Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:17, 12 cze 2025

Z takich dobrych rzeczy:
Posadziłem dwie nowe brzozy Doorenbos i śś w narożniku. Jedną sztukę wymoczyłem w wodzie i cały torf wyszedł (potem pomyślałem, że to nie jest dobry czas na sadzenie z gołym korzeniem ). Przy kolejnych roślinach wyskubywałem ręcznie tylko. Ale i tak mam stres, że drzewka padną.

Ciężkie to życie ogrodnika
Wiaan 10:32, 12 cze 2025

Ok ciężkie, ciężkie

Zajrzysz do mnie, cos wrzuciłam
edi75 10:33, 12 cze 2025

Marcin czasem tak bywa że wszystko po górkę
Też ta miałam nie tak dawno... wchodząc do części użytkowej i patrząc na drzewa owocowe jak ich różne choroby zżerają to mnie ręce opadły.
Nawet nie pomyślałam ze na brzozy tez mi wejdą mszyce a tu masz są.
mrokasia 10:36, 12 cze 2025

Marcin89 napisał(a)

Podsumowując, gdzie nie wyjdę na ogród tam jakiś problem. Wszystko mnie drażni i dołuje. Też tak macie???

Niestety, też tak mam . Zazwyczaj staram się nie marudzić ale ten deszczowy i zimny maj nie przysłużył się jednak ogrodowi. Też mam grzyba na trawniku, zdobniczka męczy buki, mszyce i mrówki na tony... Nowa magnolia dostała przymrozkami i nie może się pozbierać, oczar w donicy też marny...
Nic to, przetrwamy!
Trzymam kciuki za orzecha. Może podlej go fosforem? Pobudzisz korzenie.
MartaCho 10:38, 12 cze 2025

o nie! Aż taki dół tutaj?

Faktycznie pogoda może ostatnio już zacząć przygnębiać, dodatkowo Twoje roślinki wszystkie młode na razie, więc łapią co się da- jak dzieci w przedszkolu

Siły, pogody i pogody ducha życzę! Będzie na pewno dobrze!
Marcin89 11:02, 12 cze 2025

Ten rok sprzyja i szkodnikom i chorobom grzybowym. To mnie tak drażni, bo nie lubię robić oprysków.

A sam jaki szkodnik jestem, oto dowody zbrodni...

Jedyne co mam na usprawiedliwienie, to to, że ten gruby korzeń był i tak ucięty przy placyku koło gospodarczego. Myślałem, że go skrócę o kolejne 2,5 m. Po obcięciu okazało się, że on ma to rozgałęzienie w bok.
Marcin89 17:20, 12 cze 2025

Brzozowa znowu z brzozami, kiedyś pokażę te drzewka z bliska

A ten obcięty korzeń jest tu gdzie strzałka, czyli daleko od pnia i poza obrysem korony.

Mam wrażenie, że dziś mniej liści leży. Wczoraj musiałem grabić...

Kasia, chyba ciężko było by podlać tego orzecha, on ma korzenie wszędzie, w niewiadomym miejscu. Nawet jeden był w połowie budynku gospodarczego i szedł wzdłuż ściany.
olciamanolcia 19:20, 12 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
Zdjęcie z przed paru dni, zapomniałem o nim. To szałwia Pink Rianne, podoba mi się coraz bardziej

Mam i ja
Marcin89 19:53, 12 cze 2025

olciamanolcia napisał(a)

Mam i ja
Widziałem Twoje to jakieś wyższe są Ale i moje bujnęły ostatnio. A sadzone były pojedyncze listki.
mrokasia 20:40, 12 cze 2025

Eeee, myślałam że ten korzeń to taki blisko pnia . Myślę, że nic temu orzechu nie będzie.