Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Rojodziejowa 09:57, 04 sty 2025

O! mnie też się jakiś czas temu wyświetlały. Jakieś wkłady polskiej myśli nawet były opisywane jako super ekologiczne, ale niestety zagubiłam posta. Wizualnie też to potrafi się fajnie zgrać z wnętrzem.
anpi 12:05, 04 sty 2025

Jakoś nie mam sentymentu do palenia w kuchni węglowej , czy w piecu. I związanego z tym kurzem, dymem, wynoszeniem popiołu, przynoszeniem drzewa, rozpalaniem i pilnowaniem ognia, by znów nie rozpalać od nowa.
Owszem fajnie było przytulić się do ciepłych kafli, ale kiedyś w domu była temp.raczej do 20 stopni a nie powyżej więc takie przytulanie się miało sens
Makao 10:43, 05 sty 2025

Temat kontrowersyjny bo zdania bardzo różne ale ponieważ ja pierwszy raz biorę się za wysiew papryk postanowiłam już zacząć podkiełkowywać ich nasiona.

Decyzję podjęłam pokierowana Kasią in która ma twarde argumenty:
1. Potrafią kiełkować nawet do 40 dni a skoro nie wiem jak kiełkują moje to wolę już żeby się nie martwić
2. Jest bardzo duża szansa że dzięki temu papryki będą dojrzałe już w połowie lata i do wekowania z ogórkami będę miała swoje a nie kupne
3. Papryki nie wyciągają się tak jak pomidory więc nie potrzebują tyle światła co one więc nawet jeśli moje wykiełkują szybko to mogą sobie rosnąć w doniczkach póki nie przyjdzie na nie czas wywędrowania na ogród bez uszczerbku na wyglądzie
4. Jeśli zaczną mi kwitnąć to będę ręcznie zapylać

Zobaczymy ale sprawdzić muszę by się samemu przekonać czy lepiej wcześniej czy później
Patrycja_KG_Lu 11:31, 05 sty 2025

Fajnie, że testujesz. Dla porównania w swoich warunkach mogłabyś próbę kontrolną wysiać póżniej (np. dwie sztuki) i porównać potem ich owocowanie/terminy. Chyba w tym roku też taki test zrobię, bo Kasia kusi wynikami z tym, że odwrócę proporcje i więcej wysieje później, a kilka niedługo. Natomiast co do Twoich punktów to zauważyłam u siebie, że papryki kiełkują mi w max. 7-10 dni. U mnie papryki wyciągają się tak samo jak pomidory, odstępy na łodydze między kolejnymi liśćmi są bardzo duże. Musiałam używać podpórek w postaci zapinek i patyczków. Po jakimś czasie przestały się mieścić w tym oświetlonym regale, bo były za wysokie i musiały stać na podłodze w tacach. Szkoda, że nie mam zdjęcia.
Makao 12:18, 05 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Fajnie, że testujesz. Dla porównania w swoich warunkach mogłabyś próbę kontrolną wysiać póżniej (np. dwie sztuki) i porównać potem ich owocowanie/terminy.

To dobry pomysł. Tak zrobię co ewentualnie wydłuży czas zbiorów

Chyba w tym roku też taki test zrobię, bo Kasia kusi wynikami z tym, że odwrócę proporcje i więcej wysieje później, a kilka niedługo.

Też super opcja. Podzielimy się obserwacjami choć u Ciebie inne warunki pogodowe niż u mnie. U mnie późno robi się ciepło i szybko robi się zimno. Lepiej żeby papryka szybciej wchodziła w etap owocowania

Natomiast co do Twoich punktów to zauważyłam u siebie, że papryki kiełkują mi w max. 7-10 dni. U mnie papryki wyciągają się tak samo jak pomidory, odstępy na łodydze między kolejnymi liśćmi są bardzo duże. Musiałam używać podpórek w postaci zapinek i patyczków. Po jakimś czasie przestały się mieścić w tym oświetlonym regale, bo były za wysokie i musiały stać na podłodze w tacach. Szkoda, że nie mam zdjęcia.

Kiełkowanie zależy od odmian a ja nie wiem jak moje będą szybko to robić. Na razie mam same ostre Koral, Serrano i Werbena. Łagodne będę zbierać z tych markietowych ale Kasia mówi że one szybko kiełkują i nie wymagają tego podkiełkowywania na ręcznikach papierowych.
Co do wyciągania to dzięki za uwagę. Będę obserwować jak tak i jeśli zaobserwuję że idą w górę za bardzo to żarówkę doświetlającą uruchomię.
Możliwe że ma też znaczenie czym się podlewa. Katarzyna podlewa kwasami humusowymi i bakteriami jak tylko nasiona trafiają do ziemi. Zapewne to one wzmacniają budowę rośliny i rośnie prawidłowo.
Zobaczymy. Mam wszystko.
Rojodziejowa 12:39, 05 sty 2025

O! to nawet mnie zaskoczyłaś tak szybkim wysiewaniem Ja w tamtym roku z paprykami zaczęłam 27 stycznia Rok wcześniej 3 lutego.
Makao 13:00, 05 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
O! to nawet mnie zaskoczyłaś tak szybkim wysiewaniem Ja w tamtym roku z paprykami zaczęłam 27 stycznia Rok wcześniej 3 lutego.

Bo nie wiem jak szybko kiełkują te moje papryki. Na przyszły rok przesunę terminy jeśli będzie trzeba. Za dwa trzy tygodnie podkiełkuję jeszcze raz te same odmiany żeby zróżnicować terminy owocowania.
Rojodziejowa 13:05, 05 sty 2025

No aż mnie korci, żeby też parę nasion posiać
Szperam teraz po FB i widzę, że są i tacy, którzy co roku wysiewają papryki w styczniu. Jedynie mnie powstrzymuje to, że ziemi świeżej do wysiewów nie mam.
Patrycja_KG_Lu 13:24, 05 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
No aż mnie korci, żeby też parę nasion posiać
Szperam teraz po FB i widzę, że są i tacy, którzy co roku wysiewają papryki w styczniu. Jedynie mnie powstrzymuje to, że ziemi świeżej do wysiewów nie mam.

Zawsze w świeżej siejesz? Ta zeszłoroczna „martwa” w życie? Z zeszłego sezonu została ma 1/3 worka i nie wiem czy jej używać czy wysypać w tunelu lub na kompostownik.
pestka56 13:29, 05 sty 2025

To ja trochę o kominkach i piecach. Lubię i zanim kupiłam własny, to sporo o tych urządzeniach ogniowych czytałam i rozmawiałam z różnymi zdunami. Niestety moja kieszeń nie pozwoliła mi kupić takiego wkładu jaki powinnam. Skończyło się na kratki.pl i niestety nic dobrego, jak i większość zdunów, o tej firmie powiedzieć nie mogę. Cóż nikłe doświadczenie skutkuje jeśli chodzi o tę firmę masą błędów, które odbijają się na korzystaniu z kominka. W skrócie jeśli kupować wkład kominkowy to czeskiej, niemieckiej lub skandynawskiej produkcji. Zduni bardzo rzadko wypowiadają się pozytywnie o wkładach produkowanych przez polskie firmy i najczęściej proponują postawienie kominka, pieco-kominka, a najlepiej pieca metodą zduńską, czyli z szamotu, ktory można otynkować lub obłożyć ceramiką. Coś o takim ogrzewaniu domu może powiedzieć Hania (To tu- to tam-łopatkę mam!), która ma bardzo piękny nowoczesny piec wybudowany zresztą przez mojego ulubionego zduna.