Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 08:45, 16 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Tylko białe Niger???
Tak.
Marcin89 16:39, 17 sty 2026

Hejo Na wiosnę zamierzam trochę roślin poprzesadzać, więc to dobry czas na planowanie

1. Rabata z boku domu - jest mocno przytłoczona przez kępy rozplenic Moudry.

W tle mam tu 3 wiśnie Amanogawy i hortensje bukietowe. Dalej wspomniane rozplenice i irysy syberyjskie. Przy chodniku limonkowe turzyce, bo miały nawiązywać do rabaty między tarasami.

Wylatuje prawie na pewno drugi rząd rozplenic i turzyce. Myślę by kępy irysów pogrupować koło wiśni i dołożyć jednak różowe jeżówki (jesienny duet z rozplenicami). Zostaje miejsce na zachcianki i coś fajnego bliżej chodnika

Moje propozycje:
Czosnek Millenium - jako obwódka, sadzony grupkami, podobno długo kwitnie. Jednak trochę później niż wiosną, co tutaj jest wadą.
Kuklik szkarłatny - również wypełnienie rabaty od brzegu, fajny akcent wiosenny. Kolor różowy lub fioletowy.
Szałwia okręgowa Purple Rain - ciekawa i długokwitnąca bylina, polecana na forum i bardzo w moim guście.

Piszcie co myślicie, czy może wybrać nawet 2 byliny. Może ktoś ma inną propozycję?
LIDKA 16:53, 17 sty 2026

Moja propozycja Marcin to:
Przetacznik z serii first. Są różne kolory. Będą dość wysokie, ukorzeniają się nawet że złamanej gałązki. To w głąb rabaty.

Przetacznik ulster dwarf. Niebieski bez ściemy, kępy zwarte i takie przed kolano. Nada się na brzeg rabaty.

Szałwie tez się nadają.
A turzyce dlaczego chcesz wywalać?

Czosnki milenium są ładne. Widziałam w szkółce wypasione . One takie że 20-30 cm . Nie wiem czemu ja ich nie kupiłam.

Marcin a jakby tej rabacie dodać kolor od wczesnego lata do późnej jesieni? W postaci jakichś róż okrywowych np Maxi Vita? Nie wymagające, nie chorują. Dołki zaprawiłbys dobrocią mi i hydrożelem.
One kwitną bez przerw.
Marcin89 17:01, 17 sty 2026

2. Rabata między tarasami. Tutaj drobne poprawki, bo zarówno mi, jak i innym domownikom nie leży ta asymeria.

Zabrał bym stąd jeżówki, bo średnio sobie tu radziły i latem wyglądały smętnie. A tutaj linii kropelkowej nigdy nie będzie.

Po prawej stronie dosadził bym 2 miskanty, wtedy było by symetrycznie. Na środku, między miskantami wysadził bym jedną szałwię i mam miejsce na coś nowego.

Propozycje:
Iglak kolumnowy - jeszcze nie wiem jaki gatunek i odmiana, ale coś wąskiego i karłowego. Akcent zimozielony i trochę jakby przesłona rynien.
Klon palmowy Atropurpureum - mam go z tyłu ogrodu w donicy. Mocno się zastanawiam, czy bordo tutaj pasuje? Byłby kontrast dla limonkowych turzyc. Stanowisko raczej dobre, bo zasłonięty od zachodu przez dom (wiatr wieje najczęściej z zachodu) i słońce od rana do godz. 15-16.
Klon palmowy w ciekawej odmianie - to alternatywa dla bordowego klona. Napatrzyłem się na klony na forum i na pewno coś bym wybrał. Nawet coś limonkowego by pasowało.

A może klon palmowy tutaj w ogóle nie pasuje? Czy nie za ciasno, bo szerokość rabaty około 4,7 m?

Możesz ktoś ma lepsze propozycje?

Stęskniłem się za Wami i za ruchem na forum. Zapraszam do rozmów
LIDKA 17:09, 17 sty 2026

Ta rabata międzytarasowa idealna na jodełke koreańską
Da się ja wąsko prowadzić , jest gęsta, nie zmienia koloru na zimę, igły się nie sypią.

Klon palmowy by pasował ale masz słońce do 15 czyli byłby narażony na przypalenia. Artropurpureum może sobie poradzić jak będzie lał wodę albo dasz hydrożel. Tarci trzeba pytać jaki inny tu się nada bo to specjalistka.
Nie wiem czy jest jakiś klon dostępny w pl którego ona nie ma.
Marcin89 17:37, 17 sty 2026

Lidka jak zwykle szybka i niezawodna Już Ci odpisuję - turzyce słabo się przyjęły i w ogóle nie było ich widać. Do tego moje błędy: rozplenica, irys i turzyca - wszystko o takich samych liściach.

