Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 22:48, 08 mar 2025

Ja tam kompostu nie przesiewam, nie chce mi się

Właśnie muszę swój podebrać żeby uzupełnić skrzynie na warzywa.

Maliny jesienne przycięłam nisko, ok.5 cm nad ziemią ,bo one odbijają z korzenia.
Marcin89 23:20, 08 mar 2025

anuska2507 napisał(a)
Też myślę, że nie ma potrzeby, żeby aż tak dokładnie przesiewać kompost te nieprzerobione fragmenty kory i patyków też nadają się pod rośliny. Nieraz czytałam tu na forum, żeby mieszać ziemię z przekompostowaną korą, bo to zapewnia glebie materię organiczną na dłuższy czas.
Ja u siebie zbieram tylko z góry kompostownika to, co jest najmniej przerobione, a resztę bez przesiewania biorę do sadzenia.

A co do malin, to wydaje mi się, że nie musisz ich już przycinać. Najważniejsze, żebyś wiedział, które są letnie, bo one owocują na pędach dwuletnich i nie można ich przycinać do samej ziemi jak jesienne.
Nie żebym był nadgorliwy, ale oprócz miękkich gałązek są też calkiem świeże, które trudno złamać. No i te nieprzerobione obierki. Ale w sumie i tak to zużyję - tak jak pisałem wcześniej

Mam maliny i letnie i jesienne. Skróciłem troszkę te pędy.
Marcin89 23:23, 08 mar 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja tam kompostu nie przesiewam, nie chce mi się

Właśnie muszę swój podebrać żeby uzupełnić skrzynie na warzywa.

Maliny jesienne przycięłam nisko, ok.5 cm nad ziemią ,bo one odbijają z korzenia.
No to właściwie skróciłem już do kilku cm wszystkie. Jesienne odbijają z ziemi i zaowocują pewnie. A letnie tylko się rozkrzewią w tym sezonie. Ale dzięki za info
Marcin89 23:26, 08 mar 2025

Chciałbym życzyć wszystkim Paniom tego co najlepsze! Realizacji planów i marzeń, tych mniejszych i większych, ogrodowych i nie ogrodowych. Wszelkiej pomyślności
Kordina 12:56, 09 mar 2025

Marcinie jako jedna z przedstawicielek - dziękuję
Marcin89 15:12, 09 mar 2025

Kordina napisał(a)
Marcinie jako jedna z przedstawicielek - dziękuję
Ależ proszę
Marcin89 15:21, 09 mar 2025

Łąki krokusów się nie doczekałem. Ale i tak lubię krokusy

Marcin89 15:25, 09 mar 2025

A tu kolejne irysy żyłkowane i odmiana oczywiście pomylona. Znowu odcień fioletu, ale ciut inny niż u tych co w domu stały.

nicol21 23:19, 11 mar 2025

Kiedyś miałam te irysy, w ziemi. Fajne są, ale wkurzały mnie jak później długo miały liście, które bardzo długie sięrobiły i wystawały z rabaty.... choć większość cebulowych po przekwtinięciu wkurza
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
DariaB 13:50, 12 mar 2025

Marcin serdecznie dziękuję za życzenia
Krokuski masz cudowne, a irysowe pomyłki pewnie i tak cieszą chociaż szkoda, że tak często się te pomyłki zdarzają.