Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 13:32, 05 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
No aż mnie korci, żeby też parę nasion posiać
Szperam teraz po FB i widzę, że są i tacy, którzy co roku wysiewają papryki w styczniu. Jedynie mnie powstrzymuje to, że ziemi świeżej do wysiewów nie mam.

Ja specjalnie wczoraj pojechałam na rekonesans do sklepów ogrodniczych w sprawie ziemi do pikowania i wysiewów. Okazało się że od wtorku wszystko będą mieć więc nie muszę się martwić.
Makao 13:35, 05 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zawsze w świeżej siejesz? Ta zeszłoroczna „martwa” w życie? Z zeszłego sezonu została ma 1/3 worka i nie wiem czy jej używać czy wysypać w tunelu lub na kompostownik.

Ja staram się w świeżej. Starą wysypuję na kompostownik.
Rojodziejowa 13:40, 05 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zawsze w świeżej siejesz? Ta zeszłoroczna „martwa” w życie? Z zeszłego sezonu została ma 1/3 worka i nie wiem czy jej używać czy wysypać w tunelu lub na kompostownik.

Zawsze w świeżej. Czy całkiem martwa to nie wiem, ale jakoś tak sobie wdrukowałam, że tak lepiej. Gdzieś usłyszałam, że najlepiej, żeby była świeżo wyprodukowana. Nie przesuszona, nie przemrożona… nie umiem powiedzieć, czy to ma pokrycie naukowe, ale wolę dmuchać na zimne
Makao 13:42, 05 sty 2025

pestka56 napisał(a)
To ja trochę o kominkach i piecach. Lubię i zanim kupiłam własny, to sporo o tych urządzeniach ogniowych czytałam i rozmawiałam z różnymi zdunami. Niestety moja kieszeń nie pozwoliła mi kupić takiego wkładu jaki powinnam. Skończyło się na kratki.pl i niestety nic dobrego, jak i większość zdunów, o tej firmie powiedzieć nie mogę. Cóż nikłe doświadczenie skutkuje jeśli chodzi o tę firmę masą błędów, które odbijają się na korzystaniu z kominka. W skrócie jeśli kupować wkład kominkowy to czeskiej, niemieckiej lub skandynawskiej produkcji. Zduni bardzo rzadko wypowiadają się pozytywnie o wkładach produkowanych przez polskie firmy i najczęściej proponują postawienie kominka, pieco-kominka, a najlepiej pieca metodą zduńską, czyli z szamotu, ktory można otynkować lub obłożyć ceramiką. Coś o takim ogrzewaniu domu może powiedzieć Hania (To tu- to tam-łopatkę mam!), która ma bardzo piękny nowoczesny piec wybudowany zresztą przez mojego ulubionego zduna.

Cenne wskazówki. Przeczytałam małżowi.
Dobrze wiedzieć, że Hania ma taki cudny kominek. Podpytam to może pokaże
Kordina 13:44, 05 sty 2025

W zeszłym roku zaczęłam wysiewy 9 lutego, w tym roku nie dam się wkręcić w tak wczesne wysiewy. Nie mam zbyt dużo okien, żeby potem po przesadzeniu trzymać wybujałe rośliny do kwietnia/maja więc może uda mi się jednak w marcu.
Sytuacja na pewno się zmieni jak będzie szklarenka, wtedy można jakimś sposobem ogrzać no i światłość jest do trzymania wysiewów

A jeśli chodzi o kominek mam właśnie z kratki, chyba ze 13 lat tu jest (był podłączony zanim zamieszkałam na stałe) i złego słowa na niego nie powiem, wręcz przeciwnie
pestka56 13:56, 05 sty 2025

Makao napisał(a)

Cenne wskazówki. Przeczytałam małżowi.
Dobrze wiedzieć, że Hania ma taki cudny kominek. Podpytam to może pokaże

Polecam do poczytania bloga zduńskiego https://blog.kominki-batura.pl/ To taki Zdun z dużej litery
pestka56 14:04, 05 sty 2025

Kordina napisał(a)
A jeśli chodzi o kominek mam właśnie z kratki, chyba ze 13 lat tu jest (był podłączony zanim zamieszkałam na stałe) i złego słowa na niego nie powiem, wręcz przeciwnie

