Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

pestka56 14:58, 05 cze 2026

Marcin wtrącę się w sprawie pęcherznic. Mam kilka ciemnych i jakbyś chciał porównać to służę zdjęciami.
Ale sprawdź w sieci: 'Andre', DIABLE D'OR® 'Mindia' PBR i... ja bym stawiała na ALL BLACK 'Minall2' bo najciemniejsza i także pokrój podobny.
Marcin89 15:09, 05 cze 2026

pestka56 napisał(a)
Marcin wtrącę się w sprawie pęcherznic. Mam kilka ciemnych i jakbyś chciał porównać to służę zdjęciami.
Ale sprawdź w sieci: 'Andre', DIABLE D'OR® 'Mindia' PBR i... ja bym stawiała na ALL BLACK 'Minall2' bo najciemniejsza i także pokrój podobny.
A pisz śmiało Masz ogromną wiedzę o roślinach i odmianach. Z wymienionych najbardziej pasuje 'Andre'. Pozostałe zbyt bordowe. Sam coś szukałem w necie, ale wiadomo ciężko będzie. Jest co jest, jak przestanie padać, idę sadzić
Wafel 16:03, 05 cze 2026

Kolor pęcherznic zmienia się w czasie sezonu i bardzo zależy od nasłonecznienia i od gleby np. Amber Jubilee na dachu jest teraz pomarańczowa, a na rabacie ma odcienie od lekkiego pomarańczu przez żółte i zielonkawe rumieńce. Znaczenie przy odmianach ma też wielkość liści. Także "Zgaduj zgadula"
Kwiaty mogą mieć też inny kolor. Lady in Red wyraźnie z różowym pastelowym rumieńcem. Najciemniejsza jaką do tej pory widziałam była Panther. Twoja to napewno żadna "Gold"
Marcin89 16:10, 05 cze 2026

Wafel napisał(a)
Kolor pęcherznic zmienia się w czasie sezonu i bardzo zależy od nasłonecznienia i od gleby np. Amber Jubilee na dachu jest teraz pomarańczowa, a na rabacie ma odcienie od lekkiego pomarańczu przez żółte i zielonkawe rumieńce. Znaczenie przy odmianach ma też wielkość liści. Także "Zgaduj zgadula"
Kwiaty mogą mieć też inny kolor. Lady in Red wyraźnie z różowym pastelowym rumieńcem. Najciemniejsza jaką do tej pory widziałam była Panther. Twoja to napewno żadna "Gold"
No ta kartka na roślinie to hit U mnie to był impuls, roślina stała przy dereniach i od razu wpadła w oko. Od razu przypomniały mi się Twoje bordowe, brązy i pomarańcze

Ps. To będzie kolejny "bordowy" element na rabacie. Jako przeciwwaga dla Royal Burgundy.
LIDKA 17:36, 05 cze 2026

Za tę cenę też bym brała bo „zakrzaczam” ogród aktualnie i nie mam jeszcze pecherznicy .
Judith 18:58, 05 cze 2026

Moim zdaniem to Red Baron, dorasta do 3 metrów.
W każdym razie z wielkości sadzonki wynika, że to duża odmiana, zatem przygotuj odpowiednie miejsce .
Marcin89 19:45, 05 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Za tę cenę też bym brała bo „zakrzaczam” ogród aktualnie i nie mam jeszcze pecherznicy .
No właśnie też nie miałem. Już mam
Marcin89 19:50, 05 cze 2026

Judith napisał(a)
Moim zdaniem to Red Baron, dorasta do 3 metrów.
W każdym razie z wielkości sadzonki wynika, że to duża odmiana, zatem przygotuj odpowiednie miejsce .
Też by mi pasowała na Red Barona. To musi być jakaś pospolita odmiana. Miejsca powinna mieć, bo jest w najszerszym miejscu rabaty.
Marcin89 15:51, 06 cze 2026

Rano miałem taki widok z okna. Widać 2 trawniki, orzecha włoskiego i 2 rabaty.

Marcin89 15:53, 06 cze 2026

Tu nowy nabytek już w docelowym miejscu. Przyciąć ją, czy nie?