Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 21:14, 02 sie 2023

Makao napisał(a)

No to ja mam tą 'Purple Konza'. 3 szt. Uwielbiam ją i chciałam dokupić ale nie było.
I zgadza się one lubią słabe warunki. U mnie rośnie na patelni i tylko deszcz podlewa. Rośnie bujniej niż gdy miałam ją w lepszych warunkach.

Znam stronę Martyny ale w ofercie nie ma palczatek.

Też mam 3 sztuki Purple Konza
W ogóle palczatki i niektóre inne trawy kupuję po 3 sztuki. Chciałabym więcej, bo one efektowne, ale miejsca by mi nie starczyło. Poza tym nie chcę tworzyć kolekcji, tylko grupy traw.
Martynę można zapytać. Być może nie ma teraz, bo już są za wysokie, żeby bez przycinania wysłać.

U ciebie znakomite warunki miałyby tymotki Boehmera (Phleum pleoides). To też sucholuby. Mam 4 sztuki. Mają takie cudne długie wąskie szczoteczki bujające się na bardzo długich sztywnych pędach Najładniej się prezentują na wietrze.
Makao 21:30, 02 sie 2023

Nowa12 napisał(a)
Ty większe Northwindy dostałaś w doniczkach niż ja je mam po dwóch sezonach w ogrodzie . Coś u mnie się slabo rozkręcają .

Małżowi tak się spodobały że kazał zamówić dla nas. Mają stać na tarasie.
Makao 21:32, 02 sie 2023

pestka56 napisał(a)

W ogóle palczatki i niektóre inne trawy kupuję po 3 sztuki. Chciałabym więcej, bo one efektowne, ale miejsca by mi nie starczyło. Poza tym nie chcę tworzyć kolekcji, tylko grupy traw.
Martynę można zapytać. Być może nie ma teraz, bo już są za wysokie, żeby bez przycinania wysłać.

U ciebie znakomite warunki miałyby tymotki Boehmera (Phleum pleoides). To też sucholuby. Mam 4 sztuki. Mają takie cudne długie wąskie szczoteczki bujające się na bardzo długich sztywnych pędach Najładniej się prezentują na wietrze.

Tymotkę mam na liście. Taką łączkę mogłabym sobie zrobić w nogach katalpy.
Obecnie nie do zbobycia
ElzbietaFranka 21:50, 02 sie 2023

pestka56 napisał(a)

Mam tymotke Boehnera w zeszłym roku była przepiękna w tym roku nie wiem co się stało ale wypuściła zaledwie kilka kłosów i sama trawa też marna. Muszę ją przesadzić.
Palczatki to ładne trawy. Jednak jak są posadzone w gorszej ziemi bez dobroci to lepiej rosną.

Heju du też w zeszłym roku ładniejsze były.
Wafel 21:50, 02 sie 2023

Powiedz mi Ania, a ile musiałabym trawnika zlikwidować wokół Amonogawy czy Kanzana? Daleko sięgają takie korzenie? W jakiej odległości od pnia można coś posadzić?
inka74 21:55, 02 sie 2023

Makao napisał(a)
AKCJA

Jest judaszowiec
jakiś taki podobny do tego co i ja kupiłam )) czyżby Eternal?
ElzbietaFranka 22:11, 02 sie 2023

Makao napisał(a)
Przyjechały kolejne trawy. Proso Northwind

To co oglądałam to to jest ładne proso. Ale już przez prosa przeszłam i mam jedno i nic więcej.
Może się słyszę będę obserwować jak się u ciebie sprawuje. Wg mnie największą wada prosa jest łamliwość źdźbła giętkie źdźbła większą ulewa i wszystko leży.

Do Wafel te kolory prosa które podkazuja że czerwone, żółte to o kant stołu potłuc. Pokazują foty z Afryki lub południa Europy. Jakie musi być nasłonecznienie aby tak poczerwienialo.
To wszystko triki reklamowe. Mam jedno proso które ma być czerwone w pełnym słońcu zaledwie muśnięte końcówki liści.
Basieksp 22:26, 02 sie 2023

Tak po cichutku zaglądam, dużo sie u Ciebie dzieje nie pisałam wcześniej, ale fajnie jest coś tak tworzyć, w dodatku coś co się lubi trzymam kciuki
Wafel 22:28, 02 sie 2023

Szkoda... chociaż zielone ładnie i rośnie i wygląda no ale zielonych traw to od zarąbania, nie musiało być proso akurat. To już piękniejsze jesienią molinie...
Może się okaże że są przysmakiem nornic i będę musiała wymienić (;
Wafel 23:47, 02 sie 2023

Ten judaszowiec pięknie będzie tam wyglądał, perukowiec był ponury według mnie, choć sama lubię bordowe akcenty, ale w mniejszych rozmiarach.