Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Wafel 00:35, 04 lis 2024

Ja jestem dobra w zabijaniu zwierząt... mydłem Przed świętami jako dzieciak zainteresowałam się pływającymi w wannie karpiami. Były dwa, w różnych odmianach chyba, jeden zdecydowanie jaśniejszy, drugiego bardziej szarego postanowiłam wyszorować szczotką do czyszczenia pazurów i mydłem... No powiem tak, rodzice się wpienili...
Makao 06:40, 04 lis 2024

pestka56 napisał(a)
To było wiele lat temu. Wszystkie bohaterki od co najmniej 10 lat już nie żyją. Ale często ten uciekający martwy rosół wspominały i zaśmiewały się.
Powiem ci, Aniu, że skubanie kury to pestka przy skubaniu bażanta. Raz mi się trafiło i nigdy więcej.

A jeśli chodzi o mężów... Mama mojego była lekarzem i została dawno temu postawiona w sytuacji wykorzystania umiejętności, których jako alergolog nie potrzebowała, ale mieć je musiała.
Otóż eM kupił kiedyś na święta karpia, żywego. To było w czasach głębokiej komuny i zakupy robiło się takie jakie było można. Do świąt było kilka dni, karp zajął wannę. Jak przyszedł właściwy czas mój wspanialec wyłowił rybę z wanny, pozostawiając mamie konieczność posprzątania nieco mokrej łazienki, bo łatwo nie było. Karp jakby wiedział co go czeka. Em postanowił użyć tłuczka do mięsa. Trzaśnięty karp zwiał pełen życia na podłogę. Także obuszek od tasaczka okazał się za lekki. Em stwierdził, że nie da rady zabić ryby. Tu wkroczyła mama zaopatrzona w skalpel i problem rozwiązała jednym cięciem. Zapowiedziała przy tym, że następnym razem jak jej jedynak przytarga jakieś żywe mięso, to ona skalpela użyje, ale nie na zwięrzęciu.

Dobre i solidna nauczka. Im się wydaje że to wszystko takie proste ale jak przychodzi co do czego to wymiękają
Makao 06:41, 04 lis 2024

Margo2 napisał(a)
No kochana, widzę, ze się rozwijasz.

Moja znajoma miała w eleganckim nowoczesnym ogrodzie w centrum Warszawy malutki kurnik własnie z silkami.
Chodziły po całym ogrodzie. Wyglądały rewelacyjnie.
Niestety długo nie żyły. Nie pamiętam ile czasu.

Silki nie umieją latać więc mogą spacerować bezpiecznie. No chyba że coś je złowi
Wczoraj wyczytałam że te ozdobne to mogą nawet 10 lat żyć.
Makao 06:42, 04 lis 2024

Wafel napisał(a)
Ja jestem dobra w zabijaniu zwierząt... mydłem Przed świętami jako dzieciak zainteresowałam się pływającymi w wannie karpiami. Były dwa, w różnych odmianach chyba, jeden zdecydowanie jaśniejszy, drugiego bardziej szarego postanowiłam wyszorować szczotką do czyszczenia pazurów i mydłem... No powiem tak, rodzice się wpienili...

O maj Gat
Poleciałaś po bandzie
pestka56 12:45, 04 lis 2024

Wafel napisał(a)

Dawno się tak nie uśmiałam

Może powinien istnieć wątek z opisami dziecięcych pomysłów w różnych tematach. Każda/y z nas ma na pewno kilka takich w pamięci. Mogłoby być fajne czytadło.
pestka56 12:53, 04 lis 2024

Aniu dobre przepisy na szparagi są na Kwestia Smaku (https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/przepisy.html). To bardzo proste i szybkie warzywo do obsługi obiadowej i nie tylko.
Też gotuję kalafiory i brokuły z dodatkiem sól i łyżeczka cukru. Do gotowania szparagów potrzebny jest specjalny, bo bardzo wysoki garnek. Nie mam, więc piekę lub podsmażam na patelni. Często robię makaron ze szparagami.
A z tych kupionych w sklepie możesz na surowo spróbować tę najwyższą część.
Anda 13:32, 04 lis 2024

My gotujemy szparagi w normalnym, dużym garnku. Nie musi być ten specjalny szparagowy. Świeże szparagi z pola są jedynie przez 6 tygodni w roku. Nie będę dla nich kupować specjalnego, dodatkowego gara

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 14:43, 04 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Aniu dobre przepisy na szparagi są na Kwestia Smaku (https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/przepisy.html). To bardzo proste i szybkie warzywo do obsługi obiadowej i nie tylko.
Też gotuję kalafiory i brokuły z dodatkiem sól i łyżeczka cukru. Do gotowania szparagów potrzebny jest specjalny, bo bardzo wysoki garnek. Nie mam, więc piekę lub podsmażam na patelni. Często robię makaron ze szparagami.
A z tych kupionych w sklepie możesz na surowo spróbować tę najwyższą część.

A to nie mogę ich pokroić i ugotować w zwykłym garnku tylko musi być takie wysoki?
Makao 14:44, 04 lis 2024

Anda napisał(a)
My gotujemy szparagi w normalnym, dużym garnku. Nie musi być ten specjalny szparagowy. Świeże szparagi z pola są jedynie przez 6 tygodni w roku. Nie będę dla nich kupować specjalnego, dodatkowego gara

Uff, o tym pomyślałam
Patrycja_KG_Lu 14:46, 04 lis 2024

O kochinach to doczytaj sobie, bo mi ta dalsza sąsiadka co ma dużo kur w różnych odmianach i sprzedaje jajka odradziła tą odmianę z uwagi na to, że za mało jajek u niej niosła w porównaniu do innych. Podpytam jej jak chcesz jakie proponuje. Pamiętam, że mówiła o tym, że brahmy już lepiej z wielkością i ilością jajek, a sama kura spora i ma takie opierzone nogi.