Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 16:26, 03 sty 2025

pestka56 napisał(a)
Wygląda, że dobre życzenia dla Ciebie/Was napisałam Trzymam kciuki. Oby się udało.

pestka56 18:13, 03 sty 2025

mirkaka napisał(a)

Ha, miałabyś własny obornik bydlęcy i zawsze skoszoną trawę, swoje mleko i jego produkty
Może warto jednak o tym myśleć

Trawę to one racze wygryzą do gołej ziemi jeśli im pozwolić. Podobnie jak w przypadku koni trzeba dzielić ogrodzeniami przestrzeń na pola wypasu i przeprowadzać bydlątka z jednego na drugie, aby trawa mogła odrastać.
Jedyne stworzenia, o których wiem, że są używane do „strzyżenia trawy” to są gęsi i owce. Żeby było zabawniej rzecz dotyczy pól golfowych. O najstarsze amerykańskie pole golfowe „dba” stado owiec. Gęsi natomiast są wypasane na polach golfowych w Tunezji.
Magara 22:51, 03 sty 2025

Makao napisał(a)

Do tego jeszcze dochodzą duże plany zakupowe pewnej starej posiadłości do remontu i siedzimy jak na szpilkach bo jak dojdzie to do skutku to chyba oszaleję ze szczęścia.

O matulu....
Trzymam kciuki jeszcze mocniej niż za plany żywego inwentarza, chociaż nie wiem czy bardziej Ci współczuć (remont) czy zazdrościć (wizja)
anpi 00:58, 04 sty 2025

Aniu, trzymam kciuki za realizację planów!!!(Ale się rozkręcacie!)
Kordina 02:00, 04 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Też myślałam o kurach. Ania z „Nowe wyzwania..” mnie zniechęciła. Pszczoły miał zarówno mój tato, jak i przy domu rodzinnym u Eryka były. Też myślałam, ale zaczynam zwalniać z planami. A teraz myślę o krowach

Ha, ha, ha, to mnie rozśmieszyłaś z krowami
Kury nie, pszczoły nie, no to krowy! Hurra! A raczej muuuu!
Makao 07:21, 04 sty 2025

Magara napisał(a)

O matulu....
Trzymam kciuki jeszcze mocniej niż za plany żywego inwentarza, chociaż nie wiem czy bardziej Ci współczuć (remont) czy zazdrościć (wizja)

Remont absolutnie nas nie przeraża. Uwielbiamy je robić. Burzenie, rozwalanie ścian to przecież frajda. A potem widać dopiero potencjał i to uczucie że daje się drugie życie murom - bezcenne. Mówiłam nie raz że wolę odnawiać niż stawiać nowy dom
Ale to na razie tylko marzenia bo muszę czekać na zgodę przejęcia. Jeśli jej nie dostanę to niestety nic z tego i będzie trzeba szukać dalej
Makao 07:29, 04 sty 2025

anpi napisał(a)
Aniu, trzymam kciuki za realizację planów!!!(Ale się rozkręcacie!)

Póki jeszcze siły są i chęci bo nigdy nie wiadomo co jutro przyniesie a troje dzieci trzeba jakoś zabezpieczyć a i my sami chcemy na starość mieć jakąś pasję i zajęcie. Żywność coraz droższa i coraz gorsza więc coraz więcej ludzi wraca do czasów naszych babć gdzie człowiek żył z tego co sam wyhodował.
Asia krowy chce mieć to też ten tok myślenia. Swoje najlepsze.
Ja krów nie planuję ale może kiedyś kozy? Hmm…

Teraz na fb wyskakują mi piece kaflowe. Widziałaś? Wracają do łask i są piękne
Zastanawiamy się nad takim
Makao 07:31, 04 sty 2025

Kordina napisał(a)

Ha, ha, ha, to mnie rozśmieszyłaś z krowami
Kury nie, pszczoły nie, no to krowy! Hurra! A raczej muuuu!

Hehe, prawda. Też mnie rozbawiło to sformułowanie zdań
Ale uważam że decyzja super jeśli ma się miejsce i możliwość.
Makao 07:49, 04 sty 2025

A propos powrotu do czasów naszych babci kiedy to człowiek żył z tego co sam wyhodował to teraz stale pokazują mi się fotki pieców kaflowych. No pięknie to wygląda
Makao 07:50, 04 sty 2025

My palić w piecu umiemy bo kiedyś tylko tak się ogrzewało domy. Pamiętam jeszcze kuchnię kaflową w domu rodzinnym. Teraz wracają do łask a jak są tak wkomponowane w nowoczesne kuchnie to absolutnie hit. Sami zaczęliśmy myśleć o takim dogrzewaniu i zapewne kominek z płaszczem wodnym stanie w salonie. W projekcie naszego domu jest przewidziany kominek i mam osobny komin ale do tej pory nie było takiej potrzeby. Jednak to co się teraz dzieje zmusza wszystkich do przemyśleń i stąd chęć powrotu do korzeni u coraz większej grupy ludzi. A jak się widzi takie cudne kuchnie to po prostu gęba się sama uśmiecha