Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

olciamanolcia 16:23, 25 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
A słuchajcie, czy trawy, które będę dzielić w marcu lub kwietniu, też przyciąć teraz? Głównie chodzi o miskanty i stipy.

Jak przytnę teraz, to potem tylko dzielenie i nie trzeba ciąć na rabacie docelowej, nie ma bałaganu.

Z drugiej strony zostawić i zawsze jest za co złapać przy wykopywaniu, a wtedy dopiero zredukować część nadziemną. Czyli cięcie w miejscu docelowym.

prościej ściać a potem wykopać i dzieli-przynajmniej widzisz jak wyglądaja trawy i co podzielić a co usunąć
Ja przesadzam i dzielę na jesieni więc takiego problemu nie mam
Marcin89 18:43, 25 lut 2025

Przyciąłem jednak te ambrowce - skrócone gałązki i obcięte pędy boczne na pniu do wysokości około 1 m.

Przycięta też jodła koreańska i borówki amerykańskie. Truskawki wyczyszczone z suchych liści.

Niestety 2 borówki mi wypadły. Jedna z nich to patyk bez nowych oczek i bryła korzeniowa wielkości mandarynki. Druga tak samo patyk, a bryła korzeniowa wielkości pomarańczy. Jakby korzeni nie było. Ta druga to sam torf musiał być, bo wyciągnąłem bryłkę lodu...
JoanNa 19:04, 25 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Dziś pogoda dopisała to i ja wyruszyłem w ogród:

Żywopłot grabowy przycięty na wysokość 40 cm. Choć niektóre sadzonki były zdecydowanie poniżej sznurka. Skróciłem też najbardziej odstające gałązki. Ale brakuje jeszcze struktury i nie było co ciąć nożycami, wszystko małym sekatorem.

Marcin mówisz, że graby już ciąć? Ja się z moimi tak czaję czy to już czy dopiero w marcu..?
Marcin89 19:05, 25 lut 2025

Wróciła oferta na jeżówki w P9 za 7 zł z groszami, trzeba zamawiać Oby tylko nic innego do koszyka nie wpadło
olciamanolcia 19:06, 25 lut 2025

Drzewa powinno się ciąc styczen -luty tak przynajmniej u mnie w miescie działaja słuzby porządkowe
Kiedys widziałam jak cieto śliwy w listopadzie
Marcin89 19:08, 25 lut 2025

JoanNa napisał(a)
Wiesz co one już miały grube pączki i obawiałem się, że soki ruszą. A graby mają tendencję do "płaczu". Miałem chwilę, to przyciąłem
JoanNa 19:14, 25 lut 2025

Ok, skoro tak mówicie, to w sobotę ruszam
LIDKA 20:25, 25 lut 2025

Trawy ciąć teraz przed dzieleniem. Takich długich sobie nie wyobrażam dzielić.

Marcin te ambrowce to mozesz podgolić od dołu. Korzonki bedą miały mniej zielonego do wykarmienia. Moje buki miały 1 m i ciełam od razu.

A platany to posłuchaj Justynki.
Marcin89 20:59, 25 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Trawy ciąć teraz przed dzieleniem. Takich długich sobie nie wyobrażam dzielić.

Marcin te ambrowce to mozesz podgolić od dołu. Korzonki bedą miały mniej zielonego do wykarmienia. Moje buki miały 1 m i ciełam od razu.

A platany to posłuchaj Justynki.
Durno napisałem. Chodziło mi, czy ciąć w normalnym terminie, czyli teraz, czy tuż przed podziałem, czyli w ciut późniejszym terminie. Ewentualnie dociąć na krótko już na rabacie. A niby nie ma durnych pytań Może to przez niedosypianie hehe.

Pewnie już doczytałaś, że ambrowce przyciąłem.

Przy platanach korci mnie nadal, bo wszelkie źródła podają, że lubią cięcie, nawet znoszą ogławianie. Chętnie bym coś skrócił lekko, żeby wybiły pędy, bo są luki w koronach. A za rok można zostawić najsilniejsze pędy i z nich pójdą boczne.
LIDKA 21:49, 25 lut 2025

To przytnij lekko te platany.
Bo bedziesz do lipca się męczył z tymi myślami
Danusia tu kiedyś pokazywała platanową aleję w jakimś chyba holenderskim mieście ogławianą corocznie. I była piękna.

Mysle że lekkie skrócenie pędów nie zaszkodzi a się korony zagęszczą.