Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:44, 16 mar 2025

Dziękuję Bożenka, było i dziś robione

MagdaLenka, podobają mi się te kanty nie powiem, ale z bliska widać różnicę, nieważne. To Ciebie pytałem o irysy? Jeśli tak, to na ten moment nie potrzebuję. Dostałem piękne sadzonki
Marcin89 19:49, 16 mar 2025

Mam z dzisiaj tylko zdjęcia w trakcie prac.

Przed obiadem zebrałem zrębkę i zdarłem włókninę. Potem rozsypałem materię organiczną i mączkę. Na koniec kopanie, niby tylko niecałe 40 m kw, a dało mi w kość. No ale zadowolony
Marcin89 08:57, 17 mar 2025

Szybkie pytanie:

Temperatura w nocy ma być -6 st. C. Kolejne dwie noce też z przymrozkiem. Cisy z gołym korzeniem sadzić do doniczek i chować na noc? Czy od razu do gruntu i się nie przejmować?
LIDKA 09:36, 17 mar 2025

Przecieź one z gruntu kopane. Ja bym sadziła. Z cięciem bym zaczekała ewentualnie .
Marcin89 17:44, 17 mar 2025

Ja to zawsze w gorącej wodzie kąpany Miały być pokopane dołki i dopiero zamówione cisy, a wyszło jak wyszło.

Zapadła decyzja, że sadzę w doniczki. Wolę mieć na rabacie na spokojnie rozmieszczone i posadzone. A sadzonki naprawdę ładne, więc doniczki były duże. Na szczęście zdążyłem wszystkie posadzić i siedzą w cieplejszym gospodarczym.

Aż żal będzie przycinać na kulki!
Marcin89 17:52, 17 mar 2025

Zapisuję dla pamięci.

Sadzenie cisów Taxus baccata w doniczki - 17.03.2025

Podłoże:
1/4 ziemia rodzima (piach)
1/4 ziemia z obornikiem (z worka)
1/4 kompost własny
1/4 kora drobna
+ mączka bazaltowa
+ superfosfat wzbogacony

LIDKA 19:08, 17 mar 2025

To bedą ładne kulki. Te co ja mam na kortowej to jeszcze mizerotki ale ja je nakarmie pare razy i urosną. Wczoraj im oborniczka dałam.
Dostaną jeszcze kapkę nawozu dolistnie.

W zeszłym roku kilka kupiłam w biedrze. Teraz też zagladam tylko nie pamiętam w jakim to czasie było. Jeszcze 4 by mi sie przydały do uzupełnienia kortowej
Patrycja_KG_Lu 21:13, 17 mar 2025

Marcin podziałałeś nad zwyczaj dużo. Efekty widać od razu, a te krawędzie lux. U mnie szpadelek jest zakupiony już od zeszłego roku tylko nie ma kiedy krawędziować, bo jak jest wena i czas to ziemia zmarźnięta i na odwrót. Teraz w kolejności priorytetów są wysiewy w warzywniku i tunelu.
Marcin89 21:27, 17 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Marcin podziałałeś nad zwyczaj dużo. Efekty widać od razu, a te krawędzie lux. U mnie szpadelek jest zakupiony już od zeszłego roku tylko nie ma kiedy krawędziować, bo jak jest wena i czas to ziemia zmarźnięta i na odwrót. Teraz w kolejności priorytetów są wysiewy w warzywniku i tunelu.
Szkoda tylko, że zapomniałem ile czasu zajmuje przygotowanie rabaty i ziemi. Nie ma tak, że od razu wchodzisz i sadzisz (była przecież włóknina i zrębka), potem jeszcze rozmieszczenie roślin w realu itd. Żeby złapać wymiary od brzegu potrzebowałem równą linię.

Przez przedłużającą się zimę jestem w lesie z wysiewem w foliaku i gruncie. Jedynie w domu mam siewki papryki, a pomidory wysiane

Dzięki za miłe słowa
Marcin89 11:39, 18 mar 2025

Cisy podlane, wietrzą się w gospodarczym.

W końcu podzieliłem sadzonki irysów syberyjskich. Zanim trafią na rabatę ukorzenią się w doniczkach.

Foto robocze, świeżo po wsadzeniu.

Ogromnie podziękowania dla Ani z "Wymarzyłam sobie wrzosowisko" Dostałem dorodne kępy, z których zrobiłem 7 sadzonek. A można było i więcej nawet. DZIĘKUJĘ ANIA