkusiło żeby je też związać-przeżyły tylko 2 sztuki, którymi bawiła się nasza kotka i rozwiązały sie sznurki. Reszta stip zgniła. W tym roku kupiłam nowe-i jak widziałeś u mnie w wątku, zostawiam je takie rozczochrane na zimę.
Marcin89 10:07, 08 gru 2024

JoanNa napisał(a)
Marcin, teraz doczytałam, że związałeś wszystkie trawy..na rozsadniku miales stipy, prawda? Nie chcę Cie martwić, ale ja tak straciłam moje już całkiem spore kępy stipy. Generalnie wszystkie trawy zawsze wiązałam-i miskanty i rozplenice i nawet takie cienkie trzcinniki-żeby tak nie śmieciły podwórka. Wszystkie poza stipami. A w ubiegłym roku nie wiem co mnie podkusiło żeby je też związać-przeżyły tylko 2 sztuki, którymi bawiła się nasza kotka i rozwiązały sie sznurki. Reszta stip zgniła. W tym roku kupiłam nowe-i jak widziałeś u mnie w wątku, zostawiam je takie rozczochrane na zimę.
To jestem zdziwiony, bo wiążę je już 3-4 lata i jest ok. Chyba jednak mróz załatwił Twoje, a wiązanie mu w tym pomogło. Tylko jak?

Kiedyś dawno czytałem, że stipa słabo zimuje, ale potem zapomniałem o tym, bo u mnie zimuje normalnie
JoanNa 19:34, 08 gru 2024

No właśnie nie wiem co się stało-tzn podejrzewam że takie związane miały słabą cyrkulację i wilgoć je wykończyła, no bo te które kot rozwiązał przetrwały,czyli mimo że też spadł na nie śnieg i zmroził mróz to widocznie tej wilgoci było mniej u podstawy niz w takich związanych. Nie wiem,to taka moja analiza.
No ale skoro Ty stipy wiążesz tyle lat i nic im nie jest, to możesz być spokojny. Ja mam nauczkę.
Marcin89 20:02, 08 gru 2024

JoanNa napisał(a)
No właśnie nie wiem co się stało-tzn podejrzewam że takie związane miały słabą cyrkulację i wilgoć je wykończyła, no bo te które kot rozwiązał przetrwały,czyli mimo że też spadł na nie śnieg i zmroził mróz to widocznie tej wilgoci było mniej u podstawy niz w takich związanych. Nie wiem,to taka moja analiza.
No ale skoro Ty stipy wiążesz tyle lat i nic im nie jest, to możesz być spokojny. Ja mam nauczkę.
No podejrzewam wilgoć i mróz załatwiły Twoje stipy. Właśnie dobrze, że mi piszesz, bo będę obserwował. Teraz są związane, nie będę nic ściągał. Ale za rok mocno przemyślę, czy wiązać.
Marcin89 14:40, 14 gru 2024

Zrobiłem mały obchód po ogrodzie i od razu mi lepiej

W foliaku roślinki odpowiednio nawodnione. Poplony w warzywniaku nadal zielone, nic nie ruszam póki co.

Przy okazji przemieszałem kompostownik, dżdżownice pouciekały na spód - ale nadal pracują.

Byliny już zasychają - szałwie i kocimiętki prawie całkiem czarne, a jeżówki już czarne.

Thuje i cisy zrudziały. Mam nadzieję, że to tylko zimowa szata.

Zagadką jest magnolia Alexandrina na froncie - ma jakieś pączki drobne. Sam nie wiem, czy to liściowe, czy kwiatowe. Nie miałem telefonu by zdjęcie zrobić.

Ogólnie szaro-buro. Już mało jesienne, a wcale nie zimowo. Jedynie szron i mróz jest z rana... Nie wiem gdzieś te intensywne opady śniegu
Marcin89 16:22, 14 gru 2024

A co myślicie o żywopłocie z ostrokrzewu "Blue Prince" (odmiana bez czerwonych owoców)?

Domyślam się, że bardzo wolno rośnie i jest dość ostry w dotyku. Ale za to zimozielony. Jak z zimowaniem, chorobami i szkodnikami?

Nigdy takiego żywopłotu nie widziałem, nawet nie wiem, czy dało by się wąsko prowadzić??
ewsyg 16:58, 14 gru 2024

Moi sąsiedzi mają żywopłot z ostrokrzewu, jest już wysoki i cięty. Mnie się nie podoba, źle wygląda, może za mocno go tną. Jak chcesz to zrobię Ci zdjęcie jak pójdę z psem na spacer.
Marcin89 17:00, 14 gru 2024

ewsyg napisał(a)
Moi sąsiedzi mają żywopłot z ostrokrzewu, jest już wysoki i cięty. Mnie się nie podoba, źle wygląda, może za mocno go tną. Jak chcesz to zrobię Ci zdjęcie jak pójdę z psem na spacer.
Bardzo mi miło przywitać Cię u mnie Jeśli można to chętnie zobaczę zdjęcie.