Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 16:29, 06 mar 2025

DariaB napisał(a)

No tak, myślę o irysach, a piszę żonkile haha
Już sprawdziłem z zamówienia

Ciemny fiolet - odmiana George
Niebieski - odmiana Harmony

Ten pomylony to nie wiadomo co. A ja czekam na rozkwitnięcie tych niebieskich.
Marcin89 16:34, 06 mar 2025

Dziś udało mi się jedynie przyciąć wszystkie Annabelle. Potem przesiewałem kompost, jestem gdzieś w połowie.

Wyszło mi 100 litrów przesianego kompostu, a 50 litrów grubej frakcji do dalszego kompostowania (gruba kora, gałęzie, nieprzerobione obierki z ziemniaków). Nie jest źle

Muszę wiedzieć ile tego mam, by podzielić na rabaty, czy rośliny. Dla hortensji musi być, dla traw odrobina, a najmniej dla bylin. Dobrze by było rozsypać na rabatach i jeszcze mieć do sadzenia.

LIDKA 22:08, 06 mar 2025

Marcin Ty sie nie cackaj z tym kompostem zbytnio. Tym hortkom i co grubszym roślinkom możesz nasypac tego nieprzerobionego w solidne dołki. Z wierzchu dasz lepszy i już. Masz piach. Twoja ziemia przyjmie wszystko co organiczne.
Marcin89 20:09, 07 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin Ty sie nie cackaj z tym kompostem zbytnio. Tym hortkom i co grubszym roślinkom możesz nasypac tego nieprzerobionego w solidne dołki. Z wierzchu dasz lepszy i już. Masz piach. Twoja ziemia przyjmie wszystko co organiczne.
No i chyba tak zrobię. Przesiałem kompost zbierany w zeszłym sezonie, który cała zimę się przerabiał. Wyszło 200 l przesianego i około 130 l grubego. Na dnie zostały już grube gałęzie i nie ruszałem więcej.

Przesiany jest rewelacyjny.

To co zostało to grube kawałki kory z drewna do kominka (jak na foto), gałęzie, korzenie fasoli i trochę obierek ziemniaczanych i buraczki.

O dziwo wyrzucone na jesień małe buraczki zostały w całości i puściły liście. Można taki materiał rozrzucić i przekopać?

Bo plan jest taki: grube części do przekopania na rabaty ozdobne, a przesiany kompost jako podłoże do sadzenia
Marcin89 20:16, 07 mar 2025

Tutaj całe doniczkowo wyrzucone z foliaka: rośliny cebulowe, krzewy, trawy, byliny i moje sadzonki. No i nowo kupione rośliny

Za to foliaku odzyskana przestrzeń na warzywa
Marcin89 20:26, 07 mar 2025

A tutaj maliny w 7 odmianach. W dwóch doniczkach idą pędy z ziemi.

Czy mam te sadzonki przyciąć jeszcze niżej? To odmiany letnie i jesienne.
LIDKA 20:41, 07 mar 2025

Gruby kompost do dołków pod rośliny mozesz wsypywać.

Na malinach sie nie znam.

Calkiem pokaźne masz te domiczkowe zbiory.

Marcin89 20:53, 07 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Gruby kompost do dołków pod rośliny mozesz wsypywać.
Nawet takie świeże obierki? Nie wiem czemu one się nie przerobiły.
LIDKA 05:55, 08 mar 2025

Takie z wczoraj to nie . Zlezałe pare tyg chyba juz tak.

anuska2507 21:25, 08 mar 2025

Też myślę, że nie ma potrzeby, żeby aż tak dokładnie przesiewać kompost te nieprzerobione fragmenty kory i patyków też nadają się pod rośliny. Nieraz czytałam tu na forum, żeby mieszać ziemię z przekompostowaną korą, bo to zapewnia glebie materię organiczną na dłuższy czas.
Ja u siebie zbieram tylko z góry kompostownika to, co jest najmniej przerobione, a resztę bez przesiewania biorę do sadzenia.

A co do malin, to wydaje mi się, że nie musisz ich już przycinać. Najważniejsze, żebyś wiedział, które są letnie, bo one owocują na pędach dwuletnich i nie można ich przycinać do samej ziemi jak jesienne.