Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 11:37, 28 kwi 2026

Ile centymetrów średnicy drewno? Dwie warstwy farby? Czy obejmy takie jak w słupkach bramowych przy płocie? Może ja też bym mojej na dzień dziecka zrobiła. Jak to nie tajemnica to jaki koszt mniej więcej? Możesz na priv napisać. Gotowce rzeczywiście sporo wynoszą. Folia w płynie to taka jak do łazienek na ściany czy coś innego?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
TAR 16:08, 28 kwi 2026

Na placyk tez zwrocilam uwage. Dzieciaki pewnie maja frajde. Co do kotow zadne spryskiwania , odstraszacze nie pomoga. Niestety. A tu az sie prosi. Sasiad obok placze, bo mu kociarnia cala dochodzaca przychodzi do piachu mlodego. U nas jest problem z cala banda kotow zdziczalych, ktore inna sasiadka wywalila z domu i sobie wyjechala za granice. Plus dochodzace wolnowypuszczane. Wieczorami taki chor u sasiada w ogrodzie, ze az ciary przechodza. Ja od siebie gonie, jak sie udaje to woda z weza leje. Ponoc tego nie lubia. Czy omijaja ogrod? Raczej, nie bo niestety widze co chwile resztki ptakow. Gorki z piachem, ziemią wiorami wszystko mam oplandekowane. Ale zaczyna to byc mocno irytujacy problem.

Wszystkie tulipany maja fajne kolory, dolozyc troche kremowych, moze ciemnych i bedzie super. O Kanzanach sie nie wypowiadam, bo nie mam pojecia
Marcin89 16:46, 28 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ile centymetrów średnicy drewno? Dwie warstwy farby? Czy obejmy takie jak w słupkach bramowych przy płocie? Może ja też bym mojej na dzień dziecka zrobiła. Jak to nie tajemnica to jaki koszt mniej więcej? Możesz na priv napisać. Gotowce rzeczywiście sporo wynoszą. Folia w płynie to taka jak do łazienek na ściany czy coś innego?
Nie znam szczegółów, bo brat wszystko kupował. Te palisady wyglądają mi na 10x10 cm. Dopytam. Oczywiście dwie warstwy impregnatu i na dole nóg ta folia w płynie jak do łazienek, masz rację. Do tego jakieś śruby i wkręty ciesielskie. Obejmy montowane na śrubę i z karabińczykiem do zawieszania huśtawek. Zrobię Ci zdjęcie. Ile wyszło ostatecznie też zapytam, bo nie pamiętam
Marcin89 16:49, 28 kwi 2026

TAR napisał(a)
Na placyk tez zwrocilam uwage. Dzieciaki pewnie maja frajde. Co do kotow zadne spryskiwania , odstraszacze nie pomoga. Niestety. A tu az sie prosi. Sasiad obok placze, bo mu kociarnia cala dochodzaca przychodzi do piachu mlodego. U nas jest problem z cala banda kotow zdziczalych, ktore inna sasiadka wywalila z domu i sobie wyjechala za granice. Plus dochodzace wolnowypuszczane. Wieczorami taki chor u sasiada w ogrodzie, ze az ciary przechodza. Ja od siebie gonie, jak sie udaje to woda z weza leje. Ponoc tego nie lubia. Czy omijaja ogrod? Raczej, nie bo niestety widze co chwile resztki ptakow. Gorki z piachem, ziemią wiorami wszystko mam oplandekowane. Ale zaczyna to byc mocno irytujacy problem.

Wszystkie tulipany maja fajne kolory, dolozyc troche kremowych, moze ciemnych i bedzie super. O Kanzanach sie nie wypowiadam, bo nie mam pojecia
To u nas chyba spokojniej. Dzikich kotów nie widzę, tylko miejscowe z obrożami. Najczęściej spacerują tylko po działce, żadnych martwych gryzoni i ptaków nie mam. Na odchody trafiłem już na rabacie, w warzywniku i w foliaku nawet. No cóż zrobić

Kremowe tulipany do tych co mam, okeej Musiał bym to zobaczyć, bo nie mam wyobraźni aż takiej. Poszukam inspiracji w necie.
Marcin89 20:02, 28 kwi 2026

Oglądając lilaka Krasawica Moskwy u Magdy, zauważyłem, że mój ma ciemne pąki i coś tu nie gra.

Czyli znowu pomyłka z internetowych zakupów...ajj
TAR 20:08, 28 kwi 2026

Marcin, Krasawica jest delikatnie rozowa. Jak puszkiem sypnieta. Powiedzialabym rozowa perlowa. Nie da sie jej pomylic z inna.
anuska2507 21:27, 28 kwi 2026

Marcin, placyk super wyszedł mój mąż robił podobną konstrukcję, więc domyślam się, ile było z tym roboty. Ale pewnie radość dzieciaków po zawieszeniu huśtawek - bezcenna
Rabaty coraz bardziej Ci się zagęszczają i widać efekty ciężkiej orki
anuska2507 21:30, 28 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Przydał by mi się stelaż taki jak u Ciebie pod huśtawkę i zjeżdzalnię. Kupiliście gotowca? czy sami? Drewno czy metal? Jak to obsadzić by się nie przewróciło?

Patrycja, można mocować huśtawki na takie kotwy metalowe, wbijane w ziemię. Niektóre mają regulację i można je dopasować do wymiarów belek.
MagdaLenka 22:11, 28 kwi 2026

TAR napisał(a)
Marcin, Krasawica jest delikatnie rozowa. Jak puszkiem sypnieta. Powiedzialabym rozowa perlowa. Nie da sie jej pomylic z inna.

O to to... perłowy róż to jest idealne określenie tego koloru.

Marcin, wrzuciłam u siebie Kanzany. U mnie rosną na glinie, więc pewnie przyrosty większe, niż byłyby na piachu.
Kordina 23:27, 28 kwi 2026

Placyk pierwsza klasa, zrób Marcin zdjęcia after i before swojego ogrodu, różnych zakątków, jest taki wątek - Metamorfozy ogrodowe