Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

JoanNa 18:08, 06 gru 2025

Marcin u Ciebie taki porządek, posprzątane, poogarniane. Nic tylko pić zimową herbatkę i patrzeć na to wszystko z okna..a ja dzisiaj jeszcze kończyłam sadzenie cebulek. A i tak zostało mi 20 narcyzów i 25 szafirków. Za krótki dzień na to wszystko. Ale też frajdę mialam z kontaktu z glebą
LIDKA 19:08, 06 gru 2025

Ładny kształt ma orzech. I porządek jak u ....Marcina. ♥️
Marcin89 20:33, 15 gru 2025

Wstawiam fotki do przetestowania AI w zaprojektowaniu rabaty (dzieki uprzejmości Patrycji)

Niestety nie mam pełnego kadru ani kadru z ogrodzeniem (widok od frontu rabaty). Na ten moment takie coś:

Moje wytyczne:
- stanowisko umiarkowanie słoneczne i słoneczne
- gleba piaszczysta
- kolorystyka biel, fiolet, róż + akcenty bordowe
- 3 duże akcenty, wiśnia Royal Burgundy z lewej, w środku magnolia Susan i na prawo wiśnia Kanzan
- tło z krzewów kwitnących (bez thuji)
- rośliny do dyspozycji: hortensje Annabelle, bordowe żurawki, funkie, azalie wielkokwiatowe, hortensje piłkowane i ogrodowe, trawy (rozplenice, trawa pampasowa, turzyca, proso), byliny takie jak kocimiętki, bodziszki

Chyba za dużo danych na raz

Chyba te zdjęcia się nie nadają, na jednym drzewa jeszcze nie posadzone, a drugie zbyt krótki kadr.
Patrycja_KG_Lu 09:40, 16 gru 2025

Przydałoby się zdjęcie jaśniejsze z dobrej perspektywy zrobione, ujmujące całą rabatę. Dodatkowo Ogrodowisko zmniejsza jakość/rozmiar zdjęcia, więc najpierw je podrasowuję w programie do zdjęć by miało większą wagę.

Próbowałam najpierw popracować z Twoim planem nasadzeń co robiłeś na kartce w kratce jakiś czas temu. Potem jakieś inne wersje oraz taką z Twoimi wskazówkami z ostatniego posta. Niestety często wizualizacje nie są realistyczne, bo np. pokazują kwitnącą magnolię i trawy z hortkami w pełni rozkwitu mimo wskazania by wizualizacja była późnym latem lub wczesną jesienią. W wersjach darmowych są też limity na wygenerowane zdjęcia. Z uwagi na dużą szczegółowość i wymagania tej rabaty to ciężko przy kilku próbach uzyskać zadowalający efekt. Trzeba by posiedzieć nad tym dłużej i poprawiać prompt wielokrotnie.

Wersja z jaśminowcami, mocno bylinowa. Moja ulubiona z tych, które dziś rano udało mi się uzyskać.

Wersja z żurawkami, hostami, hortkami ogrodowymi, ale bez żywopłotu, z rozwalonymi terminami kwitnięcia.

Wersja mocniej trawiasta - rozplenic moc, liczba drzew od czapy.

Żywopłot hortensjowy, trzcinniki krótkowłose. Okresy kwitnienia zupełnie rozjechane.

MagdaLenka 13:02, 16 gru 2025

Ta pierwsza wizualizacja boska!
Spokojnie można zrobić kopiuj-wklej (tylko żółtą bylinę po prawej zastąpić innym kolorem).
Marcin89 19:34, 16 gru 2025

Patrycja dziękuję Trzeba przyznać, że wszystkie wyszły całkiem nieźle. Mnie wizualnie najbardziej podoba się ostatnia propozycja Zauważyłem, że AI często wstawia układ roślin jeden na jeden, co mi kiedyś się podobało, teraz mniej.

Chyba przez zimę trzeba zrobić lepsze ujęcia i popróbować coś. Dodał bym jeszcze wymiary rabaty i odległości drzew od siebie.

Dzięki tym wizualizacjom odkryłem, że hortensje ogrodowe mogę wymieszać z Annabelle, a sam planowałem pogrupować gatunkami. Tu dobrze wygląda to kolorystycznie i proporcjami. Bo w realu ogrodówki są u mnie zdecydowanie mniejsze i nie zawsze będą kwiaty w takiej ilości. Wiadomo tu jest pełne kwitnienie pokazane. Idealne wręcz warunki.

Magda, ta wersja jest u mnie na drugim miejscu, fajnie wyszło
LIDKA 20:04, 16 gru 2025

Pomieszanie ogrodówek z anabelkami to dobry pomysł. Gdyby ogrodówki miały kaprysy to piękne liście bedą zdobić i podbijać urodę anabelek.
An_na 20:21, 16 gru 2025

Zastanawiałam się gdzie przesadzić moje ogrodówki i ten pomysł, żeby je dac między anabelki jest genialny
Do mnie najbardziej przemawia zdjęcie nr 1
nicol21 19:58, 19 gru 2025

Fajne te wizki. Za mna przemawia przedostatnia
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Polon 20:45, 20 gru 2025

Rabaty fajne…, wybrałabym pierwszą albo ostatnią
Jak to jeszcze zrobić, żeby od razu takie “dorosłe” były