Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 07:37, 30 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
Wiesz co, ja nie mam doświadczenia ze szczepionymi wiśniami i śliwami. Moje Kanzany i Pissardi są nieszczepione. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na sposób wzrostu. Ja swoich nie cięłam a Pissardi kupiłam w formie patyka z trzema gałązkami. Widziałeś jak teraz wygląda. Podkrzesywałam ją tylko by wyprowadzić wyżej koronę.
Nie wiem co Ci doradzić… Gdyby to były moje drzewka to chyba bym nie ruszała. Z drugiej strony jak przytniesz to pobudzisz do tworzenia nowych pędów i zamiast jednego będziesz miał dwa albo więcej.
To mamy takie same odczucia. W przypadku szczepionych platanów zrobiłem cięcie w pierwszym roku po posadzeniu, wypuścił dużo gałązek. Nie wypuścił zaś nowych gałęzi w miejscu "luki" w koronie. Ale inne gałązki skutecznie to maskują i korona jest równą kulką

Przy wiśniach chętnie bym skrócił gałęzie, żeby się rozgałęziły. No i najlepiej żeby nowe wypuściła z miejsca szczepienia. Znając mnie, pewnie tak zrobię

Przykład przycięcie Royal Burgundy u Patrycji pokazuje, że warto
LIDKA 08:17, 30 kwi 2026

Z miejsca szczepienia nie wypuści myśle, raczej wypuści z tych galązek co są zaszczepione. One w przyszłości będą konarami glównymi z mniejszymi gałązkami.

Marcin jak obcięłam a raczej wycielam szczepionemu Klonowo crimsonowi w kulke wszystkie galązki z wyjątkiem jednej najbardziej pionowej. I mam klona kolumnowego
Chciałam żeby się wpasował do 2 innych kolumnowych.rosnie mi mniejszy od tych dwóch ale z miejsca szczepienia nic nie wyrasta dodatkowo.

Potem poszukam fot bo się zbieram do roboty a mam na pewno. I pokaże Ci z bliska to miejsce szczepienia.

Więc wisienki jak chcesz to tnij ale nie mocno. Jak im utkniesz czubki to gałęzie się rozrosną na boki.

Ja bym zaufała jednak Mrokasia.
Obciąć zdążysz zawsze.
Ja tnie kiedy i jak mi pasi bo ja nie mam żalu jak coś schrzanie w ogrodzie sama. Gorzej jakby mi to M zrobił

Judith 08:24, 30 kwi 2026

Marcin, jest na Ogrodowisku wątek dotyczący Pissardi. Zerknij, choć pierwsze wpisy są tam z roku 2013, może podejście się zmieniło od tamtego czasu...?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1103-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-pissardi

I o Kanzan tez jest:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7901-wisnia-pilkowana-kanzan-prunus-serrulata-kanzan

Może cos tam znajdziesz.
Marcin89 13:41, 30 kwi 2026

Judith napisał(a)
Marcin, jest na Ogrodowisku wątek dotyczący Pissardi. Zerknij, choć pierwsze wpisy są tam z roku 2013, może podejście się zmieniło od tamtego czasu...?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1103-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-pissardi

I o Kanzan tez jest:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7901-wisnia-pilkowana-kanzan-prunus-serrulata-kanzan

Może cos tam znajdziesz.
No dziękuję. Będę szukał tu i tam
Marcin89 13:42, 30 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Z miejsca szczepienia nie wypuści myśle, raczej wypuści z tych galązek co są zaszczepione. One w przyszłości będą konarami glównymi z mniejszymi gałązkami.

Marcin jak obcięłam a raczej wycielam szczepionemu Klonowo crimsonowi w kulke wszystkie galązki z wyjątkiem jednej najbardziej pionowej. I mam klona kolumnowego
Chciałam żeby się wpasował do 2 innych kolumnowych.rosnie mi mniejszy od tych dwóch ale z miejsca szczepienia nic nie wyrasta dodatkowo.

Potem poszukam fot bo się zbieram do roboty a mam na pewno. I pokaże Ci z bliska to miejsce szczepienia.

Więc wisienki jak chcesz to tnij ale nie mocno. Jak im utkniesz czubki to gałęzie się rozrosną na boki.

Ja bym zaufała jednak Mrokasia.
Obciąć zdążysz zawsze.
Ja tnie kiedy i jak mi pasi bo ja nie mam żalu jak coś schrzanie w ogrodzie sama. Gorzej jakby mi to M zrobił

Zepsuć drzewka się nie uda. Może być tylko lepiej. Choroby drzew pestkowych nie zakładam z góry
Marcin89 13:44, 30 kwi 2026

Za to mróz -3,5 stopnia, a przy gruncie więcej, poczynił szkody

Oberwał na 100% orzech włoski i listki magnolii. Po innych drzewach nic nie widać. Cisy póki co ok. Truskawki okryłem kawałkiem materiału i jest chyba ok - kwiaty już mam.
Marcin89 17:24, 30 kwi 2026

Mnie to wysłać do sklepu z nasionami...

Z warzyw kupiłem fasolkę szparagową i tyczną, buraki i cukinię. Jest też koperek i dynie ozdobne. Pierwszy raz wysieję też kukurydzę cukrową.

Z kwiatów jednorocznych mam astry, lwie paszcze, ostróżkę (ta niby wieloletnia) i słonecznik. Do tego coś z suszek - zatrwian i kocanka, zwana suchołuską.

Polon 17:27, 30 kwi 2026

Ha, ha
Nie jesteś jedyny z tą przypadłością

Mój rekord “glupoty” z kupowaniem nasion to kupienie trzy razy tej samej odmiany cukinii, bo za każdym razem wydawali mi się, że w domu mam inną , a kupić coś musiałam, bo jak to nie kupić