Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

MartaCho 21:29, 18 sty 2026

A odnośnie czosnków Millenium, to nie mam, ale się wypowiem gdyż ponieważ rosną u nas od lat na miejskim rondzie. Kwitną na pewno później niż inne ozdobne, ale za to cały czas aż do późnej jesieni. Są też dużo niższe, tak ok.40cm myślę. Nie mają uschniętych liści. Na pewno dobrze znoszą suche miejsca i pełne słońce. U nas na rondzie skomponowane z lawendą i jakąś molinią chyba.
Marcin89 21:44, 18 sty 2026

TAR napisał(a)
Hehe, nie 10 a dobre 60 ale oklepane sa kaprysne, wymagaja odpowiednich warunkow glebowych i odpowiednich miejscowek. Lubia wilgoc w powietrzu. U mnie rosna bo mam duzo drzew i bajoroza plotem. Nie lubia przeciagow, wysuszenia. Klon palmowy to loteria.

Zrozumialam, ze chcesz cala rabate zmienic.
60 sztuk olaboga Ja już dawno kupiłem tego mojego Atropurpureum, chyba trafi na tył ogrodu albo do donicy. Niech tam kaprysi Koło domu miał być osłonięty od zachodniego wiatru, ale nieaktualne.

Rabata póki co zostaje. Obym po latach za dużo nie zmieniał. Ja to chyba szybko się nudzę.
Marcin89 21:47, 18 sty 2026

MartaCho napisał(a)
A odnośnie czosnków Millenium, to nie mam, ale się wypowiem gdyż ponieważ rosną u nas od lat na miejskim rondzie. Kwitną na pewno później niż inne ozdobne, ale za to cały czas aż do późnej jesieni. Są też dużo niższe, tak ok.40cm myślę. Nie mają uschniętych liści. Na pewno dobrze znoszą suche miejsca i pełne słońce. U nas na rondzie skomponowane z lawendą i jakąś molinią chyba.
To dobre wieści. U mnie mogły by być z szałwią okręgową. Na pewno na słońcu i przy nagrzewającym się chodniku.

Dzięki Marta
Patrycja_KG_Lu 21:07, 20 sty 2026

Pomysł Tarci z judaszowcem przypadł mi do gustu. Zwłaszcza jakbyś wybrał taką odmianę o niejednolitych liściach. Mógłby być gwiazdą w tym miejscu. Do rozważań dodam jakiś dereń kousa albo małą kompaktową magnolkę ciętą w kształt taki jak u Bożenki - u niej też chyba jakoś blisko budynku była. Jodła cięta na stożek jaką zaproponowała Lidka też spoko pomysł i moglibyście ją ozdabiać lampkami i wielkimi czerwonymi kokardami w zimowym okresie.
Marcin89 21:43, 20 sty 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Pomysł Tarci z judaszowcem przypadł mi do gustu. Zwłaszcza jakbyś wybrał taką odmianę o niejednolitych liściach. Mógłby być gwiazdą w tym miejscu. Do rozważań dodam jakiś dereń kousa albo małą kompaktową magnolkę ciętą w kształt taki jak u Bożenki - u niej też chyba jakoś blisko budynku była. Jodła cięta na stożek jaką zaproponowała Lidka też spoko pomysł i moglibyście ją ozdabiać lampkami i wielkimi czerwonymi kokardami w zimowym okresie.
Wiesz co judaszowca nie planuję w ogóle, a tutaj było by mi go szkoda. Nie mógł by rosnąć w naturalnym pokroju, a ciąć go też szkoda. Zostanę przy pierwotnej wizji dość płaskiej rabaty z kulkami, gdzie latem mają górować czosnki, a na jesień dodatkowo wyższe miskanty. Jednak ten środek pusty i coś brak. Jodła mi tu nie leży, jakby za mało miejsca dla niej. Magnolii kolejnej też nie chcę i zaś ciasno tu.

Już naprawdę wyobrażam sobie różne przesadzanki - magnolia z frontu tu, jodła z boku domu tu. Ale co wtedy na ich miejsce? Haha.

Jodła jest z boku domu i trochę przy podjeździe. Można by ją tam dekorować

A wczorajszy pomysł przy tarasach - 1 hortensja w środku, między miskantami. Albo krzaczasta albo na pniu (taką mam właśnie).
Patrycja_KG_Lu 08:01, 21 sty 2026

A wykrzykniki cisowe? Z wąskich posadziłam u siebie jesienią derenia Flower Tower, nawet jak nie kwitnie to ma ładne liście. Długo nawet u mnie te liście trzymał i ładnych jesiennych kolorów dostały.

