Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

MagdaLenka 18:45, 17 paź 2025

Dobra decyzja.
Marcin89 20:07, 17 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)
Dobra decyzja.
Wiesz, że w czwartek sąsiad wyciął gałęzie tej śliwy rosnącej tuż za granicą. Idealnie wpasuję tam Kanzana
Marcin89 18:58, 18 paź 2025

Nie wiem jak u Was, ale mi brakuje dnia, roboty nadal sporo.

Dziś udało się:
- zdjąć i odmalować drzwi do gospodarczego
- założyć nowe zawiasy do drzwi, bo jeden ze starych pękł
- zgrabić liście z orzecha, który zrzucił je momentalnie (wyszło 7 worów!)
- wykopać buraczki i marchewkę
- zrobić porządek w foliaku
- posadzić trichę bluszczu przy ścianie

Zdjęcia tylko robocze. Oczywiście nie zdążyłem wszystkich posadzić.

Marcin89 18:58, 18 paź 2025

Sadzenie bluszczu 18.10.2025 roku

Odmiana Thorndale
Odległość od ściany około 15 cm
Odstępy między sadzonkami 40 cm.

Miałem wziąć własne sadzonki, trzymane w doniczkach od 2 lat. Jednak okazały się słabe.

W sumie wyszło, że brałem świeże pędy, które przyrosty do ziemi koło winogrona. Każdy miał białe korzonki.
LIDKA 19:15, 18 paź 2025

Ten bluszcz to Ci i dach zarośnie. Tylko przypilnuj żeby pod dach się nie pchał. Nie mam ale lubię bardzo.
Marcin89 19:31, 18 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Ten bluszcz to Ci i dach zarośnie. Tylko przypilnuj żeby pod dach się nie pchał. Nie mam ale lubię bardzo.
Tak, Wiola mnie ostrzegała. Ale chcę spróbować, żeby zakryć niezbyt gładkie ściany. Mógłby być winobluszcz, ale ten nie jest zimozielony. No i główny powód takiego wyboru, to wystawa północna całej tej ściany.
Judith 20:08, 18 paź 2025

Tobie dnia brakuje na robotę w ogrodzie, a ja wczoraj pierwszy raz od kilku dni w ogóle wyszłam do ogrodu . I to tylko na przechadzkę . No ale przy okazji zobaczyłam, ze czas zabrać się za paskudnie już wyglądające niektóre byliny i hałdy liści na rabatach. Zobaczymy czy będzie melodia do roboty .
Pięknie sobie poczynasz, pracusiu . Nastaw się na dłuższe oczekiwanie na efekty bluszczowe - u mnie kilka lat mizernie przyrastał, a jak wystartował, to pędy ma grube jak gałęzie drzew . U mnie zarasta słup energetyczny, muszę pilnować, by nie sięgnął kabli.
Marcin89 22:04, 18 paź 2025

Judith napisał(a)
Tobie dnia brakuje na robotę w ogrodzie, a ja wczoraj pierwszy raz od kilku dni w ogóle wyszłam do ogrodu . I to tylko na przechadzkę . No ale przy okazji zobaczyłam, ze czas zabrać się za paskudnie już wyglądające niektóre byliny i hałdy liści na rabatach. Zobaczymy czy będzie melodia do roboty .
Pięknie sobie poczynasz, pracusiu . Nastaw się na dłuższe oczekiwanie na efekty bluszczowe - u mnie kilka lat mizernie przyrastał, a jak wystartował, to pędy ma grube jak gałęzie drzew . U mnie zarasta słup energetyczny, muszę pilnować, by nie sięgnął kabli.
Właśnie te w donicach stanęły w miejscu. Zaś pędy z innych doniczek ukorzeniły się i wlazły same na ścianę, dały początek nowym roślinom. To musiało stać się przez sezon
nicol21 23:24, 18 paź 2025

u rodziców posadziłam bluszcz parę lat temu. oczywiście ładnie zielona ściana na starym garażu, ale wrasta pod dach oraz w trakcie kwitnienia duzo pszczół i z małym dzieckiem w domu to się boją że jednak moze ukąsić bo pewnie i osy też tam bywają.

Ale wyglądać będzie ładnie
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Marcin89 09:56, 19 paź 2025

nicol21 napisał(a)
u rodziców posadziłam bluszcz parę lat temu. oczywiście ładnie zielona ściana na starym garażu, ale wrasta pod dach oraz w trakcie kwitnienia duzo pszczół i z małym dzieckiem w domu to się boją że jednak moze ukąsić bo pewnie i osy też tam bywają.

Ale wyglądać będzie ładnie
To u nas trafiają się i inne gatunki bzygowatych. Wchodzą w szczeliny dachu, w stare drzwi, czy w konstrukcje foliaka. Trzeba uważać i bez bluszczu. Obym kiedyś nie żałował