Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:47, 23 paź 2025

Muszę się Wam przyznać, że lubię zrywać darń A czytałem wiele razy, że nie jest to ulubiona praca ogrodowa. Ja mam na odwrót

Dziś było wyznaczanie krawędzi drugiego trawnika. A tym samym granicy warzywnika.

Od tej linii będzie wyznaczane miejsce wiśni Kanzan. Zdjęcia słabe, bo robiło się ciemnawo.
MagdaLenka 21:48, 23 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
Muszę się Wam przyznać, że lubię zrywać darń

A nie chciałbyś czasem zrobić sobie wycieczki w lubelskie?
Bo ja akurat mam jeszcze trochę darni do usunięcia. Mógłbyś zaszaleć.
Marcin89 18:59, 24 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)

A nie chciałbyś czasem zrobić sobie wycieczki w lubelskie?
Bo ja akurat mam jeszcze trochę darni do usunięcia. Mógłbyś zaszaleć.
Gdyby to było realne, to czemu nie. Serio bym wpadł

Pewnie przy Twoim areale był bym zajechany jak koń po westernie
Marcin89 19:08, 24 paź 2025

Zobaczcie przymiarki do rabaty i drzew na końcu działki.

Żeby trawnik był prostokątny, to trzeba "rzeźbić". Rabata po stronie brata zaczyna się od 1 m szerokości. Kawałek dalej będzie wiśnia Royal Burgundy:

Po mojej stronie jest już do 2,7 m szerokości. Tu na być wiśnia Kanzan:

Odległość drzew od brzegu rabaty tylko 0,5 m. Tak żeby oddalić się maksymalnie od ogrodzenia. Niestety.

Czytałem zaś żeby Kanzan był min. 4 m od innych drzew. Od drugiej wiśni jest oddalony o około 9,5 m, od pnia orzecha włoskiego 6,6 m. Od brzegu warzywnika 2 m (zakładam kolejne 0,5 m na pas oddzielający trawnik od warzywnika). Tu z kolei do ogrodzenia jest 2 m.

Jak ktoś ma jakieś podpowiedzi, to proszę. Bo jak pogoda pozwoli, to jutro sadzenie

Może i rysunek zrobię niebawem.
Judith 19:32, 24 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
Zobaczcie przymiarki do rabaty i drzew na końcu działki.

Żeby trawnik był prostokątny, to trzeba "rzeźbić".

To nie jest żaden problem - „trójkątność tej rabaty będzie atutem, nie wadą.

Rabata po stronie brata zaczyna się od 1 m szerokości. Kawałek dalej będzie wiśnia Royal Burgundy:

Czy granica Waszej działki to miejsce, gdzie zaczyna się rabata z czymś czerwonym? Jeśli tak, to drzewo brata będzie zbyt blisko granicy działki...

Odległość drzew od brzegu rabaty tylko 0,5 m.

Odległość od brzegu rabaty (czyli od trawnika) mogłaby być nawet mniejsza, to nie ma znaczenia. Ja moje Pissardi mam chyba 20 cm od brzegu rabaty.
nicol21 19:59, 24 paź 2025

Brawo Ty! na pewno parę osób by chętnie Ci sprawiło odrobinę ogrodowej przyjemności w ich ogrodach haha
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
MagdaLenka 21:48, 24 paź 2025

Judith napisał(a)

Też tak uważam. Od szerszej strony po prostu wejdzie więcej roślin i ta skośna granica nie bedzie rzucała sie w oczy.

Kanzan zmieści się spokojnie. Za jakiś czas zejdzie się koroną z orzechem, ale to chyba raczej nie jest problem.
Drugie drzewko faktycznie odrobinę za blisko granicy, ale trudno. Sąsiad jakoś bedzie musiał przyjąć na klatę, że mu robisz za darmo piękne tło.
Marcin89 13:20, 25 paź 2025

Judith napisał(a)

Czy granica Waszej działki to miejsce, gdzie zaczyna się rabata z czymś czerwonym? Jeśli tak, to drzewo brata będzie zbyt blisko granicy działki...

Odległość od brzegu rabaty (czyli od trawnika) mogłaby być nawet mniejsza, to nie ma znaczenia. Ja moje Pissardi mam chyba 20 cm od brzegu rabaty.
Drzewko będzie blisko granicy, wiem o tym. Ale chciałem by było w osi widokowej z tarasu brata, na wprost "przerwy" w rabacie. Bo normalnie bym dalej dał

Nie wiedziałem, że masz tak blisko brzegu te śliwy. 20 cm to wydaje się nic
Marcin89 13:22, 25 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)

Też tak uważam. Od szerszej strony po prostu wejdzie więcej roślin i ta skośna granica nie bedzie rzucała sie w oczy.

Kanzan zmieści się spokojnie. Za jakiś czas zejdzie się koroną z orzechem, ale to chyba raczej nie jest problem.
Drugie drzewko faktycznie odrobinę za blisko granicy, ale trudno. Sąsiad jakoś bedzie musiał przyjąć na klatę, że mu robisz za darmo piękne tło.
Jest jak jest, kombinuję jeszcze z odległością od brzegu trawnika. Póki co nie sadzę, bo się rozwiało i zaczyna padać...
Marcin89 13:53, 25 paź 2025

Coś nie mam nuty na te drzewa dziś. Zatem lecę robić coś innego.

Ps. Praca zaplanowana na rano wykonana w 100%. Teraz przyjemniejsze tematy