Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 11:31, 07 cze 2026

Czy mi zależy na fontannowym pokroju i kwiatach? Nie tak bardzo Podobają mi się pęcherznice formowane w kulisty kształt. Sam tak formowałem pęcherznicę Luteus przez parę lat.

Z racji wielkości ogrodu powinienem szukać małych odmian. Gdy pędy bedą za długie, to położą się na azaliach. Wtedy przytnę

Ale i tak jaram się kolorem tej pęcherznicy. A miałem unikać bordo
pestka56 14:42, 07 cze 2026

Zobacz zdjęcia pęcherznic w Sadowniczy.pl. Pewnie kolory podciągnięte, ale jest różnica z tymi z moich zdjęć. Moje są posadzone w półcieniu, bo akurat nie miałam innego miejsca przygotowanego. Będę je przesadzać na słońce.
Marcin89 08:51, 08 cze 2026

Ku pamięci:
07.06.2026 roku - 2 nawożenie dolomitem cisów. Choć 2-3 sztuki chyba i tak padną. Ten wysadzony do doniczki też brzydki (ukorzenia się?).

Zamówiłem w końcu czosnki Millenium, posadzę w wolnych miejscach żeby się rozrosły. Niechcąco wpadł do koszyka czyściec Hummello - na próbę
Patrycja_KG_Lu 12:23, 08 cze 2026

Ja kupiłam na jesieni lokalnie 5 sztuk pęcherznicy Dart's Gold na żywopłot formowany taki średniej wysokości na rabatę z elementem wodnym. Sprzedawca z tej szkółki kazał mi wiosną ściąć o 1/3 wszystko, by ładnie od dołu się krzewiły i zagęszczały.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 15:53, 08 cze 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja kupiłam na jesieni lokalnie 5 sztuk pęcherznicy Dart's Gold na żywopłot formowany taki średniej wysokości na rabatę z elementem wodnym. Sprzedawca z tej szkółki kazał mi wiosną ściąć o 1/3 wszystko, by ładnie od dołu się krzewiły i zagęszczały.
Czy faktycznie tak się zagęściły? Kwitną Ci teraz? Coś mi brakuje zdjęć Twojego ogrodu
Judith 18:38, 08 cze 2026

Marcin, od lat mam formowany w prostopadłościan żywopłot z pęcherznic. Zatem powiadam Ci z doświadczenia wlasnego: pęcherznice nie zachowują się jak typowe krzewy. Nie zagęszczają się po cięciu.
Jest tak, jak mówi Mrokasia.
Marcin89 19:09, 08 cze 2026

Judith napisał(a)
Marcin, od lat mam formowany w prostopadłościan żywopłot z pęcherznic. Zatem powiadam Ci z doświadczenia wlasnego: pęcherznice nie zachowują się jak typowe krzewy. Nie zagęszczają się po cięciu.
Jest tak, jak mówi Mrokasia.
To zaś przeczy temu jak przycinałem jednego Luteusa. Formowałem w półkolisty kształt, potem przycinałem końcówki i miał coraz więcej gałązek. Po obrzeżu oczywiście, w środku stare gałęzie. Serio I nie był wcale ażurowy.

A zgodzę się, że mocne cięcie = wybicie silnych, pionowych pędów. Tak by było. To jakby ktoś chciał odmłodzić. Wtedy lepiej usuwać u nasady (jak Kasia).

Podsumowując, nie tnę teraz i obserwuję, czy wypuści z ziemi. Na wiosnę skrócę pędy i dam rosnąć

Ps. Ty kupujesz swoje pęcherznice z czerwcowego, czy lipcowego budżetu? Zaraz co lepsze wykupimy hehe.
LIDKA 19:36, 08 cze 2026

Przez popularność pecherznic na forum i na fejsie ich cena wzrośnie i staną się szlachetnymi krzewami.
Fajne są i lubię choć nie mam !
Judith 20:09, 08 cze 2026

Marcin, bo mają więcej gałązek. Tyle że pionowo do góry.
Z nieprzycinaniem teraz - bardzo dobra decyzja. Poza tym i tak preferowany termin to przełom lipca i sierpnia .
No kurde z lipcowego .

PS. Jutro cyknę fotkę młodego krzewu Luteusa, którego zawadiacko i nie wiadomo po co ciachnęłam wiosną od góry. Wygląda po tym cięciu jak miotła

PS2. Po co czekać do jutra. Cyknęłam dzisiaj

Wyraźnie widać miotłowatość (rozkrzewienie na dole to gałązki, które nie były cięte).
Patrycja_KG_Lu 08:17, 09 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
Czy faktycznie tak się zagęściły? Kwitną Ci teraz? Coś mi brakuje zdjęć Twojego ogrodu

Ciachnęłam dopiero jakoś miesiąc temu chyba. Nie kwitną, ale u mnie kwitnienie nie jest celem. Nie czytałam przed cięciem żadnych opisów czy rad na forum. Przed zakupem oglądałam jeden filmik na youtube, w którym było o cięciu młodych nawet chyba trzykrotnie i to samo mi sprzedawca powiedział bym zrobiła. Wydaje mi się, że naczenie ma czy ma być to wąski żywopłot formowany, czy szerszy czy luźny pokrój.

O ten oglądałam --> https://www.youtube.com/watch?v=m6GlikZvBrg
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies