Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Narsilia 10:05, 15 gru 2024

Marcin ty masz ogród przygotowany do zimowania jak mało kto ,wszystkie trawy powiązane, poplony wysiane, przechowalnie ogarnięte no jak by to była szkoła to 6 +
Marcin89 10:22, 15 gru 2024

Narsilia napisał(a)
Marcin ty masz ogród przygotowany do zimowania jak mało kto ,wszystkie trawy powiązane, poplony wysiane, przechowalnie ogarnięte no jak by to była szkoła to 6 +
Dzięki, staram się Poświęciłem na porządki tak ze dwie soboty po parę godzin. Od chowania zabawek, mebli, aż do zakopywania roślin w doniczkach, a na końcu wiązanie traw. Mam trochę łatwiej organizacyjnie i czasowo - nie mam dzieci. Wiadomo, że ktoś kto je ma, najpierw dzieciom poświęci czas, a nie pierdołom w ogrodzie
JoanNa 10:30, 15 gru 2024

Marcin89 napisał(a)
A co myślicie o żywopłocie z ostrokrzewu "Blue Prince" (odmiana bez czerwonych owoców)?

Domyślam się, że bardzo wolno rośnie i jest dość ostry w dotyku. Ale za to zimozielony. Jak z zimowaniem, chorobami i szkodnikami?

Nigdy takiego żywopłotu nie widziałem, nawet nie wiem, czy dało by się wąsko prowadzić??

Hm, a w którym miejscu chcesz taki żywopłot? Bo mi ostrokrzewy kojarzą się z półcienistym stanowiskiem tak jak mahonie.
Marcin89 10:37, 15 gru 2024

JoanNa napisał(a)

Hm, a w którym miejscu chcesz taki żywopłot? Bo mi ostrokrzewy kojarzą się z półcienistym stanowiskiem tak jak mahonie.
Jako żywopłot główny wokół działki. Słońce raczej by dochodziło.

Edit: Internet podaje, że lubi stanowiska słoneczne i półcieniste. Co ważne ostrokrzew nie lubi terenów podmokłych, a u mnie podłoże przepuszczalne, więc miałby dobrze. Jednak należy na zimę okrywać - taa, już to widzę jak żywopłot okrywam
LIDKA 18:29, 15 gru 2024

Marcin nie kombinuj. Podadź coś co jest nasze rodzime. I bedzie dobrze rosło.

Pozatym ten żywopłot chyba nie bedzie tani. a jak jeszxze ma wymagać specjalnej troski to szkoda kasy i pracy. Za duże ryzyko flustracji.
Marcin89 20:32, 15 gru 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin nie kombinuj. Podadź coś co jest nasze rodzime. I bedzie dobrze rosło.

Pozatym ten żywopłot chyba nie bedzie tani. a jak jeszxze ma wymagać specjalnej troski to szkoda kasy i pracy. Za duże ryzyko flustracji.
To właśnie z tego powodu są te rozważania. Zaraz się okazuje, że wszystkie wybrane rośliny mają wady lub pojawia się szkodnik. Czytam coś przypadkowo i nagle pada zdanie typu: nie sadź thuji, bo szkoda zachodu. Wszystko zje Ci szkodnik, a jest w ciągu roku parę pokoleń.

To jest racjonalne, nie zamierzam pryskać chemią co chwilę...

A thuja to był pierwotny wybór przecież. A ona taka rodzima dla Polski jak ze mnie ksiądz
Marcin89 18:25, 18 gru 2024

Zachciało mi się dekoracji świątecznych DIY. To dopiero wersja robocza, muszę ustawić przed domem i udekorować.

W sumie podobają mi się Trzeba brać poprawkę, bo jestem tylko facetem i zdolności manualne ograniczone
Rojodziejowa 19:01, 18 gru 2024

Już wyglądają super Żadnej poprawki nie trzeba brać
LIDKA 19:33, 18 gru 2024

Superanckie i nic nie poprawiaj ❤️
Basieksp 22:50, 18 gru 2024

Całkiem fajnie to wygląda już teraz, odrobinę, nie za dużo dekoracji i będzie super