Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:38, 19 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin wszystko rośnie pięknie.
Przytaradowe donice już pełne.

Przez te szałwie Twoje to mam kompleksy że za mało kwitnąco mam teraz. Szałwie dałam w rząd. Jednak lepsze efekty jak są porozrzucane.

Możesz być z siebie dumny. Piękne efekty dała Twoja harówka.
Nie ma reguły, czasem plamy, a czasem rzędy są lepsze. Tak i tak jest super Mnie koło wiśni brakuje koloru i już wiem co zrobię (dałem za dużo limonkowych traw, za mało szałwii). Już w momencie sadzenia tak czułem, tylko szałwii miałem zbyt mało.

Dziękuję
Wiaan 12:06, 19 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
Ogromna jak na mój ogród. A tak naprawdę to około 2,5 m na 14,5 m.

Jakim żwirem? Nie mam tu żwiru. Strasznie te zdjęcia zniekształca.

To ja ślepa jestem
Miskantowo 12:12, 19 cze 2025

Super jest zerknąć na zdjęcia takich nowych rabat w kilka miesiecy po zalożeniu.
Kolorowo u Ciebie się robi.
Marcin89 13:15, 19 cze 2025

Wiaan napisał(a)

To ja ślepa jestem
Taki urok zdjęć na forum. Tutaj mam zrebkę
Marcin89 13:16, 19 cze 2025

Miskantowo napisał(a)
Super jest zerknąć na zdjęcia takich nowych rabat w kilka miesiecy po zalożeniu.
Kolorowo u Ciebie się robi.
Większość z nich założona w marcu i kwietniu. Kocimiętki i szałwie zachwycają z daleka, a trawy jeszcze małe.
nicol21 00:08, 21 cze 2025

Wiesz co, wcale nie widać, ze ogród tak młody jest! Fiolety cudne. nie chcesz dodać tam bieli ? tak jakoś mi się o niej pomyślało.Rabata zacnej wielkości jest
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Marcin89 06:22, 21 cze 2025

nicol21 napisał(a)
Wiesz co, wcale nie widać, ze ogród tak młody jest! Fiolety cudne. nie chcesz dodać tam bieli ? tak jakoś mi się o niej pomyślało.Rabata zacnej wielkości jest
Biel mają wprowadzić hortensje bukietowe, tylko są malutkie bardzo. Wiadomo, że ta biel będzie w tle, a pomiędzy fioletami nie planowałem

Mieszkamy tutaj 3,5 roku
Marcin89 06:50, 21 cze 2025

Fotorelacja z wczorajszego cięcia grabów. W sumie lubię mieć zapisane, by za rok pilnować terminu.

Cięcie żywopłotu grabowego 20.06.2025

Przed (bardzo szeroki na boki). Sznurek puściłem na wysokości 50 cm.

Po przycięciu. Widać jak wąsko chcę go prowadzić. Ten fragment z podwójnym żywoplotem wygląda dziwnie. Ale jaki gęsty w tym miejscu

Teraz znowu nie będę mógł się przyzwyczaić, te młode gałązki tak fajnie już wyglądały, a teraz pusto.
JoanNa 16:34, 21 cze 2025

To mówisz że teraz drugie cięcie? A ja wlasnie sie zastanawialam czy to już bo tez poszedl na boki i w górę pojedyncze baty. I trzeci raz bedziesz ciąć we wrzesniu?
A cisy?ciachałeś juz drugi raz? Tez 3 cięcia w sezonie czy 2 planujesz?
Marcin89 16:45, 21 cze 2025

JoanNa napisał(a)
To mówisz że teraz drugie cięcie? A ja wlasnie sie zastanawialam czy to już bo tez poszedl na boki i w górę pojedyncze baty. I trzeci raz bedziesz ciąć we wrzesniu?
A cisy?ciachałeś juz drugi raz? Tez 3 cięcia w sezonie czy 2 planujesz?
Tak, teraz. W wielu artykułach był taki termin (czerwiec) i kolejne cięcie w sierpniu, ale nie jest konieczne. Tu na forum Hania też pisała, że zaczęła ciąć żywopłot grabowo-bukowy

W przypadku cisa drugie cięcie w sierpniu, ale zobaczę, czy będzie co ciąć W przypadku cisa planuję 2 razy w roku.