A klon tatarski? Świdośliwa? Ze świdośliwą jest na Ogrodowisku sporo fajnych realizacji, gdzie pod nią jest na płasko roślinność. W takich donicach przy tarasie z fioletową szałwią ma np. Wiann realizacje jeśli dobrze pamiętam.
nicol21 22:35, 21 sty 2026

Marcin89 napisał(a)
Hejo Na wiosnę zamierzam trochę roślin poprzesadzać, więc to dobry czas na planowanie

1. Rabata z boku domu - jest mocno przytłoczona przez kępy rozplenic Moudry.

W tle mam tu 3 wiśnie Amanogawy i hortensje bukietowe. Dalej wspomniane rozplenice i irysy syberyjskie. Przy chodniku limonkowe turzyce, bo miały nawiązywać do rabaty między tarasami.

Wylatuje prawie na pewno drugi rząd rozplenic i turzyce. Myślę by kępy irysów pogrupować koło wiśni i dołożyć jednak różowe jeżówki (jesienny duet z rozplenicami). Zostaje miejsce na zachcianki i coś fajnego bliżej chodnika

Moje propozycje:
Czosnek Millenium - jako obwódka, sadzony grupkami, podobno długo kwitnie. Jednak trochę później niż wiosną, co tutaj jest wadą.
Kuklik szkarłatny - również wypełnienie rabaty od brzegu, fajny akcent wiosenny. Kolor różowy lub fioletowy.
Szałwia okręgowa Purple Rain - ciekawa i długokwitnąca bylina, polecana na forum i bardzo w moim guście.

Piszcie co myślicie, czy może wybrać nawet 2 byliny. Może ktoś ma inną propozycję?

Rozumiem chęć zmian, ale też widzę że ładnie to wygląda z łanem rozplenic.
mam czosnek milenium - lubię go za kwitnienie [rzeczywiście długie, choc późne, bardizej jak w sierpniu], ale też ma ładne liście, które sztywno idą w górę. i są dość niskie.
ja kupowałam w doniczkach i dzieliałam. Parę kupiłam na przecenie jesienią.

może grupy czosnków wysokich i żeby wcześniej kwitło?
białe narcyzy?
wiem, wiem, troche późno na sadzenie cebul
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
nicol21 22:39, 21 sty 2026

Marcin89 napisał(a)
2. Rabata między tarasami. Tutaj drobne poprawki, bo zarówno mi, jak i innym domownikom nie leży ta asymeria.

Zabrał bym stąd jeżówki, bo średnio sobie tu radziły i latem wyglądały smętnie. A tutaj linii kropelkowej nigdy nie będzie.

Po prawej stronie dosadził bym 2 miskanty, wtedy było by symetrycznie. Na środku, między miskantami wysadził bym jedną szałwię i mam miejsce na coś nowego.

Propozycje:
Iglak kolumnowy - jeszcze nie wiem jaki gatunek i odmiana, ale coś wąskiego i karłowego. Akcent zimozielony i trochę jakby przesłona rynien.
Klon palmowy Atropurpureum - mam go z tyłu ogrodu w donicy. Mocno się zastanawiam, czy bordo tutaj pasuje? Byłby kontrast dla limonkowych turzyc. Stanowisko raczej dobre, bo zasłonięty od zachodu przez dom (wiatr wieje najczęściej z zachodu) i słońce od rana do godz. 15-16.
Klon palmowy w ciekawej odmianie - to alternatywa dla bordowego klona. Napatrzyłem się na klony na forum i na pewno coś bym wybrał. Nawet coś limonkowego by pasowało.

A może klon palmowy tutaj w ogóle nie pasuje? Czy nie za ciasno, bo szerokość rabaty około 4,7 m?

Możesz ktoś ma lepsze propozycje?

Stęskniłem się za Wami i za ruchem na forum. Zapraszam do rozmów

Uwielbiam klony, ale fakt, są kapryśne. Bordowy wyglądał by lepiej z tym podbiciem z jasnych traw. Limonkowy by się zlał zbytnio. ale warto przyslonic rynny z czasem klon sie rozrośnie, później mozna podkrzesać i prowadzić w parasol. ale sadziłabym go centralnie na rabacie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies