Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 20:00, 04 lis 2024

Anda napisał(a)
Nie kupuj teraz bo się zrazisz. Mi te sloikowe wogole nie smakują, a za świeżymi przepadam. Poczekaj na świeże.

Czyli nawet jak znajdę w jakimś sklepie to nie kupować? Nie nadają się już?
Makao 20:02, 04 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jeśli nigdy nie jadłaś to szkoda miejsca w warzywniku. Tej wiosny spróbuj czy Ci w ogóle smakują. Polecam ten sposób na początek - bez gotowania, bo pieczone https://www.kwestiasmaku.com/przepis/szparagi-zapiekane-z-szynka-parmenska-i-serem

No to poczekam. Mam nadzieje że będę pamiętać że majowe najlepsze
Zana 20:04, 04 lis 2024

Ja za gotowanymi szparagami nie przepadam, tylko pieczone albo z patelni na masełku lub oliwie z czosnkiem. Uwielbiam
pestka56 20:27, 04 lis 2024

Makao napisał(a)

No to poczekam. Mam nadzieje że będę pamiętać że majowe najlepsze

Jeśli posadzisz, to same ci przypomną o terminie
pestka56 20:31, 04 lis 2024

Makao napisał(a)

A to nie mogę ich pokroić i ugotować w zwykłym garnku tylko musi być takie wysoki?

Możesz gotować w czym chesz. Napisałam o garnku, bo zawodowo tak robią. Szparagi stoją w takim garnku pionowo. To trochę taki gadżet kuchenny.
Ja szparagów nie gotuję. U mnie są albo z patelni, albo pieczone.
pestka56 20:34, 04 lis 2024

Anda napisała o obieraniu. Nie obieram. Nie ma potrzeby jeśli szparagi są młode. Nie są twarde. Są chrupiące. I jak ułamujesz u dołu, to same ułamują się tam gdzie trzeba.

Też bałam się na początku, że to takie wymagające warzywo. A to nie prawda. Przygotowuje się bez problemu i błyskawicznie.
TAR 20:53, 04 lis 2024

Lubie szparagi gotowane z lyzka masla, do tego cwiartki ziemniakow, poledwiczki z indyka i do wszystkiego sos holenderski lub bernenski. Pycha. Lubie tez zapiekane w boczku. Albo duszone z miesem w sosie smietanowym z kurkami.
Jak napisala Anda sa proste w obsludze. Najlepsze sa swieze majowe, bardziej mi smakuja zielone. I tych swiezych majowych nie obieram tylko odlamuje koncowki.
Magara 22:27, 04 lis 2024

Hehe, a ja mam garnek do szparagów i sobie chwalę
Małżonek kiedyś kupił bo był mu potrzebny do innych celów kulinarnych niż szparagi, które dopiero w tym roku nas uwiodły smakiem, a garnek się przy okazji przydał
Szparagowy wątek czas założyć
Makao 06:02, 05 lis 2024

Zana napisał(a)
Ja za gotowanymi szparagami nie przepadam, tylko pieczone albo z patelni na masełku lub oliwie z czosnkiem. Uwielbiam

Brzmi apetycznie
To przekonuje mnie do prób
Makao 06:03, 05 lis 2024

pestka56 napisał(a)

Jeśli posadzisz, to same ci przypomną o terminie

Nie mam gdzie sadzić. Tego mój plan nie przewidywał Poza tym czytam że od posadzenia do zbioru może minąć 4 lata i trzeba o nie bardzo dbać przez ten czas więc nie bardzo mam ochotę na taką zabawę