Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 13:39, 21 lut 2025

Moje ciemierniki doświadczyły na własnej skórze, a właściwie liściu, co to susza fizjologiczna Były podlane i stały w nieogrzewanym gospodarczym pod oknem. Podłoże zamarzło, a liście widocznie transpirowały w ciągu dnia, w czasie ocieplenia. Wszystko wisi oklapnięte buu

Szybko przeniosłem do foliaka, podlałem i czekamy co dalej. Myślę, że będzie ok
Marcin89 16:54, 21 lut 2025

Jeżówka purpurowa Magnus

Gdyby ktoś przypadkiem trafił na ciekawą ofertę lub godne polecenia źródło, to proszę piszcie do mnie

Interesują mnie albo małe (a tańsze) sadzonki w P9 lub ciut większe, ale w rozsądnej cenie.
olciamanolcia 17:49, 21 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Niezła kolekcja nasion. Będzie co jeść latem.

Ja kupiłam łubin bo 3 rok jade po siewki do kuzyna i cos dojechac nie mogę. Całe 11 km☺️

Bede siać do gruntu. Co jeszcze moge z kwiatków wysiać i jest łatwe? Do gruntu bo parapetów brak.

Mam jeden poludniowy i to miejsce na pomodorki .

lwie paszczki
cynie
jak Aga napisała-kosmosy
mnóstwo tego
Patrycja_KG_Lu 18:40, 21 lut 2025

Ja brałam na jesieni z Allegro od przypadkowego sprzedającego, wyszły sadzonki po ok. 7 zł i kwitły już w kolejnym sezonie. Dostałam też od Wiann niby maluchy wiosną, a kwitły w tym samym sezonie. Może miałaby jakieś nadmiarowe siewki i tej wiosny - podpytaj.
Angelika95 20:12, 21 lut 2025

A jak rozróżnić jeżówkę bezodmianową purpurową od Magnus? Magnus jest wyższy?
Marcin89 22:38, 21 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
A jak rozróżnić jeżówkę bezodmianową purpurową od Magnus? Magnus jest wyższy?
Szczerze mówiąc nie wiem. Może kwiaty ciut inne. Mam 5 kupionych, ale to będzie za mało, nawet po podzieleniu
nicol21 22:35, 22 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Jeżówka purpurowa Magnus

Gdyby ktoś przypadkiem trafił na ciekawą ofertę lub godne polecenia źródło, to proszę piszcie do mnie

Interesują mnie albo małe (a tańsze) sadzonki w P9 lub ciut większe, ale w rozsądnej cenie.

Jeśli interesuje cię taka zwykła to polecam zebrać nasiona i wysiać. - z 3-4 lata temu ukradłam takie zasuszone główki, gdzieś w listopadzie. i tak od razu wrzuciłam nasiona do ziemi- teraz mam wiele pięknych kęp. No ale - one kwitną od 2go roku dopiero...

Te piękne, odmianowe chyba nie powtarzają cech rośliny matecznej.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Marcin89 19:04, 24 lut 2025

Dziś pogoda dopisała to i ja wyruszyłem w ogród:

Żywopłot grabowy przycięty na wysokość 40 cm. Choć niektóre sadzonki były zdecydowanie poniżej sznurka. Skróciłem też najbardziej odstające gałązki. Ale brakuje jeszcze struktury i nie było co ciąć nożycami, wszystko małym sekatorem.

Sesleria jesienna przycięta wg zaleceń forumowych: na krótko, koniec lutego.

Przed i po (maluchy z nich są):

Marcin89 19:18, 24 lut 2025

Rzućcie proszę fachowym okiem, czy jest konieczność cięcia ambrowców.

Ogólnie chciałbym w przyszłości pień i wyżej osadzoną koronę. Stąd myślę, czy wyciąć od razu dolne gałęzie do jakiejś wysokości od ziemi, czy czekać i kiedyś je usunę (ale wtedy mogą być grubsze i rany większe będą)?

Pokrój pierwszego:

Pokrój drugiego:

Marcin89 19:24, 24 lut 2025

Źle widać drzewka na tych foto, więc zaznaczyłem co bym skrócił. U mojego raczej koniecznie gałąź u podstawy do wycięcia (to w pętli).