Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

olciamanolcia 19:51, 25 lis 2024

Rojodziejowa napisał(a)
A w jakim celu wiążesz te wszystkie trawy?

Własnie!
Moim zdaniem takie wiązanie niekiedy może doprowadzic do gnicia traw-ja mam wszystkie przewiewne
Marcin i tak naśmiecisz przy wiosennym cięciu
Marcin89 20:04, 25 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

Własnie!
Moim zdaniem takie wiązanie niekiedy może doprowadzic do gnicia traw-ja mam wszystkie przewiewne
Bo myślałem, że tak trzeba i to chroni przed wodą i mrozem Wiem o co chodzi Justyna - sam się też zastanawiałem, czy w takiej zawiązanej nie robi się wilgoć. A zostawione, roztrzepane źdźbła robią za parasol przecież.

Na początku miskantów nie wiązałem, bo były małe. Trochę suchego fruwało, nie powiem.

A mi pasuje wiązanie, bo na wiosnę szybko się ścina i taką wiązkę na bok odrzuca. Potem na kompost lub do wora i mniejszy bałagan. Chyba to głównie do mnie przemawia

An_na 20:20, 25 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

Własnie!

A to nie jest tak, że jak nie związane to deszcz i śnieg ją rozłożą na boki i środek odkryty. Napada wtedy w karpę i gnije? Te delikatniejsze trawy.
Ogólnie szkoły są dwie. Jedni wiążą inni nie. Nawet mi się zrymowało
NowaKiKi 11:05, 26 lis 2024

Marcin89 napisał(a)
A kup na wyprzedaży chociaż 20-30 sztuk w jedno miejsce, a wiosną nie pożałujesz

Albo do doniczek i udekorujesz wejście do domu, ja mam tak posadzone tulipany, irysy i narcyze W doniczki szybko się sadzi

Ale w doniczki to już sadzic tez? I gdzie się trzyma te doniczki, na dworze czy garaż?
Marcin89 11:23, 26 lis 2024

NowaKiKi napisał(a)

Ale w doniczki to już sadzic tez? I gdzie się trzyma te doniczki, na dworze czy garaż?
Tak, taki sam termin sadzenia jak do gruntu, bo cebula musi przejść te same etapy rozwoju, a mrozu się nie boi

Czym innym było by pędzenie cebul, żeby zakwitły wcześniej w domu jako dekoracja (narcyze, hiacynty - ostatnio modne w szkle i z mchem)

Radził bym trzymać na dworze, w garażu mogą zbytnio wybujać, a to nie będzie dobre. Dawniej trzymałem na balkonie, doniczki zawijałem w worki i dawałem słomę. Teraz już się w to nie bawię, zakopuję doniczki całe w ziemi.
LIDKA 19:42, 26 lis 2024

Moje donice cebulkowe stoją na placyku. Czasem na nie napada. Nigdzie nie chowam. W tym roku mam z narcyzami.
Marcin89 16:44, 27 lis 2024

Kolejna część powiązanych traw. Czy trzeba, czy nie, już za późno - w tym roku będzie tak

Marcin89 16:50, 27 lis 2024

W foliaku niby miało nic nie być, a jest

Od końca idąc: miskant, cis, hortensja, stipa, dwie budleje i jeżówka, sadzonki szałwii i krwawnicy, potem hakone i kocimiętki młode.

Dalej już maliny i cebulowe w doniczkach (tulipany, czosnki, lilia i irysy drobne).

Się nazbierało znowu
AgaBoso 19:13, 27 lis 2024

To wszystko to sadzonki do podrośniecia, tak? Sporo ich
An_na 19:31, 27 lis 2024

Marcin89 napisał(a)
W foliaku niby miało nic nie być, a jest

Się nazbierało znowu

Samo się nazbierało
Tak przez przypadek, niechcący