Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 11:20, 11 paź 2024

Juzia napisał(a)
Pisz wszystko tutaj... będę miała gotowy podręcznik
Hehe

Spoko
Z miłą chęcią
Tylko ja się uczę więc to na razie na chybił trafił
Szukałam też jakiejś stacji gdzie mogę zbadać glebę żeby wiedzieć czego jej brak ale najbliższa to Olsztyn lub Warszawa. No nie będę jechać tyle km z kawałkiem gleby. Spytałam na naszej tu miejskiej stronie ogłoszeniowej gdzie można to u nas zbadać więc jestem ciekawa czy się da gdzieś tu blisko.
Na razie pod górkę idzie bo na moim polu też już coś zostało wysiane więc ziemi poplonowej ni mam . Muszę znaleźć gdzieś indziej jakiś czarnoziem bo cebuli ani czosnku ozimych nie wysadzę
Makao 11:27, 11 paź 2024

JoanNa napisał(a)
Aniu paliki elastyczne żeby utworzyc a'la stelaż do naciagania agrowłokniny? Jesli tak,to może taka rurka pcv (chyba) ktorą sie kupuje w sklepach typu brico chyba na metry?widzialam wielokrotnie w interneteach jak ludzie z tego robili takie łuki nad grzadkami-po prostu wbijali do samego spodu grządki taką rurkę i przez środek jedną przywiązali trytytkami do kazdego łuku żeby te łuki sie nie kiwały.
Pracy przed Wami sporo, ale jak czytam co piszesz to czuć taką pozytywną energię do działania Trzymam kciuki!

Też o tym myśleliśmy ale to wychodzi trochę drożej niż taki typowy pręt kompozytowy do tego przeznaczony więc chyba kupię ten pręt.

Tak do nakrywania włókniną zimową
sylwia_slomc... 19:56, 11 paź 2024

Makao napisał(a)
Jupii!!
Będę miała skrzynie na warzywa

Mąż oddał mi plac parkingowy gdzie zakopaliśmy zbiornik na deszczówkę. Myśleliśmy że będzie można tam nadal parkować samochód ale wykonawca uprzedził że na zbiorniku na deszczówkę to dość ryzykowne. I tak marudziłam o tych skrzyniach że chciałam zagospodarować kolejny kawałek trawnika w ogrodzie a mojemu mężowi oczy dęba stanęły i krzyknął „weź parking, i tak nici z parkowania i tak”. Popłakałam się ze szczęścia

Od razu zaczęłam szukać skrzyń ale w efekcie chyba wybetonujemy sami.

Mąż powiedział że jak załatwię deski na szalunek to je zrobi
No i napisałam do znajomego. Jutro ma mi dać znać ile ma.

Mężatemu troszkę szczęka opadła ale słowo się rzekło

Aniu a parking czemu nie mógł być nad zbiornikiem używany? Ze względu na obciążenie samochodem? Bo jeśli tak to taka skrzynia pełna ziemi i do tego murowana też ma niezły ciężar, a trzy to już w ogóle. Ale plany warzywne fajne, zawsze to swoje zdrowe nie to co sklepowe.
JoanNa 21:19, 11 paź 2024

Makao napisał(a)

Też o tym myśleliśmy ale to wychodzi trochę drożej niż taki typowy pręt kompozytowy do tego przeznaczony więc chyba kupię ten pręt.

Tak do nakrywania włókniną zimową

Taak?a myślałam, że tańsze bo z metra liczone a nie za sztukę.
Makao 21:30, 11 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu a parking czemu nie mógł być nad zbiornikiem używany? Ze względu na obciążenie samochodem? Bo jeśli tak to taka skrzynia pełna ziemi i do tego murowana też ma niezły ciężar, a trzy to już w ogóle. Ale plany warzywne fajne, zawsze to swoje zdrowe nie to co sklepowe.

Tak chodzi o obciążenie. Te skrzynie nie będą wysokie. Takie że 20-30 cm.
Na zbiorniku będzie tylko jedna skrzynia ta 2m, pozostałe dwie już będą poza zbiornikiem.
Makao 21:32, 11 paź 2024

JoanNa napisał(a)

Taak?a myślałam, że tańsze bo z metra liczone a nie za sztukę.

No na metry i wychodzi taniej. Na all są takie po 50m i można ciąć
Kordina 21:57, 11 paź 2024

Aniu dobrze że się podzieliłaś tą informacją o prętach kompozytowych, nigdy nie słyszałam a masz na myśli te z włókna szklanego?
Makao 22:44, 11 paź 2024

Kordina napisał(a)
Aniu dobrze że się podzieliłaś tą informacją o prętach kompozytowych, nigdy nie słyszałam a masz na myśli te z włókna szklanego?

Tak. Są takie proste jako tyczki ale są i takie całe zwoje. Skoro jest zwój to powinien się łatwo wyginać. Nie wiem czy te proste tyczki też się wyginają. Musiałabym kupić i sprawdzić bo wolałabym takie
Margo2 23:46, 11 paź 2024

Ania, ale się dziej u Ciebie. Masz tyle werwy jakby to był początek sezonu.
Chociaż nie powinnam się dziwić, bo mam tak samo.
Pamiętam, że ja badałam swoją ziemię i jeszcze Pani do mnie przyjechała sama to nią.
Tylko to było lata temu i już nie pamiętam gdzie ja dzwoniła w tej sprawie
Znalazłam cos takiego
https://agroekspert.com/
Kordina 00:45, 12 paź 2024

Pierwsze co mi się wyświetliło na All wpisując nazwę to właśnie zwój