Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 13:57, 31 sty 2025

Okazało się że złapaliśmy grypę. Mój mąż też.
Tylko córka na razie się trzyma i młodszy syn szybko wyzdrowiał.
Mojemu pierworodnemu i mi po grypie przeszło w zapalenie krtani. Straciłam głos od ilości kaszlu. Lekarz kazał mi zwiększyć dawkę sterydu na astmę i pomogło. Głos już prawie się naprawił. Niestety kaszel nadal się utrzymuje i u mnie i u syna. Mąż jakoś łagodniej to przechodzi.
Syn i mąż przynajmniej dostali leki na grypę. Ja chorowałam jako pierwsza i nie byłam w stanie iść do lekarza. Leżałam plackiem 4 dni. Jak chłopaki zaczęli chorować to już byłam w stanie ich zarejestrowałam do lekarza.
Mam nadzieję że żadnych powikłań nie będę mieć.
Po zapaleniu krtani to kaszel pewnie jeszcze długo będę mieć.

Tragicznie się przechodzi tą grypę typu A.
pestka56 13:57, 31 sty 2025

W syropie może jest łagodniejszy w działaniu. U mnie tabletki bardzo dobrze zadziałały. Ale, jak napisałam, zabroniono mi brać więcej niż 1 i tylko na noc. Może ze względu na siłę, a może tkwi w tym coś więcej. Trzeba by przeczytać ulotkę od tych tabletek.

U nas właśnie się grypa rozpanoszyła. Ja łagodniej, a mąż ma nawrót.
TAR 14:55, 31 sty 2025

Makao napisał(a)
Rzadko się przeziębiam ale tak raz w roku coś mnie chwyci. Głównie katar lub kaszel. Zawsze na przełomie jesieni i wiosny. I teraz mam kaszel. Moi synowie też. Zero kataru tylko suchy kaszel. Porażka.
Piję zioła. W końcu przejdzie ale wymęczymy się bo w nocy ciężko się śpi
Irytujące uczucie bo wybiło mnie z ogrodowego tempa i spowolniło.
Kurka wodna

To wcale nie musi byc przeziebienie a alergia na kurz, roztocza, grzyby. Ja mam o tej porze zawsze kilka tygodni suchego kaszlu. Chociaz mam w domu wentylacje mechaniczna i filtry to jednak kurz i alergeny sa zawsze a przez zime jest tego wiecej. I to powoduje te ataki kaszlowe. Moj męzaty ma to samo. Do tego zaczynaja uczulac niektore drzewa. Nie wiem tez czy masz firany, zaslony, dywany - pod koniec zimy one juz sa naprawde upakowane w kurz. Ja nie jestem typem co pierze firanki co miesiac dywany zmieniam co 2 miesiace a wiosna wszystkie piore.
Osobiscie ograniczam ilosc zazywanych lekow. Wiem, teraz na wszystko mozna wziac tabletke. Pomaga mi czeste picie herbaty rumiankowej, naparu z lipy i na nawilzenie gardła kisiel. Ten thiocodin mi nie pomaga, do tego mnie po nim wysypało na rękach. Zreszta podobnie dzialaja "magiczne" krople do nosa na katar.
Na dwor chodze cala zime w klapkach na boso od wielu juz lat, meczy mnie chodzenie w skarpetach i ciezkim obuwiu. A wychodze czesto z psiakami. Nie lubie tez ciepłych ubrań, do grudnia chodzilam w ponczo welnianym, 3 tygodnie w kurtce i od tygodnia znowu ponczo, gotuje sie po prostu jak jest za cieplo, potem przewianie i chorobsko gotowe.
No chyba, ze przeszliscie ukryty covid, dlugi kaszel, meczliwosc i ogolne rozbicie to skutki pocovidowe.

Aniu, tak czy inaczej zdrowka.
Makao 15:11, 31 sty 2025

O tej porze też miewam alergię ale testy na grypę wyszły pozytywne. Covid nie.
Możliwe że ten kaszel jest alergiczny. Może faktycznie powinnam zacząć brać leki przeciwalergiczne.
TAR 16:15, 31 sty 2025

Powinnas pulmunologa z tym odwiedzic. Moj luby dostal wlasciwe leki i jest o niebo lepiej. Po tygodniu kaszel mu praktycznie odpuscil a meczyl sie biedny juz 1,5 miesiaca. To lepsze niz trucie sie jakimis tabletkami, ktore i tak nie pomagaja. Lepiej poszukac sedna problemu.
Po grypie tez mam podobne powiklania jak po covidzie. Głownie dokucza mi męczliwosc, brak tchu i ogolne osłabienie.
Kordina 21:56, 31 sty 2025

Makao napisał(a)
... Straciłam głos od ilości kaszlu. Lekarz kazał mi zwiększyć dawkę sterydu na astmę i pomogło. Głos już prawie się naprawił. Niestety kaszel nadal się utrzymuje i u mnie i u syna.

Jeśli dostałaś steryd na astmę, i w dodatku na niego zareagowałaś, to prawie pewnik, że masz jakiś astmatyczny problem. Ja tak miałam, w zeszłym roku, myślałam, że sobie płuca wypluję od szaleńczego kaszlu i przeszło po lekach na astmę, czyli mam problem, reagowałam zawsze na cięcie cegieł (pyły), rozrabienie zaprawy cementowej itp. Zaobserwuj, czy nie zwiększa się kaszel w czasie jakichś prac z pyłami.
Teraz mam steryd wziewny i bardzo rzadko, ale w ekstremalnych sytuacjach zażyję.
Pierwsze co rano robię, to otwieram wszystkie okna na chwilę, wywieje co trzeba i wieczorem powtórka
Dopisek a na grypę typu A najlepsza amantadyna, zawarta w leku o nazwie Viregyt-K albo Amantix.
Zapiszcie sobie, bo i na cov działa
TAR 22:04, 31 sty 2025

Bo to moze byc astma odalergiczna, tez daja na to wziewy, trzeba leczyc. Ale nie samemu tylko niech lekarz zrobi badania i dobierze wlasciwy lek. Leki na astme sa niebezpieczne.
MagdaLenka 22:06, 31 sty 2025

TAR napisał(a)
Leki na astme sa niebezpieczne.

To prawda. Podwyższają kortyzol między innymi.
inka74 22:32, 31 sty 2025

Dużo zdrowia życzę dla całej rodziny. Niestety ta grypa w tym roku jest wyjątkowo zjadliwa. Ja w sezonie jesiennym piłam taką mieszankę: łyżka miodu, plaster imbiru świeży lub odrobinę suszonego, szczypta kurkumy, sok z 1/2 cytryny. To wszystko zalane ciepłą wodą i wypite ciepłe. Póki systematycznie piłam -nic mnie nie łapało. W grudniu przestałam, no bo przecież zdrowa jestem i czasu na takie fanaberie nie ma. To teraz też coś mnie złapało. Kilka dni osłabienie, katar, kaszel, ból mięśni. Wróciłam do picia tego zestawu co rano i po tygodniu przeszło, bez antybiotyku. Tylko coś do ssania na gardło i płukanie zatok.
Magara 23:08, 31 sty 2025

Ania, strasznie Was przeorało Zdrowia życzę, to oczywiste

A żeby optymizmem powiało - pokaż papryczki podkiełkowywane