Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 06:40, 17 paź 2024

Magara napisał(a)
Ale się obkupiłaś
Będziesz pamiętać co do czego??? I pamiętać żeby stosować?
Zrobiłam ostatnio porządek na swoim regale w szołerku i się załamałam - tyle mam różności
Obiecałam sobie, że już żadnych zakupów wspomagaczy - chyba, że Hania Gruszka coś napisze (ostatnio doszedł na półkę mocznik )

Ja też muszę zrobić porządek w swojej szafce nawozowo-ratunkowej. Po co rzeczy których nie stosuję.

A to ci kupiłam to na bank będę pamiętać. Zresztą w sezonie to będę dodawać te humusy i bakterie to beczki z wodą do pomidorów.

Z nawozami to mam większy problem by zapamiętać ale postanowiłam sobie zapisywać i może ustawię jakieś powiadomienia na telefonie

agapant 07:22, 17 paź 2024

Juzia napisał(a)
Daj znać czy działają!

Kwasy humusowe i bakterie działają nie tylko na pomidory.
Ja na wiosnę podlewam cały ogród, od kilku lat, żeby zmienić strukturę mojej ciężkiej ziemi.
Na rabacie która powstała najpóźniej i w porównaniu ze starszymi do których dodawane jest wiele lat dobro Po trzech latach widzę różnicę, ziemia się mniej klei, przy kopaniu się rozsypuje.
Kwasy polecił mi Pan ze sklepu dla rolników są stosowane w gospodarstwach ekologicznych.
LIDKA 08:35, 17 paź 2024

Ja tam magiczne siły kupuje i używam pod rodki i hortensje. Do pomidorów też mam i użyłam 2 razy. Reszta dostaje kupokulki.
Pasuja mi bo dawkowanie proste i aplikacja prosta.

O tych Twoich musze poczytać.

Co dokładnie za Kaśke ogladasz?
Makao 09:46, 17 paź 2024

agapant napisał(a)

Kwasy humusowe i bakterie działają nie tylko na pomidory.
Ja na wiosnę podlewam cały ogród, od kilku lat, żeby zmienić strukturę mojej ciężkiej ziemi.
Na rabacie która powstała najpóźniej i w porównaniu ze starszymi do których dodawane jest wiele lat dobro Po trzech latach widzę różnicę, ziemia się mniej klei, przy kopaniu się rozsypuje.
Kwasy polecił mi Pan ze sklepu dla rolników są stosowane w gospodarstwach ekologicznych.

Tak to prawda. Podlewam humusem ogród od kilku lat tylko że powinno się 3 razy a ja zawsze tylko na wiosnę daję. Muszę to zmienić i podlewać te 3 razy bo mój ogród to już do 20tki się zbliża i ziemia nie jest już taka cudowna jak na początku.

Te małe paczki kupiłam wyłącznie pod pomidory.

Do ogrodu kupuję baniaki.
Makao 09:48, 17 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Ja tam magiczne siły kupuje i używam pod rodki i hortensje. Do pomidorów też mam i użyłam 2 razy. Reszta dostaje kupokulki.
Pasuja mi bo dawkowanie proste i aplikacja prosta.

O tych Twoich musze poczytać.

Co dokładnie za Kaśke ogladasz?

Kasia.in
Trafiłam przez przypadek i na razie mi pasuje ale nie każdemu musi.
JoanNa 11:41, 17 paź 2024

Makao napisał(a)
Jakieś wspomagacze przy uprawie warzyw.
Ta Katarzyna którą teraz na mediach oglądam je stosuje i uważa że uprawa jest o wiele wiele zdrowsza i obfita. Zobaczymy
Humi to kwasy humusowe które miesza się z tym Bacter czyli bakteriami i nimi się podlewa glebę od kiełkowania po zbiór. Te bakterie powinny zapobiegać wszelakim chorobom i można też robić oprysk zwłaszcza po nadmiernym obcięciu liści pomidorów.
Są jeszcze algi które mają zapobiegać stresom młodych sadzonek. Tego nie kupiłam (na razie).
Calcium do oprysku bo podczas dużych upałów pomidory mają (podobno) problem z pobieraniem wapna z gleby i powinno robić się wtedy oprysk po 19:00 żeby był szybki efekt. Ja miałam w tym roku kilka takich owoców z brakiem wapna i nawet nie wiedziałam że to to. Myślałam że jakaś zaraza je wzięła ale dziwiło mnie że tylko pojedyncze pomidory takie są. Teraz wiem o co chodziło.

No i dwa rodzaje nawozów. Zielony na etap pierwszy czyli wzrost i kwitnienie a czerwony na etap drugi czyli lepsze owocowanie. Mają dobrane składniki do konkretnych etapów.

Mam zamiar podlewać warzywa rozcieńczonym obornikiem ale w razie gdybym nie miała obornika to wzięłam czerwony ten nawóz.

Katarzyna wymiata ja od niej dużo się nauczyłam przez te kilka sezonów słuchania jej nagrań. I też w tym roku zakupiłam ten 'czerwony' nawóz,bo nie mam innego źródła potasu, ale dość późno i tylko raz zdążyłam nim podlać pomidory i papryki. Mimo to, owoców sporo się zawiązało.
TAR 11:49, 17 paź 2024

Ale jak to humusem lejecie? Ciekawy temat na moja ciezką bagienna i przytarasowa. Chyba cysterne bym musiala kupic z wezem strazackim, chyba ze sa gotowe podpinki do ogrodowych. Baniakow pewnie musialabym sporo wziac zeby wszystko podlac.
Makao 12:13, 17 paź 2024

TAR napisał(a)
Ale jak to humusem lejecie? Ciekawy temat na moja ciezką bagienna i przytarasowa. Chyba cysterne bym musiala kupic z wezem strazackim, chyba ze sa gotowe podpinki do ogrodowych. Baniakow pewnie musialabym sporo wziac zeby wszystko podlac.

Takie coś kupuję.

5 l starcza na moje rabaty. Działkę mam 10arów. Na trawnik nie starcza. I tą papkę z wodą się rozcieńcza i leje.

Jest też wersja pod wąż ale mi jakoś to nie wychodziło i leję konewką. A moja znajoma za pierwszym razem też kupiła ten pod wąż podpinany i przypadkiem elewację opryskała. No miała trochę pracy by go zmyć
Juzia 12:28, 17 paź 2024

TAR napisał(a)

Humusy są w papkach w takich baniaczkach do węża podłączanych.
Papka łączy się z wodą i sporo tego wychodzi
Fajna sprawa
Juzia 12:28, 17 paź 2024

O Ania czujna!