Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 06:04, 05 lis 2024

pestka56 napisał(a)

Możesz gotować w czym chesz. Napisałam o garnku, bo zawodowo tak robią. Szparagi stoją w takim garnku pionowo. To trochę taki gadżet kuchenny.
Ja szparagów nie gotuję. U mnie są albo z patelni, albo pieczone.

Kolejny głos za szparagami z patelni lub pieczonymi. Kusicie
Makao 06:07, 05 lis 2024

TAR napisał(a)
Lubie szparagi gotowane z lyzka masla, do tego cwiartki ziemniakow, poledwiczki z indyka i do wszystkiego sos holenderski lub bernenski. Pycha. Lubie tez zapiekane w boczku. Albo duszone z miesem w sosie smietanowym z kurkami.
Jak napisala Anda sa proste w obsludze. Najlepsze sa swieze majowe, bardziej mi smakuja zielone. I tych swiezych majowych nie obieram tylko odlamuje koncowki.

Ale kupujesz gdzieś w sklepie lub ryneczku? Albo masz pewne źródło.
Makao 06:09, 05 lis 2024

Magara napisał(a)
Hehe, a ja mam garnek do szparagów i sobie chwalę
Małżonek kiedyś kupił bo był mu potrzebny do innych celów kulinarnych niż szparagi, które dopiero w tym roku nas uwiodły smakiem, a garnek się przy okazji przydał
Szparagowy wątek czas założyć

Tak, szparagowy wątek od posadzenia i porad jak to zrobić do samego jedzenia łącznie z przepisami, sprawdzonymi rzecz jasna
Anda 06:24, 05 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Anda napisała o obieraniu. Nie obieram. Nie ma potrzeby jeśli szparagi są młode. Nie są twarde. Są chrupiące. I jak ułamujesz u dołu, to same ułamują się tam gdzie trzeba.

Też bałam się na początku, że to takie wymagające warzywo. A to nie prawda. Przygotowuje się bez problemu i błyskawicznie.

Bialych nie obierasz? Nawet mlode białe obieram zawsze. Zielone to inna bajka, ale nie przepadam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wafel 08:22, 05 lis 2024

Lubię zielone z oliwą i czosnkiem z piekarnika, można posypać pod koniec serem długodojrzewającym. Nie obieram jak są młode, wyłamuję końcówki Smacznego!
MartaCho 08:46, 05 lis 2024

Ja robię tylko zielone, białe wydają mi się trudniejsze do przygotowania. U nas często dodajemy do carbonary z boczkiem, albo do jajek sadzonych na śniadanie, albo do omletów! Uwielbiam zielone szparagi i nie mam też specjalnego garnka dla nich.
pestka56 11:31, 05 lis 2024

Makao napisał(a)

Nie mam gdzie sadzić. Tego mój plan nie przewidywał Poza tym czytam że od posadzenia do zbioru może minąć 4 lata i trzeba o nie bardzo dbać przez ten czas więc nie bardzo mam ochotę na taką zabawę

U mnie chwilowo rosną w skrzyni warzywnej. Zajrzyj do Magary. Wstawiłam tam kawał rozmowy messengerowej z Jankosię o sadzeniu itd. A na YouTube znajdziesz filmik Mr No Dig i zobaczysz, że to może też być roślina ozdobna - asparagus. Da się ją wkomponować w rabatę.
pestka56 11:33, 05 lis 2024

Anda napisał(a)

Bialych nie obierasz? Nawet mlode białe obieram zawsze. Zielone to inna bajka, ale nie przepadam.

Ja o zielonych Nie hoduję swoich na białe nawet, bo za nimi nie przepadam U mnie w łaskach tylko zielone
TAR 12:37, 05 lis 2024

Makao napisał(a)

Ale kupujesz gdzieś w sklepie lub ryneczku? Albo masz pewne źródło.

Zazwyczaj w lokalnych warzywniakach, w okolicy mam ich kilka.
Juzia 15:19, 05 lis 2024

Posadź na rabacie tego szparaga Jednego gdzieś wciśniesz na próbę