Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Angelika95 08:04, 14 cze 2025

Marcin, wspomniałeś u mnie o różowej szałwii, masz już jakieś doświadczenia z nią? Widziałam, że kupiłeś to pewnie zbierałeś informacje. Czy ona kwitnie tak jak fioletowa omszona i jest równie bezproblemowa? Jakiej wysokości jest ta, którą Ty masz? Chyba pink rianne jeśli dobrze zapamiętałam widziałam też Caradonnę pink i też jestem jej ciekawa. Czy według Ciebie Pink Rianne + Orlaya będą mieć podobna wysokość nadającą się na brzeg rabaty?
Marcin89 08:56, 14 cze 2025

Angelika95 napisał(a)
Marcin, wspomniałeś u mnie o różowej szałwii, masz już jakieś doświadczenia z nią? Widziałam, że kupiłeś to pewnie zbierałeś informacje. Czy ona kwitnie tak jak fioletowa omszona i jest równie bezproblemowa? Jakiej wysokości jest ta, którą Ty masz? Chyba pink rianne jeśli dobrze zapamiętałam widziałam też Caradonnę pink i też jestem jej ciekawa. Czy według Ciebie Pink Rianne + Orlaya będą mieć podobna wysokość nadającą się na brzeg rabaty?
Chciałbym Ci odpowiedzieć, ale nie wiem. Obydwie mam pierwszy rok i dopiero ocenię wysokość.

Moje obserwacje: Caradonna Pink powinna być tak samo wysoka jak zwykła, a może ciut niższa. Pink Rianne ma póki co zwarte kępki o wysokości około 30 cm (oceniam, że może mieć docelowo 40 cm). Zostaje nam internet, by doczytać

Wydaje mi się, że wszystkie niskie odmiany mają 30-40 cm.

Ale tabelka w linku rozpisane ma jeszcze bardziej szczegółowo wysokości. Niestety nie ma Pink Rianne.
https://poradnikogrodniczy.pl/szalwia-omszona.php

Z moich obserwacji kwitnie tak samo jak fioletowa i równie bezproblemowa
Angelika95 10:43, 14 cze 2025

No dobrze i tak mi pomogłeś

Od razu zapytam gdzie kupowałeś swoje rianne?
Marcin89 16:53, 14 cze 2025

Angelika95 napisał(a)
No dobrze i tak mi pomogłeś

Od razu zapytam gdzie kupowałeś swoje rianne?
W Alba... to nie tajemnica
Marcin89 17:02, 14 cze 2025

Zobaczcie jak deszczowa pogoda wpłynęła na Annabelle w tym roku.

Ta ma tylko 90-100 cm.

A ta aż 130 cm i wierzcie mi w środku jest agrest pienny, który zawsze był widoczny

Podążając za Judith (pozdrawiam) powiem, że one dają radę u mnie na piasku i w słońcu. Druga ma trochę więcej cienia przez zarys foliaka.

No nie powiem w upały czasem więdną, liście od słońca robią się brzydsze, a kwiatostany szybciej brązowieją. Ale zanim to nastąpi jest cudnie
Marcin89 17:08, 14 cze 2025

Po ostatnich wtopach ogrodowych, są i miłe niespodzianki Hortensje piłkowane i ogrodowe mają już zawiązki kwiatów. Jestem w szoku, bo ogrodowe nigdy u mnie nie kwitły (rok temu był jeden kwiatostan), a w tym roku były długo przymrozki.

Wygląda na to, że trochę tych kwiatów będzie

Polon 17:12, 14 cze 2025

Ooo, horty już z kwiatkami? U mnie same liście, ale moje w cieniu, to pewnie dlatego
Angelika95 19:11, 14 cze 2025

Marcin, sam niedawno kupiłeś, więc nie będę Cię obskąpiać. Powiedz mi tylko jeszcze czy te sadzonki z alba to takie, że da się je jeszcze podzielić na mniejsze czy już nie? Bo nie wiem ile sztuk kupować. No zrobiłeś reklamę niemałą

Edit znalazłam parę stron wcześniej, że dało się podzielić, dziękuję
Polon 19:49, 14 cze 2025

Angelika, ja brałam teraz od nich, zrobię zdjęcie i wstawię u siebie, to zobaczysz jakie wysyłają czerwiec 2025
Angelika95 19:52, 14 cze 2025

Polon napisał(a)
Angelika, ja brałam teraz od nich, zrobię zdjęcie i wstawię u siebie, to zobaczysz jakie wysyłają czerwiec 2025

Super, dziękuję