Zatem mamy tak:
Przetacznik z serii First - OK
Przetacznik Ulister Dwarf - średnio mi leży
Szałwia okręgowa - OK
Czosnek Millennium - OK
Róża okrywowa - raczej nie, nie chciałem już róż

Przy tarasie mówisz jodła koreańska, trzeba by tę z boku domu przesadzić. Jest to jakaś opcja

Klon palmowy Atropurpureum mógłbym w donicy mieć, też to rozważałem po obejrzeniu rolek od Patrycji Faktycznie klony podpatrzone u Ani Tar, może ją poproszę o pomoc, gdy wybór padnie na klona przy tarasach
LIDKA 21:06, 17 sty 2026

Teraz pogadaj z Tarcią to będziesz wiedział czy klony brać pod uwagę.
TAR 17:45, 18 sty 2026

Co do klonow, nie stosuje Atropurpureum, zbyt chorowite, czesto po 3-4 latach lapia werticilioze. Wiec w donicy nie zarazi gleby jakby mial chorowac. Najbardziej lubie klony palmowe zwykle, gatunek. No i Osakazuki tez z nimi nic sie nie dzieje. I one moga byc na pełnym sloncu. Innych nie polecam, bo zbyt delikatne i mozna sie zrazic.
Ale nie wiem jakie masz warunki glebowe i otoczenia. Klony lubia jednak wilgoc w powietrzu, u mnie nad bajorem maja jej sporo. Palmowe niestety to ciezki temat. Poza tym sa takie oklepane

Ja bym z kolorem i faktura raczej probowala z judaszowcem limonkowym, bordowym lub bukiem. Rewelacyjny jest szczepiony Rohan Weeping, jesli chodzi o zimozielone to dalabym szczepiona na kiju jodle koreanska / balsamiczna prowadzona w kule albo modrzewia np. Kórnik lub Diana.
Dolem tez podsadzilabym jodly balsamiczne lub choiny Jeddeloh. Ja nie jestem trawiasta wiec na pewno wywalilabym wszystkie te trawy, inaczej posadzilabym kulki zywotnika, zmniejszylabym tez ich ilosc lub wszystkie przeniosla w inne miejsce.
Brakuje mi tez tam krzewow lisciastych, moze hortensja, róza, itea, orszelina, moze jakies hosty i inne byliny. Miejscowa bardzo fajna az sie prosi wszystko usunac i na nowo poustawiac. Żeby nie byla taka zero jedynkowa.
Marcin89 18:39, 18 sty 2026

TAR napisał(a)
Co do klonow, nie stosuje Atropurpureum, zbyt chorowite, czesto po 3-4 latach lapia werticilioze. Wiec w donicy nie zarazi gleby jakby mial chorowac. Najbardziej lubie klony palmowe zwykle, gatunek. No i Osakazuki tez z nimi nic sie nie dzieje. I one moga byc na pełnym sloncu. Innych nie polecam, bo zbyt delikatne i mozna sie zrazic.
Ale nie wiem jakie masz warunki glebowe i otoczenia. Klony lubia jednak wilgoc w powietrzu, u mnie nad bajorem maja jej sporo. Palmowe niestety to ciezki temat. Poza tym sa takie oklepane

Ja bym z kolorem i faktura raczej probowala z judaszowcem limonkowym, bordowym lub bukiem. Rewelacyjny jest szczepiony Rohan Weeping, jesli chodzi o zimozielone to dalabym szczepiona na kiju jodle koreanska / balsamiczna prowadzona w kule albo modrzewia np. Kórnik lub Diana.
Dolem tez podsadzilabym jodly balsamiczne lub choiny Jeddeloh. Ja nie jestem trawiasta wiec na pewno wywalilabym wszystkie te trawy, inaczej posadzilabym kulki zywotnika, zmniejszylabym tez ich ilosc lub wszystkie przeniosla w inne miejsce.
Brakuje mi tez tam krzewow lisciastych, moze hortensja, róza, itea, orszelina, moze jakies hosty i inne byliny. Miejscowa bardzo fajna az sie prosi wszystko usunac i na nowo poustawiac. Żeby nie byla taka zero jedynkowa.
No jak to klony oklepane i kapryśne? Przecież masz ich z 10 sztuk lub więcej hahaha Chyba mi tu jednak klon i jodła nie leżą. Ciekawa opcja to coś na pniu.

Jeśli chodzi o rabatę to chciałem tylko lekką zmianę, a nie rewolucję. To jest rabata chyba 2-3 letnia. Jednak w tym roku drażniły mnie jeżówki, bo więdły. Z bylin jest jeszcze szałwia, a trawy lubię. Od początku nie chciałem tu krzewów, a drzewo rozważałem.

Dziękuję, że opinię, mam czas na rozkminki do wiosny
TAR 19:03, 18 sty 2026

Hehe, nie 10 a dobre 60 ale oklepane sa kaprysne, wymagaja odpowiednich warunkow glebowych i odpowiednich miejscowek. Lubia wilgoc w powietrzu. U mnie rosna bo mam duzo drzew i bajoroza plotem. Nie lubia przeciagow, wysuszenia. Klon palmowy to loteria.

Zrozumialam, ze chcesz cala rabate zmienic.