Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 23:12, 30 sie 2024

Judith napisał(a)

Ja podlewam co 2, 3 dni. A u mnie susza, jak wiadomo. Supertunie potrzebują nawozu z żelazem, jest specjalny nawóz do surfinii.
No i doniczka jest zbyt mała - jak Magarka napisała supertunie potrzebują miejsca. Mam jedna sadzonkę w doniczce podobnej wielkości jak Twoja i ona jest najmniej widowiskowa.

Za mała doniczka? 20l to za mało? To ja tym bardziej podziękuję. Worek ziemi na jedną roślinę to strasznie droga roślina jest i nie warta mojej uwagi jak tak. Widzę na balkonach w blokach jak rosną w skrzynkach balkonowych więc na pewno mają mniej miejsca a jednak rosną bujnie. To nie o to chodzi.
Podlewałam w miarę regularnie bo więdły.
Specjalnym nawozem do surfinii podlewałam w poprzednich latach. Uwierz mi przez 5 lat mogłam wypróbować na prawdę wszystko.
Nie można mieć wszystkiego. Na szczęście dogaduję się z pelargoniami i to mi wystarczy.
Judith 23:33, 30 sie 2024

Nie. 20 litrów to nie jest za mała doniczka, ale nie napisałaś wcześniej, ze to taka wielkość, a zdjęcie tego nie sugerowało.
Twój wpis błędnie odczytałam jako pytanie o przyczyny.
Masz rację - niechciane rady to nic dobrego.
Magara 23:40, 30 sie 2024

Fakt, na zdjęciu nie widać, że donica u Ciebie taka wielka. To ja już cała głupia jestem
Za rok u siebie planowałam w większe donice dać supertunie, bo myślałam, że tak mądrze wymyśliłam w czym problem...
Makao 00:00, 31 sie 2024

Judith napisał(a)
Nie. 20 litrów to nie jest za mała doniczka, ale nie napisałaś wcześniej, ze to taka wielkość, a zdjęcie tego nie sugerowało.
Twój wpis błędnie odczytałam jako pytanie o przyczyny.
Masz rację - niechciane rady to nic dobrego.

Nie chciane to nie tylko przekonywanie mnie że coś źle zrobiłam już nie ma efektu bo próbowałam wszystkiego. Tak jak pisałam. 5 razy próbowałam więc wszystkie metody przetestowałam. Miałam wystarczająco dużo czasu na to. Tak więc nie przekonasz mnie choćbyś próbowała znaleźć jakieś błędy.
Szkoda bo jak widzę wasze to żal wielki ale niestety tej rośliny to u mnie nie będzie
Makao 00:00, 31 sie 2024

Magara napisał(a)
Fakt, na zdjęciu nie widać, że donica u Ciebie taka wielka. To ja już cała głupia jestem
Za rok u siebie planowałam w większe donice dać supertunie, bo myślałam, że tak mądrze wymyśliłam w czym problem...

Przykro mi że zniweczyłam Twe plany
Magara 00:16, 31 sie 2024

Wybaczam
Wiolka5_7 08:17, 31 sie 2024

Moje Supertunie były piękne do czasu. Dostały mączniaka kilka dni temu, ścięłam je nisko, odbijają

U Ciebie donice ogromne. Moje nawet 10 l nie mają.
Supertunie rosną w półcieniu.
Jakby je grzyb nie dopadł to by jeszcze ładnie kwitły.

JoanNa 14:17, 31 sie 2024

Supertunia raczej nie potrzebuje wielkich donic. Ja mam po 1szt w tym klasycznym 'korytku' 30cm a ono nie jest przecież głębokie. W tym roku kupilam supertunie mini i wydaje mi sie ze lepiej rosną niz zwykle supertunie. Zasilam je max 2 w tygodniu a tak to sama woda. Podobnie jak Wiola tez przyciełam, ale nie z powodu mączniaka tylko że juz takie dlugie brody sie robiły i zawiazywaly na końcach kwiaty, wiec skrocilam żeby się zagęściły od góry znowu.
Makao 16:46, 31 sie 2024

To może i ja zetnę
Tylko nim odbiją to pusto będzie i nie wiem czy się doczekam. Może po prostu wsadzę już chryzantemy
pestka56 20:53, 31 sie 2024

Ja tych sur.. i super.. nie lubię, więc nie mam, ale u mojej córki na balkonie ani jedna, ani druga nie chce być piękna. Może wybierają sobie ludzi, u których rosną