Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

sylwia_slomc... 22:25, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Moja dogorywająca supertunia Vista. Dla mnie najgorszy kwiat jaki wymyślono. 5 razy już z nimi próbowałam bo tu na forum bardzo jest chwalona i co roku to samo. Oczywiście dbałam, podlewałam, nawoziłam, wycinałam przekwitłe kwiatki i wygląda żałośnie.

Nigdy więcej nikt mnie nie namówi.

Nie przejmuj Się, u mnie to samo, ładna była do pierwszych upałów, a potem zdechła.
Rojodziejowa 22:26, 30 sie 2024

Coś mi dziś forum kiepsko działa! U mnie w dużych donicach miały się lepiej niż w gruncie. Ale w dwóch identycznych rosły inaczej. Ta, która miała mniej słońca miała się lepiej.
sylwia_slomc... 22:27, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Czyli jednak. I skąd się u mnie wzięła? Przecież nigdy nie miałam i w okolicy to tylko żółte u jednych ludzi widziałam. Kilka domów dalej.
Muszę wyrwać bo nie mam ochoty ją zimować w piwnicy

Ptaki z karmy nasiona przyniosły. Ona ma kwiaty skierowane ku górze. U nas na te z kwiatem w dół mówi się anielskie trąby, a na te skierowane do góry diabelskie trąby.
Makao 22:51, 30 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ptaki z karmy nasiona przyniosły. Ona ma kwiaty skierowane ku górze. U nas na te z kwiatem w dół mówi się anielskie trąby, a na te skierowane do góry diabelskie trąby.

No to ładnie Diabelskie trąby mi wyrosły
Nie mogłyby anielskimi być
Makao 22:55, 30 sie 2024

Judith napisał(a)
Szok! Jak to możliwe? W moim rankingu supertunia jest najmniej wymagającą rośliną kwitnącą. I w ogóle nie wymaga wycinania przekwitnietych kwiatów.
Czy była na słońcu? Jak często podlewalaś i jaki nawóz stosowałaś? Ze dbałaś - w to nie wątpię, pytanie czy np. nie za mocno dbałaś
Czy w tej do doniczce jest jedna sadzonka?

Miała słońce do południa. Rok temu miałam w słońcu i to samo było. Podlewałam codziennie a stosowałam magiczną siłę Burza kwiatów. Wszystkie kwitną ładnie a ta to porażka. Musiałam obrywać uschnięte bo brzydko wyglądało. Może i za mocno dbałam. Opcji nie dbania o nie, nie próbowałam ale nie mam już na to ochoty.
Makao 22:55, 30 sie 2024

Mary napisał(a)

Wydaje mi się, że Limette generalnie jest droga.
Lime Rickey skutecznie rozmnażałam przez podział. Sadzonki są małe, ale za to mam ich kilka.
Limette dwa razy próbowałam podzielić i dwa razy ją tym zabiłam.

Zobaczę czy uda mi się podzielić te co kupiłam
Makao 22:59, 30 sie 2024

Magara napisał(a)
Ania, moja supertunia wygląda podobnie jak Twoja, ale wydaje mi się, że w końcu wiem dlaczego - mam porównanie swojej i tych u sąsiadki. U niej są w wielkich donicach (wiadra co najmniej 10 litrów). Rosną bez żadnych problemów, nie schną, liście zielone. Moja w misie około 3 litrowej.
Chyba po prostu potrzebują dużo przestrzeni na korzenie - taki mój wniosek

Ta donica w której teraz je mam to olbrzymia donica. Tak ze 20 l może mieć. Średnica 35 wysokość 40cm. Jest tam duuużo miejsca i keramzyt na dnie
Judith 23:00, 30 sie 2024

Makao napisał(a)

Miała słońce do południa. Rok temu miałam w słońcu i to samo było. Podlewałam codziennie a stosowałam magiczną siłę Burza kwiatów. Wszystkie kwitną ładnie a ta to porażka. Musiałam obrywać uschnięte bo brzydko wyglądało

Ja podlewam co 2, 3 dni. A u mnie susza, jak wiadomo. Supertunie potrzebują nawozu z żelazem, jest specjalny nawóz do surfinii.
No i doniczka jest zbyt mała - jak Magarka napisała supertunie potrzebują miejsca. Mam jedna sadzonkę w doniczce podobnej wielkości jak Twoja i ona jest najmniej widowiskowa.
Makao 23:01, 30 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie przejmuj Się, u mnie to samo, ładna była do pierwszych upałów, a potem zdechła.

Mam tak co roku. Próbowałam przez ten czas na prawdę wszystkiego i zawsze taki sam efekt
Makao 23:02, 30 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Coś mi dziś forum kiepsko działa! U mnie w dużych donicach miały się lepiej niż w gruncie. Ale w dwóch identycznych rosły inaczej. Ta, która miała mniej słońca miała się lepiej.

Próbowałam i z mniejszą ilością słońca i z większą. Nie dagadamy się