Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 10:20, 03 lut 2025

Magara napisał(a)
Ania, zszokowały mnie Twoje papryki
To są te z podkiełkowywanych nasionek na ręczniku papierowym w pudełkach???
Oglądam Kasię In (ciut mi działa na nerwy, nie wiem czemu ale wiedzę laska ma )
No i zgodnie z jej poradami dokładnie tydzień temu zapakowałam papryki do pudełek, na ręczniku. Chyba tylko dwa nasionka chęć rozwoju wykazują

Niestety wszystko chyba zależy od jakości nasion. Mi też nie wszystkie wykiełkowały na ręczniku. Do ziemi wsadziłam tylko te co puściły korzonek.
Najlepiej kiełkują mi nasiona z papryk lidlowskich tych spiczastych. Tydzień czasu i już do ziemi. To podkiełkowywanie na ręczniku papierowym mi się spodobało.
Makao 10:24, 03 lut 2025

Basieksp napisał(a)
Łał, ale masz wysiewy no chyba jeszcze nikt takich nie ma, a przynajmniej nie pokazywał, no brawo

Patrycja też już wysiewała coś. Zapewne papryki.
U mnie to eksperyment. Nigdy nie wysiewałam papryk, kapust, groszków pachnących w domu ani pelargonii.
Pelargonie mnie skusiły bo ponoć są łatwe do kiełkowania a cenowo też bardzo się opłaca. Zobaczymy jakie sadzonki będą
Eksperyment
Alija 15:59, 03 lut 2025

Nadal podziwiam Twoje wysiewy, brawo TY. Trzymaj się zdrowo.
Magara 23:17, 03 lut 2025

Makao napisał(a)

Niestety wszystko chyba zależy od jakości nasion. Mi też nie wszystkie wykiełkowały na ręczniku. Do ziemi wsadziłam tylko te co puściły korzonek.
Najlepiej kiełkują mi nasiona z papryk lidlowskich tych spiczastych. Tydzień czasu i już do ziemi. To podkiełkowywanie na ręczniku papierowym mi się spodobało.

Ja tych marketowych nie wysiewałam. A one podobno najszybsze.
Do podkiełkowania miałam cayenne i pepperoni, korala ostrego i yellow oraz cherry bomb.
Muszę jeszcze raz filmik Kasi obejrzeć, bo widzę, że coś tam się w pojemniczkach dzieje a nie pamiętam na jakim etapie je do ziemi pakować
Makao 06:52, 04 lut 2025

Magara napisał(a)

Ja tych marketowych nie wysiewałam. A one podobno najszybsze.
Do podkiełkowania miałam cayenne i pepperoni, korala ostrego i yellow oraz cherry bomb.
Muszę jeszcze raz filmik Kasi obejrzeć, bo widzę, że coś tam się w pojemniczkach dzieje a nie pamiętam na jakim etapie je do ziemi pakować

Korala też kiełkowałam. Nie wszystkie nasiona mi ruszyły. Papryki mogą długo kiełkować w zależności od odmiany. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Koral kiełkował po 2 tygodniach. Jak wypuścił korzonek kilka milimetrów to wsadzałam płytko do wilgotnej i ubitej już ziemi i czekałam aż wyjdzie. Trzeba je płytko sadzić tak na 0,5 cm max.
April 08:38, 04 lut 2025

O rany, następni chorzy. Zdrowia życzę
Ja też dopiero drugi dzień w pracy po chorobie, co nie oznacza że już zdrowa. Ponad połowa stanu osobowego w firmie dopiero była lub jest chora. Dramat z dostaniem się do lekarza. Więc byle do wiosny.
Ile wysiewów już uskuteczniłaś Dla mnie to za wcześnie. Poza tym co wysiałam jesienią do skrzynek, jeszcze nic nie walczyłam. Ale jak tak pochodzę po forum, to pewnie mnie zaraz najdzie na sianie
Makao 11:15, 04 lut 2025

April napisał(a)
O rany, następni chorzy. Zdrowia życzę
Ja też dopiero drugi dzień w pracy po chorobie, co nie oznacza że już zdrowa. Ponad połowa stanu osobowego w firmie dopiero była lub jest chora. Dramat z dostaniem się do lekarza. Więc byle do wiosny.
Ile wysiewów już uskuteczniłaś Dla mnie to za wcześnie. Poza tym co wysiałam jesienią do skrzynek, jeszcze nic nie walczyłam. Ale jak tak pochodzę po forum, to pewnie mnie zaraz najdzie na sianie

U nas też ciężko dostać się do lekarza. Ludzie od 4:00 godziny stoją pod przychodnią. Ja tak wcześnie nie szłam bo nie zależało mi na pierwszym nr ale przed 6:00 byłam i ja. O 7:00 rejestracja. Telefonicznie ja nie mam szans.
Na szczęście już zdrowiejemy. Tylko kaszel długo się utrzymuje po tej grypie ale jest spoko.
Makao 11:18, 04 lut 2025

Przeszłam się po ogrodzie żeby przebiśniegów poszukać. Niestety chyba gdzieś mi wsiąkły bo tylko w doniczce wykiełkowały. Na rabatach nie widzę

Na świdośliwie porosty żółte i niebieskie

Makao 11:20, 04 lut 2025

Poza tym oprócz chwastów to wychodzą szafirki

Ciemierniki

Iryski

Hiacynty

I róża w donicy na tarasie For your eyes only się wybudziła
TAR 13:39, 04 lut 2025

Calkiem mile zajawki wiosny