Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 08:51, 28 kwi 2026

mirkaka napisał(a)

Czytałam gdzieś na temat cięcia wiśni Kanzan, że lepiej tego nie robić, bo mogą złapać jakiegoś grzyba, chciałam u siebie posadzić kilka w szeregu, ale mi Jola Joku wybiła to skutecznie, po latach mają ogromne korony, a jeśli odradzają cięcie, to odpuściłam
Tulipany tak jak u Ciebie mi wygniły w donicy,
Witam się w Twoim wątku
Chyba przytnę teraz w celu zageszczenia korony, potem niech samo rośnie. Odsunąłem się od ogrodzenia o 2,5 m, żeby się zmieściła

Te tulipany i cebulowe z doniczek w tym roku mnie zawiodły. Większość wyrzuciłem - przynajmniej doniczkowo zniknęło.

Bardzo miło, że jesteś, witam serdecznie
Judith 08:52, 28 kwi 2026

Plac zabaw w piaskownicy - fajowo . No i jakie wykonanie!
Marcin, przed kocimi odchodami warto zabezpieczyć ten piach. Przedszkola stosują osłanianie swoich piaskownic wielkimi plandekami. Ja też to robiłam z piaskownicą dziecia. U Ciebie wymaga to więcej zachodu, bo jest sprzęt w piasku, ale warto to zrobić dla bezpieczeństwa dzieci.
Patrycja_KG_Lu 09:09, 28 kwi 2026

Przydał by mi się stelaż taki jak u Ciebie pod huśtawkę i zjeżdzalnię. Kupiliście gotowca? czy sami? Drewno czy metal? Jak to obsadzić by się nie przewróciło?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=503#post_0 <--- tutaj fotki z mojego cięcia Royal Burgundy. Cięłam je już dwa razy. Na tych fotkach chyba było drugie cięcie. Widzę po roku, że tam gdzie cięłam to z takiej gałązki zrobiły się nawet 3. Mocno to zagęściło koronę. Wrzucałam Ci kiedyś fotkę w październiku i widać na niej jak dużo urosły od miejsca przycięcia w kilka miesięcy.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Narsilia 09:20, 28 kwi 2026

No placyk z huśtawka super bardzo ładny i wygląda profesjonalnie , ładnie to wykończone zielenią , mnie też w tym roku czeka jeszcze posadowienie domku ze zjeżdżalnia zawsze to dodatkowa inspiracją , poletko tulipanowe super choć nie wiem jak twoje obserwacja dość szybko tulipany te odmianowe wypadają i przezedzaja się ja na jesieni idę zdecydowanie mocniej w Narcyzy
Marcin89 09:27, 28 kwi 2026

Judith napisał(a)
Plac zabaw w piaskownicy - fajowo . No i jakie wykonanie!
Marcin, przed kocimi odchodami warto zabezpieczyć ten piach. Przedszkola stosują osłanianie swoich piaskownic wielkimi plandekami. Ja też to robiłam z piaskownicą dziecia. U Ciebie wymaga to więcej zachodu, bo jest sprzęt w piasku, ale warto to zrobić dla bezpieczeństwa dzieci.
Dziękuję No tak, powinno się nakrywać... Tylko jak przykryć placyk z 6 wystającymi elementami? Już przy rozkładaniu agrotkaniny trzeba było kombinować.
Marcin89 09:34, 28 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Przydał by mi się stelaż taki jak u Ciebie pod huśtawkę i zjeżdzalnię. Kupiliście gotowca? czy sami? Drewno czy metal? Jak to obsadzić by się nie przewróciło?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=503#post_0 <--- tutaj fotki z mojego cięcia Royal Burgundy. Cięłam je już dwa razy. Na tych fotkach chyba było drugie cięcie. Widzę po roku, że tam gdzie cięłam to z takiej gałązki zrobiły się nawet 3. Mocno to zagęściło koronę. Wrzucałam Ci kiedyś fotkę w październiku i widać na niej jak dużo urosły od miejsca przycięcia w kilka miesięcy.
Nie, to nie gotowiec. Drewnianą konstrukcję robił brat z tatą. Sami kupowaliśmy drewno, impregnat, śruby i obejmy do mocowania huśtawek. Huśtawki kupione przez neta, a ślizg w markecie u nas.
Całość finansowo wyszła dużo mniej niż gotowiec, ale i tak spory koszt. To był prezent dla dzieci na Dzień Dziecka

Dzięki za przypomnienie cięcia Twoich Royal Burgundy. Zapomniałem po prostu

Edit:
Mogę nie mieć zdjęcia, ale drewniane nogi są przykręcone kątownikami do betonowych bloczków (tych fundamentowych). Czyli jest dociążone. Jeszcze jedna rzecz, to pomalowanie góry bloczków i części nóg folią w płynie jako hydroizolacja.
Judith 09:38, 28 kwi 2026

Marcin89 napisał(a)
Dziękuję No tak, powinno się nakrywać... Tylko jak przykryć placyk z 6 wystającymi elementami? Już przy rozkładaniu agrotkaniny trzeba było kombinować.

Tak jak przy rozkładaniu agrotkaniny - ponacinać tu i ówdzie . Albo kilka mniejszych mat osobno kładzionych.
Judith 09:43, 28 kwi 2026

Marcin89 napisał(a)
Nie, to nie gotowiec. Drewnianą konstrukcję robił brat z tatą. Sami kupowaliśmy drewno, impregnat, śruby i obejmy do mocowania huśtawek. Huśtawki kupione przez neta, a ślizg w markecie u nas.
Całość finansowo wyszła dużo mniej niż gotowiec, ale i tak spory koszt. To był prezent dla dzieci na Dzień Dziecka

Edit:
Mogę nie mieć zdjęcia, ale drewniane nogi są przykręcone kątownikami do betonowych bloczków (tych fundamentowych). Czyli jest dociążone. Jeszcze jedna rzecz, to pomalowanie góry bloczków i części nóg folią w płynie jako hydroizolacja.

Wow! Samodzielna robota! Szacuneczek!. Widać perfekcjonizm w wykonaniu
Marcin89 09:43, 28 kwi 2026

Narsilia napisał(a)
No placyk z huśtawka super bardzo ładny i wygląda profesjonalnie , ładnie to wykończone zielenią , mnie też w tym roku czeka jeszcze posadowienie domku ze zjeżdżalnia zawsze to dodatkowa inspiracją , poletko tulipanowe super choć nie wiem jak twoje obserwacja dość szybko tulipany te odmianowe wypadają i przezedzaja się ja na jesieni idę zdecydowanie mocniej w Narcyzy
Dziękuję Klaudia No trochę trzeba było się narobić przy tym.

Tulipany obserwuję, potem dokupuję. Raz jest ok, a raz nie. Najlepiej namnożyły mi się białe przed domem i różowe w donicach tarasowych.

Na froncie doszły mi przebiśniegi niedawno. Będę chciał jeszcze narcyze i krokusy. Bo krokusów w trawniku pod orzechem nie będzie
Marcin89 09:52, 28 kwi 2026

Judith napisał(a)

Wow! Samodzielna robota! Szacuneczek!. Widać perfekcjonizm w wykonaniu
To przekażę wykonawcom. Ja bym tego nie umiał zrobić