Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Juzia 09:34, 09 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
Rano miałem taki widok z okna. Widać 2 trawniki, orzecha włoskiego i 2 rabaty.

Ale ci zazdroszczę tego orzecha
Boski jest

Trawniczki też zacne. Brawo za robotę!
TAR 09:40, 09 cze 2026

Mialam żywoplot z pecherznucy Luteus i Dart's Gold a takze rabate pecherznicową z czerwonych pecherznic. Robilam podobnie jak Patrycja. Krzaki byly olbrzymie, geste od dolu. Nie zalezalo mi na kwiatach wiec cielam mocno.
Juz nigdy wiecej nie zdecyduje sie na taka forme zywoplotu, nie mam sily. Pecherznice maja bardzo silny wzrost i docelowo sa olbrzymie. Jestem na tym etapie, ze ogrod ma juz sprawiac mi frajde a nie tylko tyranie. I o ile ciac jeszcze moge to zbieranie urobku mnie dobija.
Teraz stykna mi 4 pecherznice posadzone luzno. Z tego 2 szt. to mniejsze Chameleony.
Codziennie przejezdzam obok domu z niecietym zywoplotem z pecherznicy. Jest przeogromny. Wyglada imponujaco i ladnie ale zabiera sporo miejsca.
Marcin89 17:45, 09 cze 2026

Juzia napisał(a)

Ale ci zazdroszczę tego orzecha
Boski jest

Trawniczki też zacne. Brawo za robotę!
Orzech jest fajowy. Chyba w tym roku nie będzie orzechów przez przymrozki. Ale za to będzie cień i ładne tło
Marcin89 17:46, 09 cze 2026

TAR napisał(a)
Mialam żywoplot z pecherznucy Luteus i Dart's Gold a takze rabate pecherznicową z czerwonych pecherznic. Robilam podobnie jak Patrycja. Krzaki byly olbrzymie, geste od dolu. Nie zalezalo mi na kwiatach wiec cielam mocno.
Juz nigdy wiecej nie zdecyduje sie na taka forme zywoplotu, nie mam sily. Pecherznice maja bardzo silny wzrost i docelowo sa olbrzymie. Jestem na tym etapie, ze ogrod ma juz sprawiac mi frajde a nie tylko tyranie. I o ile ciac jeszcze moge to zbieranie urobku mnie dobija.
Teraz stykna mi 4 pecherznice posadzone luzno. Z tego 2 szt. to mniejsze Chameleony.
Codzienie przejedzam obok domu z niecietym zywoplotem z pecherznicy. Jest przeogromny. Wyglada imponujaco i ladnie ale zabiera sporo miejsca.
U mnie to jest dosłownie jedna pęcherznica. Żywopłotu nie planuję. Ale fajnie poczytać o różnych doświadczeniach innych ogrodników i ogrodniczek
Marcin89 17:55, 09 cze 2026

A dziś jak zwykle jakieś drobnostki robiłem, w tym nawożenie trawników (bo ma padać, to mi deszcz rozpuści). A potem zabrałem się za obwódkę z trzmieliny. Musiałem wybrać trochę ziemi i wówczas uzupełniam zrebką.

Marcin89 17:58, 09 cze 2026

Tu będzie kamień jeszcze - przejście przez rabatę. Takie miejsce gdzie schodzi się kilka różnych nawierzchni. Bo i trawnik, żwir i zrębka.
Juzia 18:55, 09 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
Orzech jest fajowy. Chyba w tym roku nie będzie orzechów przez przymrozki. Ale za to będzie cień i ładne tło

Nie w tym, to w innym
Taki wielki okaz to musi rodzić duuuuużo owoców.
Pewnie wystarczy na dwa lata
Marcin89 20:07, 09 cze 2026

Juzia napisał(a)

Nie w tym, to w innym
Taki wielki okaz to musi rodzić duuuuużo owoców.
Pewnie wystarczy na dwa lata
Bywały lata, że były dwie duże skrzynki orzechów Ostatnio mniej.
Juzia 20:10, 09 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
Bywały lata, że były dwie duże skrzynki orzechów Ostatnio mniej.

Mi się marzy takie wielki orzech. Przed samym domem.
Ciekawe czy dożyję... Zwłaszcza, że jeszcze nawet nie posadzony
Marcin89 17:24, 10 cze 2026

Dziś pogoda nie bardzo pozwoliła na prace w ogrodzie. Ale udało się odświeżyć kółko wokół ambrowca po stronie brata:

A po mojej stronie jest tak:

Faktycznie, teraz dopiero drzewa ruszyły ze wzrostem. W pierwszym roku były chudziutkie. Widzę różnicę.