Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 09:13, 01 maj 2026

Zaległe foto z przed paru dni. Pomidory dość wyciągnięte, ale się nie przejmuję.

Dziś dopiero zacznę hartowanie. Bardzo późno, bo nieraz już po 20 kwietnia stały w foliaku.
Kordina 00:23, 02 maj 2026

Pomidory masz extra sadzonki, dorodne
LIDKA 07:55, 02 maj 2026

JAk pogoda u Ciebie taka jak u mnie to nie będziesz hartował pomidorów tylko robił im wywczasy w ciepłych krajach

Miłej majówki. My dziś na imprezę rodzinną a jutro ogród a glównie taras w planach.
Marcin89 09:13, 02 maj 2026

Kordina napisał(a)
Pomidory masz extra sadzonki, dorodne
Jak na panujące warunki są rewelacyjne. Jeszcze nie były zasilane nawozem, ups
Marcin89 09:16, 02 maj 2026

LIDKA napisał(a)
JAk pogoda u Ciebie taka jak u mnie to nie będziesz hartował pomidorów tylko robił im wywczasy w ciepłych krajach

Miłej majówki. My dziś na imprezę rodzinną a jutro ogród a glównie taras w planach.
No hartuję głównie przed wiatrem DZIĘKUJĘ i wzajemnie Ja wczoraj obskoczyłem warzywnik z kolejnymi wysiewami i zakopałem dziurę po lawendzie (teraz mam równe poletko). Zabrakło czasu na kwiaty.
Polon 09:18, 02 maj 2026

Pomidory eleganckie. Cześć moich pierwszą noc spędziły na zewnątrz, bo na dzień to już je wystawiałam od kilku dni. Podobnie papryki i jak nie będzie ekstremum, to już ich do domu nie będę wnosić. Jeszcze nie sadzę, bo wiadomo, może być różnie.
Juzia 10:48, 02 maj 2026

Wiśnię Kaznzan też kupiłam taką małą. Pierwszy rok bałam się ciąć i gałęzie rosły mocno do góry, ale się nic nie zagęściło. Na drugi rok obcięłam prawie o połowę i już na następny sezon była różnica. Teraz to wielkie drzewo
Tnij. Ładnie się zagęści.
Marcin89 21:34, 02 maj 2026

Juzia napisał(a)
Wiśnię Kaznzan też kupiłam taką małą. Pierwszy rok bałam się ciąć i gałęzie rosły mocno do góry, ale się nic nie zagęściło. Na drugi rok obcięłam prawie o połowę i już na następny sezon była różnica. Teraz to wielkie drzewo
Tnij. Ładnie się zagęści.
To mnie przekonałaś, choć i tak pewnie bym ciął Chcę pobudzić te pędy do rozgałęzienia. A może jeszcze coś wypuści nad miejscem szczepienia - tuż pod koroną jest skośne łączenie podkładki i odmiany
Juzia 07:06, 03 maj 2026

Marcin89 napisał(a)
To mnie przekonałaś, choć i tak pewnie bym ciął Chcę pobudzić te pędy do rozgałęzienia. A może jeszcze coś wypuści nad miejscem szczepienia - tuż pod koroną jest skośne łączenie podkładki i odmiany

Moja też była szczepiona.
Zagęści się, bez obaw
Marcin89 10:51, 03 maj 2026

Przez wolne dni udało się posiać trochę warzyw

Koło kompostownika mam poletko fasolki szparagowej Złota Saxa i 2 odmiany buraczków Opolski i Bona.

W najdalszej części warzywnika (przy wiśni) posiałem od płotu fasolkę tyczną Blauhilde, dalej buraczki Alexis i fasolkę Synergia. No i zaraz obok posadziłem rozsadę pora i selera.

A na działce obok posiałem 3 rzędy kukurydzy cukrowej i 2 rzędy słonecznika jadalnego. Będzie też miejsce na kwiaty i dynie ozdobne.