Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Margo2 14:43, 30 sie 2024

Tak, to ta szkółka, ale ja widzę cenę 38,80 zł
Makao 15:24, 30 sie 2024

Jak wejdziesz na stronę i wybierzesz opcję wielkości doniczki to od razu wszystko się zmienia

Już wszystko przejrzałam. Nie ma nigdzie na tą chwilę
anabuko1 18:37, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Wiecie może co to za roślina? Wyrosła przy kompostowniku. Trochę mi przypomina Daturę ale te co widuję to mają żółte kwiaty zwisające w dół

Ja mam troszkę innego bielunia. I sam się w tym roku wysiała. ale miałam go w poprzednim roku.
Makao 19:52, 30 sie 2024

Moja dogorywająca supertunia Vista. Dla mnie najgorszy kwiat jaki wymyślono. 5 razy już z nimi próbowałam bo tu na forum bardzo jest chwalona i co roku to samo. Oczywiście dbałam, podlewałam, nawoziłam, wycinałam przekwitłe kwiatki i wygląda żałośnie.

Nigdy więcej nikt mnie nie namówi.
Patrycja_KG_Lu 20:19, 30 sie 2024

Dziwne masz z nią doświadczenia. Ja mam supertunie (nie surfinie) bez nawozu w donicach i gruncie, bez obcinania kwiatów. Całkowicie bezproblemowa roślina. W gruncie ma 150 cm średnicy.

Makao 20:33, 30 sie 2024

Tak supertunia nie surfinia. Mam supertunię.

No ja nigdy więcej tego nie kupię. Nie chce rosnąć u mnie absolutnie. To było moje ostatnie podejście do tej rośliny bo od miesiąca nie mogę na nią patrzeć. Wolę surfinie pełne bo przynajmniej pachną pięknie
Judith 20:57, 30 sie 2024

Szok! Jak to możliwe? W moim rankingu supertunia jest najmniej wymagającą rośliną kwitnącą. I w ogóle nie wymaga wycinania przekwitnietych kwiatów.
Czy była na słońcu? Jak często podlewalaś i jaki nawóz stosowałaś? Ze dbałaś - w to nie wątpię, pytanie czy np. nie za mocno dbałaś
Czy w tej do doniczce jest jedna sadzonka?
Basieksp 21:05, 30 sie 2024

Makao napisał(a)
Tak supertunia nie surfinia. Mam supertunię.

No ja nigdy więcej tego nie kupię. Nie chce rosnąć u mnie absolutnie. To było moje ostatnie podejście do tej rośliny bo od miesiąca nie mogę na nią patrzeć. Wolę surfinie pełne bo przynajmniej pachną pięknie

Ja mam podobne doświadczenia. Miałam w zeszłym roku, w tym już nie kupiłam. Ja podlewam doniczkowe raz dziennie, myślałam, że może w upały za mało,
powinnam dwa razy ale nie wiem ? U mnie były takie sobie, nie mam ręki do nich.
Mary 22:19, 30 sie 2024

Makao napisał(a)

Na razie kupować nie będę ale możesz namiary wysłać bo jestem ciekawa o której szkółce myślisz. Jeśli kwiatomaniak to za drogo bo 72 zł. Wolę poczekać na tańsze opcje.

Wydaje mi się, że Limette generalnie jest droga.
Lime Rickey skutecznie rozmnażałam przez podział. Sadzonki są małe, ale za to mam ich kilka.
Limette dwa razy próbowałam podzielić i dwa razy ją tym zabiłam.
Magara 22:20, 30 sie 2024

Ania, moja supertunia wygląda podobnie jak Twoja, ale wydaje mi się, że w końcu wiem dlaczego - mam porównanie swojej i tych u sąsiadki. U niej są w wielkich donicach (wiadra co najmniej 10 litrów). Rosną bez żadnych problemów, nie schną, liście zielone. Moja w misie około 3 litrowej.
Chyba po prostu potrzebują dużo przestrzeni na korzenie - taki mój wniosek