Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:59, 19 paź 2025

Jak myślicie, sadzonki bluszczu przyciąć jakiś nisko nad ziemią? Szukałem rozgałęzionych, ale i tak są też pojedyncze pędy.

Nie chcę łysych dołów mieć, choć czuję, że to samo się zagęści?
JoanNa 11:27, 19 paź 2025

Marcin, bluszcz nie uszczyknięty będzie słabo sie krzewił- od sąsiada przerasta mi na różanecznikową. Dopóki go nie przycinałam to byly tylko dlugie baty, po przycięciu poszedł w boki.
A propos Kanzana- kupiłeś szczepioną czy naturalną wersję? Ja niedawno dokupiłam drugą sztukę nieszczepionej i jestem ciekawa jak będzie z tym pokrojem.
Marcin89 14:09, 19 paź 2025

JoanNa napisał(a)
Marcin, bluszcz nie uszczyknięty będzie słabo sie krzewił- od sąsiada przerasta mi na różanecznikową. Dopóki go nie przycinałam to byly tylko dlugie baty, po przycięciu poszedł w boki.
A propos Kanzana- kupiłeś szczepioną czy naturalną wersję? Ja niedawno dokupiłam drugą sztukę nieszczepionej i jestem ciekawa jak będzie z tym pokrojem.
Większość i tak jest przycięta, bo jakby sadzonki robione na bieżąco. Tylko myślę, czy nie pojechać po całości np. 30 cm od ziemi?

Kanzan szczepiony. Obok niego były w szkółce nieszczepione - do mnie byłby zbyt szeroki
Marcin89 14:35, 19 paź 2025

Sadzenie bluszczu, cz. II, 19.10.2025 roku

Marcin89 14:41, 19 paź 2025

Zrobię mały spam bluszczowy

Sadzonki mateczne, kupione ze 2-3 lata temu. Musiałem je trochę przyciąć. Rosły także w doniczkach.

Sadzonki z mojego rozmnazania, nie bardzo urosły (dużo sztuk w jedej donicy).

Sadzonki pobrane teraz z ukorzenionych pędów.

LIDKA 14:47, 19 paź 2025

Marcin te cięcie na 30 cm dobry pomysł.
Ja nie mam doświadczenia z bluszczem. Ale jak chce żeby jakaś rozmnażana roślinka poszła w korzeń to ja tnę że 3-4 razy w sezonie.

Mikro korzeniom trudno wyżywić długi pęd. Tylko im pomożesz cięciem. Ukorzeniaczem też jakimś możesz podlać.
Marcin89 14:47, 19 paź 2025

Przy ścianie gospodarczego.

Marcin89 14:54, 19 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin te cięcie na 30 cm dobry pomysł.
Ja nie mam doświadczenia z bluszczem. Ale jak chce żeby jakaś rozmnażana roślinka poszła w korzeń to ja tnę że 3-4 razy w sezonie.

Mikro korzeniom trudno wyżywić długi pęd. Tylko im pomożesz cięciem. Ukorzeniaczem też jakimś możesz podlać.
To na spokojnie popatrzę co przyciać. Faktycznie korzonki małe. A jak robiłem sadzonki pędowe, to z samych łodyg i się przyjęły i tu liczę, że też tak będzie teraz

Edit:
Przyciąłem tak na 30 cm i od razu lepiej wygląda.
MagdaLenka 17:05, 19 paź 2025

Marcin, wstawiłam Kanzany u siebie, ale słabo je widać. Trzeba poczekać na przebarwienia, wtedy będą lepiej odznaczały się od tła.
Marcin89 18:16, 19 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)
Marcin, wstawiłam Kanzany u siebie, ale słabo je widać. Trzeba poczekać na przebarwienia, wtedy będą lepiej odznaczały się od tła.
Byłem, widziałem