Mój jest z 2015 roku i ma tzw. gilotynę. I to z nią oraz z fatalnie rozwiązanym obiegiem powietrza wewnątrz paleniska, jest problem. To jest bardzo duży (waży 400 kg) wkład opisany przez producenta jako spełniający wszelkie normy i nadający się do rekuperacji. Ale prawda jest taka, że gdyby nie moja kominkowa wiedza, to nie dałoby się go bez zadymienia połowy salonu używać. Nawet rozpalanie od góry czasem nie pomaga.
Makao 14:15, 05 sty 2025

Kordina napisał(a)
W zeszłym roku zaczęłam wysiewy 9 lutego, w tym roku nie dam się wkręcić w tak wczesne wysiewy. Nie mam zbyt dużo okien, żeby potem po przesadzeniu trzymać wybujałe rośliny do kwietnia/maja więc może uda mi się jednak w marcu.
Sytuacja na pewno się zmieni jak będzie szklarenka, wtedy można jakimś sposobem ogrzać no i światłość jest do trzymania wysiewów

Na sadzonki przeznaczyłam cały stół w jadalni i będą doświetlone specjalnym światłem. Jestem dobrej myśli. W razie czego postanowiłam podkiełkować jeszcze raz nasiona za 2-3 tygodnie gdyby obecny termin był za wczesny.

Kiedyś te kominki pewnie robili mocniejsze a teraz może robią po taniości
Magara 23:27, 05 sty 2025

Bardzo mnie zaintrygowało to co u Ciebie przeczytałam o sianiu papryk w styczniu

Do tego stopnia, że aż obejrzałam ostatni filmik Kasi In (za którą nota bene nie przepadam, jakoś mnie drażni, ale wiedzy i doświadczenia Jej bynajmniej nie odmawiam).

Zgadzam się na pewno z jednym - czas na papryki jest u nas krótki. Byłoby miło gdyby były dojrzałe w połowie lata. W zeszłym roku wysiewałam w marcu razem z pomidorami - zebrałam owoców niewiele - dojrzewały w czasie kiedy słońca już było zdecydowanie za mało, a temperatury zdecydowanie za niskie. Dwa lata temu kupowałam rozsady, sadzone były w foliaku w maju - było lepiej ale też bez szału.
Być może w tym szaleństwie (siania w styczniu) jest metoda - chyba zaryzykuję

Ziemi do siania nie mam (dopiero w koszyku), na kilka dni opuszczam gniazdo, ale jak wrócę to chyba nasiona wyciągnę, bo tych paprykowych sporo zgromadziłam
Parapetów mam sztuk zero, stół potrzebny, trzeba się będzie dobrze zorganizować

Makao 10:23, 06 sty 2025

Magara napisał(a)
Bardzo mnie zaintrygowało to co u Ciebie przeczytałam o sianiu papryk w styczniu

Do tego stopnia, że aż obejrzałam ostatni filmik Kasi In (za którą nota bene nie przepadam, jakoś mnie drażni, ale wiedzy i doświadczenia Jej bynajmniej nie odmawiam).

Zgadzam się na pewno z jednym - czas na papryki jest u nas krótki. Byłoby miło gdyby były dojrzałe w połowie lata. W zeszłym roku wysiewałam w marcu razem z pomidorami - zebrałam owoców niewiele - dojrzewały w czasie kiedy słońca już było zdecydowanie za mało, a temperatury zdecydowanie za niskie. Dwa lata temu kupowałam rozsady, sadzone były w foliaku w maju - było lepiej ale też bez szału.
Być może w tym szaleństwie (siania w styczniu) jest metoda - chyba zaryzykuję

Ziemi do siania nie mam (dopiero w koszyku), na kilka dni opuszczam gniazdo, ale jak wrócę to chyba nasiona wyciągnę, bo tych paprykowych sporo zgromadziłam
Parapetów mam sztuk zero, stół potrzebny, trzeba się będzie dobrze zorganizować

Próbuj. Możesz zrobić tak jak ja i za 3 tygodnie powtórzyć to. Ja na razie wyłożyłam na ręcznik papierowy i mocno go zwilżam żeby było stale mokro. Dopiero jak coś wykiełkuje to włożę do ziemi.
Ziemia do wysiewu jest już dostępna u Kasi in w sklepie https://sklep.kasia.in/pl/p/Ziemia-Do-Siewu-i-Sadzenia-20-l-Target/288
Ja będę miała stacjonarnie więc nie zamawiam u niej a taki plan był.

Jak mi zakwitnie papryka w domu to będę ręcznie zapylać żeby nic się nie zmarnowało

No i ja kupiłam sobie żarówkę doświetlającą rozsady. Wkręca się ją w żyrandol i już.